Anna Lewandowska robi kopytka inaczej niż polskie gospodynie. Nie ma w nich ani grama ziemniaków
Zwolennicy tradycyjnego przepisu na kopytka mogą być zadziwieni. Jak to bez ziemniaków? Anna Lewandowska postawiła na inny składnik, ale również doskonale znany w kuchni polskiej. Jej kopytka są lekkie, zdrowe, bogate w składniki odżywcze. Skusisz się?
Anna Lewandowska, znana trenerka i żona słynnego piłkarza z FC Barcelony, opracowała nowy, lżejszy sposób przygotowywania kopytek. Klasyczne danie bazuje na ziemniakach, jednak ukochana Lewandowskiego postanowiła zastąpić je kaszą jaglaną, tworząc zdrowszą alternatywę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babcia ze Śląska podawała zamiast ziemniaków. Tradycyjny przepis jest w rodzinie od lat
Bez drogich składników
Przepisy Anny Lewandowskiej często kojarzą się z drogimi i niedostępnymi składnikami. Jednak zdecydowanie nie zawsze tak jest. Najlepszym przykładem są te kopytka. Podstawowym składnikiem jest dobrze znana i wcale niedroga kasza jaglana. Trenerka dodaje do niej bezglutenowe mąki — kukurydzianą i ziemniaczaną. Można je także bez trudu kupić w każdym sklepie spożywczym. Przygotowanie takich klusek nie zajmie dłużej niż 30 minut i każdy sobie poradzi z tym przepisem.
Ważne!
Kasza jaglana zamiast ziemniaków czyni te kopytka nie tylko bardziej odżywczymi, ale i wszechstronnymi. Można je podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do gulaszu, sosu grzybowego czy pieczonego mięsa.
Polecana przez dietetyków
Dlaczego Anna Lewandowska postawiła na kaszę jaglaną? Ta kasza znana jest od wieków, a teraz często można ją spotkać w przepisach polecanych przez dietetyków. Jest ceniona za wartości odżywcze, a zwłaszcza dobroczynne witaminy i minerały. Zawiera m.in. witaminę B, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także witaminę E, słynną z właściwości przeciwutleniających. Kasza jaglana jest znakomitym źródłem minerałów takich jak magnez, cynk i krzem, które wspierają pracę mięśni i serca oraz poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.
Kopytka według Anny Lewandowskiej
Składniki:
- 300 g suchej kaszy jaglanej,
- 130 g mąki kukurydzianej,
- 110 g mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżeczki soli morskiej,
- 360 ml zimnej wody.
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną dokładnie płucz na sitku, do momentu, aż przestanie się pienić.
- Następnie produkt zagotuj w odpowiedniej ilości wody z dodatkiem soli przez około 10-12 minut.
- Miękką kaszę starannie zblenduj i ostudź.
- Do bazy dodaj oba rodzaje mąki i energicznie wyrób ciasto.
- Potem uformuj charakterystyczny wałeczek i wycinaj pod skosem niewielkich rozmiarów kopytka.
- Na koniec gotuj je w osolonym wrzątku przez około dwie minuty.