To najlepszy posiłek w czasie infekcji. Rozgrzewa i łagodzi objawy przeziębienia
Kiedy dopada kaszel, katar i ogólne osłabienie, warto się też wspomóc dietą. Wiadomo, nikt nie ma wtedy siły na gotowanie skomplikowanych dań. Jednak ten prosty posiłek naprawdę pomaga. Jego przygotowanie zajmie mniej niż pół godziny. Jest szybki, prosty i niezwykle odżywczy.
07.12.2024 19:11
Kiedy chorujemy, każdy posiłek ma znaczenie. Dieta może pomóc uporać się szybciej z infekcją i jej objawami, ale trzeba wiedzieć, na co postawić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepszy pomysł
Kasza jaglana to pierwszy produkt, o którym powinniśmy pomyśleć, gdy jesteśmy osłabieni. Jest niezwykle odżywcza i bogata w witaminy z grupy B (w tym B1, B2, B6, kwas foliowy). Ponadto jest źródłem wartościowego białka. Niezwykle cennymi składnikami kaszy jaglanej są również minerały. Jedząc kaszę, dostarczamy sobie magnezu, fosforu, żelaza, cynku oraz krzemu, które wspierają układ odpornościowy. Do tego kasza ma właściwości rozgrzewające. Sprawia, że organizm sprawniej walczy z przeziębieniem, a zwłaszcza z katarem. Pomaga bowiem osuszać drogi oddechowe oraz zalegającą w nosie wydzielinę.
Dodaj warzywa
Choć kasza jaglana ma delikatny, lekko orzechowy smak to jednak solo nie jest najlepszym posiłkiem. Warto dodać do niej warzywa, które będą dodatkowym źródłem witamin. Postaw na dynie, bo jest bogata w potas, witaminę E, beta-karoten. Dobrym wyborem będzie też marchew, czyli dobre źródło beta-karotenu oraz witamin A i K. Polecane są też buraki pełne błonnika, kwasu foliowego, magnezu oraz bataty z beta-karotenem i witaminami czy czerwona papryka.
Wybrane warzywa wystarczy ułożyć na dużej blaszce i dość obficie skropić oliwą z oliwek i doprawić kurkumą, pieprzem cayenne, słodką papryką, solą i pieprzem. Można też dołożyć ulubione zioła i czosnek. Piecz je ok. 25 minut, powinny być miękkie. Porcja kaszy jaglanej z warzywami to najlepszy posiłek w czasie infekcji.
Idealnie ugotowana
Kaszę z warzywami możesz jeść nawet kilka razy w ciągu dnia w trakcie przeziębienia. Najlepiej ugotować ją od razu na cały dzień. Zacznij od jej przepłukania jej. Najlepiej wrzucić kaszę na sito i kilkakrotnie przepłucz ją pod bieżącą, zimną wodą. Następnie podpraż kaszę na suchej patelni przez kilka minut, aż nabierze lekko orzechowego zapachu. Taki zabieg podnosi jej walory smakowe. Potem zostaje gotowanie - na jeden szklankę kaszy przypadają dwie szklanki wody. Kaszę gotuj na wolnym ogniu około 15 minut, aż wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu odstaw ją na kilka minut, aby "doszła" pod przykrywką i stała się bardziej puszysta.