Kalafior pieczony w całości zachwyci każdego. Wystarczy 10 minut pracy i rozgrzany piekarnik

Kalafior awansował do miana kulinarnej gwiazdy. Kiedyś podawany był tylko z masłem i bułką tartą, teraz przerabiamy go na kotlety, dodajemy do zapiekanek i sałatek, przygotowujemy z niego steki. Jednak jeden z najlepszych pomysłów jest bardzo prosty. Kalafior upieczony w całości smakuje wybitnie.

Kalafior pieczony w całości ma mnóstwo smaku. Kalafior pieczony w całości ma mnóstwo smaku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Dorota Gepert

Kalafior można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Najbardziej popularne jest gotowanie tego warzywa. Podczas takiej obróbki zapach nie jest zbyt przyjemny. Są oczywiście proste sposoby, by go zniwelować. Jednak to niejedyny problem, kalafior w wodzie traci wiele smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki

Z wody czy z piekarnika

Kalafior ugotowany, a upieczony to jakby dwa zupełnie inne warzywa. Woda sprawia, że kalafior jest bardzo delikatny, ale też trochę mdły... Z kolei podczas pieczenia to warzywo zyskuje ciekawy, orzechowy aromat, ma też znacznie lepszą konsystencję. W dodatku przygotowanie kalafiora w ten sposób jest banalnie proste. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość, bo pieczenie trochę trwa.

Kalafior na obiad

Upieczony kalafior podany z sałatką lub humusem sprawdzi się jako danie na lekki obiad. To także świetny dodatek do mięsa. Na kolację można go zjeść na zimno lub dołożyć do sałatek. Tutaj również możliwości jest sporo. Podobnie jest z doprawieniem kalafiora. Można użyć klasycznych przypraw lub takich, które nadadzą mu charakter bardziej orientalny. W tej drugiej wersji sprawdzi się czosnek, kmin rzymski czy pasta tahini.

Pieczony kalafior w całości — przepis

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka soli.

Na sos:

  • 4 łyżki pasty tahini,
  • 3 łyżki wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • kumin, kolendra, papryka, czosnek do smaku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora pozbaw liści i dokładnie owiń w folię do pieczenia. Wstaw go do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez ok. 30 minut.
  2. Potem rozwiń folię, posól kalafiora i piecz go kolejne 30 minut.
  3. Po tym czasie znowu rozwiń folię, ponownie posól kalafiora i posmaruj go olejem. Piecz go, aż się zarumieni.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki sosu. Podawaj go razem z gorącym kalafiorem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥