Kalafior pieczony w całości zachwyci każdego. Wystarczy 10 minut pracy i rozgrzany piekarnik

Kalafior awansował do miana kulinarnej gwiazdy. Kiedyś podawany był tylko z masłem i bułką tartą, teraz przerabiamy go na kotlety, dodajemy do zapiekanek i sałatek, przygotowujemy z niego steki. Jednak jeden z najlepszych pomysłów jest bardzo prosty. Kalafior upieczony w całości smakuje wybitnie.

Kalafior pieczony w całości ma mnóstwo smaku. Kalafior pieczony w całości ma mnóstwo smaku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Dorota Gepert

Kalafior można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Najbardziej popularne jest gotowanie tego warzywa. Podczas takiej obróbki zapach nie jest zbyt przyjemny. Są oczywiście proste sposoby, by go zniwelować. Jednak to niejedyny problem, kalafior w wodzie traci wiele smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki

Z wody czy z piekarnika

Kalafior ugotowany, a upieczony to jakby dwa zupełnie inne warzywa. Woda sprawia, że kalafior jest bardzo delikatny, ale też trochę mdły... Z kolei podczas pieczenia to warzywo zyskuje ciekawy, orzechowy aromat, ma też znacznie lepszą konsystencję. W dodatku przygotowanie kalafiora w ten sposób jest banalnie proste. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość, bo pieczenie trochę trwa.

Kalafior na obiad

Upieczony kalafior podany z sałatką lub humusem sprawdzi się jako danie na lekki obiad. To także świetny dodatek do mięsa. Na kolację można go zjeść na zimno lub dołożyć do sałatek. Tutaj również możliwości jest sporo. Podobnie jest z doprawieniem kalafiora. Można użyć klasycznych przypraw lub takich, które nadadzą mu charakter bardziej orientalny. W tej drugiej wersji sprawdzi się czosnek, kmin rzymski czy pasta tahini.

Pieczony kalafior w całości — przepis

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka soli.

Na sos:

  • 4 łyżki pasty tahini,
  • 3 łyżki wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • kumin, kolendra, papryka, czosnek do smaku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora pozbaw liści i dokładnie owiń w folię do pieczenia. Wstaw go do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez ok. 30 minut.
  2. Potem rozwiń folię, posól kalafiora i piecz go kolejne 30 minut.
  3. Po tym czasie znowu rozwiń folię, ponownie posól kalafiora i posmaruj go olejem. Piecz go, aż się zarumieni.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki sosu. Podawaj go razem z gorącym kalafiorem.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟