Kalafior pieczony w całości zachwyci każdego. Wystarczy 10 minut pracy i rozgrzany piekarnik

Kalafior awansował do miana kulinarnej gwiazdy. Kiedyś podawany był tylko z masłem i bułką tartą, teraz przerabiamy go na kotlety, dodajemy do zapiekanek i sałatek, przygotowujemy z niego steki. Jednak jeden z najlepszych pomysłów jest bardzo prosty. Kalafior upieczony w całości smakuje wybitnie.

Kalafior pieczony w całości ma mnóstwo smaku. Kalafior pieczony w całości ma mnóstwo smaku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Kalafior można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Najbardziej popularne jest gotowanie tego warzywa. Podczas takiej obróbki zapach nie jest zbyt przyjemny. Są oczywiście proste sposoby, by go zniwelować. Jednak to niejedyny problem, kalafior w wodzie traci wiele smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Z wody czy z piekarnika

Kalafior ugotowany, a upieczony to jakby dwa zupełnie inne warzywa. Woda sprawia, że kalafior jest bardzo delikatny, ale też trochę mdły... Z kolei podczas pieczenia to warzywo zyskuje ciekawy, orzechowy aromat, ma też znacznie lepszą konsystencję. W dodatku przygotowanie kalafiora w ten sposób jest banalnie proste. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość, bo pieczenie trochę trwa.

Kalafior na obiad

Upieczony kalafior podany z sałatką lub humusem sprawdzi się jako danie na lekki obiad. To także świetny dodatek do mięsa. Na kolację można go zjeść na zimno lub dołożyć do sałatek. Tutaj również możliwości jest sporo. Podobnie jest z doprawieniem kalafiora. Można użyć klasycznych przypraw lub takich, które nadadzą mu charakter bardziej orientalny. W tej drugiej wersji sprawdzi się czosnek, kmin rzymski czy pasta tahini.

Pieczony kalafior w całości — przepis

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka soli.

Na sos:

  • 4 łyżki pasty tahini,
  • 3 łyżki wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • kumin, kolendra, papryka, czosnek do smaku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora pozbaw liści i dokładnie owiń w folię do pieczenia. Wstaw go do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez ok. 30 minut.
  2. Potem rozwiń folię, posól kalafiora i piecz go kolejne 30 minut.
  3. Po tym czasie znowu rozwiń folię, ponownie posól kalafiora i posmaruj go olejem. Piecz go, aż się zarumieni.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki sosu. Podawaj go razem z gorącym kalafiorem.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie