Ugotowany kalafior zawsze polewam taką mieszanką. Zwykła bułka się przy tym chowa

Kalafior to warzywo, które często gości na naszych stołach, jednak nie zawsze potrafimy w pełni docenić jego smak. Jednym z najpopularniejszych sposobów na wydobycie jego pełni aromatu jest przygotowanie kalafiora z bułką tartą i masłem. Ja dodaję jeszcze jeden składnik, żeby podkręcić wersję całego dania.

Kalafior z bułką tartą to klasyk - sprawdź, jak podkręcić smakKalafior z bułką tartą to klasyk - sprawdź, jak podkręcić smak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kalafior sam w sobie ma delikatny, lekko orzechowy smak, który doskonale komponuje się z chrupiącą bułką tartą. Musi być obowiązkowo podgrzana na roztopionym na patelni maśle. Dodatek masła sprawia, że danie staje się bardziej kremowe i bogate. Bułka tarta dodaje kalafiorowi chrupkości — warto jednak pamiętać, aby całość nie była zbyt gęsta.

Kalafior i czosnek? To będzie pyszne

A jak jeszcze można podać to sezonowe warzywo? Okazuje się, że do bułki tartej warto dodać czosnek. Ten dodatek wprowadza intensywny, pikantny akcent. Możemy wybrać intensywny, świeży czosnek w ząbkach albo wybrać popularne wśród szefów kuchni płatki czosnku. Przy tym drugim składniku jest mniejsze ryzyko przypalenia i zepsucia dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast gotować i polewać omastą, wkładam do tortilli. Nie sposób mu się oprzeć

Jak przygotować kalafior z bułką tartą i czosnkiem?

Składniki:

  • 1 główka kalafiora,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • 50 g masła,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz (do smaku),
  • natka pietruszki (do dekoracji — opcjonalnie).


Sposób przygotowania:

  1. Kalafior umyj, podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (około 10-15 minut). Po ugotowaniu odcedź kalafior i odstaw na bok.
  2. Na dużej patelni rozpuść masło. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około minutę, aż będzie aromatyczny. Dodaj bułkę tartą i smaż, cały czas mieszając, aż bułka stanie się złocista i chrupiąca (około 3-5 minut). Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Na patelni z bułką tartą dodaj ugotowany kalafior i delikatnie wymieszaj, aby różyczki kalafiora pokryły się bułką i masłem. Podgrzewaj wszystko razem przez kilka minut, aż kalafior będzie ciepły.
  4. Przełóż kalafior z bułką tartą i czosnkiem na talerz. Posyp posiekaną natką pietruszki dla dodatkowego smaku i koloru.

Kalafior z bułką tartą i czosnkiem to proste, ale niezwykle smaczne danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi warzyw. Ta klasyczna kombinacja smaków sprawia, że kalafior staje się wyjątkowym dodatkiem do obiadu lub samodzielnym lekkim posiłkiem. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, jak łatwo można przemienić zwykły kalafior w prawdziwe kulinarne marzenie.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥