Ugotowany kalafior zawsze polewam taką mieszanką. Zwykła bułka się przy tym chowa

Kalafior to warzywo, które często gości na naszych stołach, jednak nie zawsze potrafimy w pełni docenić jego smak. Jednym z najpopularniejszych sposobów na wydobycie jego pełni aromatu jest przygotowanie kalafiora z bułką tartą i masłem. Ja dodaję jeszcze jeden składnik, żeby podkręcić wersję całego dania.

Kalafior z bułką tartą to klasyk - sprawdź, jak podkręcić smakKalafior z bułką tartą to klasyk - sprawdź, jak podkręcić smak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kalafior sam w sobie ma delikatny, lekko orzechowy smak, który doskonale komponuje się z chrupiącą bułką tartą. Musi być obowiązkowo podgrzana na roztopionym na patelni maśle. Dodatek masła sprawia, że danie staje się bardziej kremowe i bogate. Bułka tarta dodaje kalafiorowi chrupkości — warto jednak pamiętać, aby całość nie była zbyt gęsta.

Kalafior i czosnek? To będzie pyszne

A jak jeszcze można podać to sezonowe warzywo? Okazuje się, że do bułki tartej warto dodać czosnek. Ten dodatek wprowadza intensywny, pikantny akcent. Możemy wybrać intensywny, świeży czosnek w ząbkach albo wybrać popularne wśród szefów kuchni płatki czosnku. Przy tym drugim składniku jest mniejsze ryzyko przypalenia i zepsucia dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast gotować i polewać omastą, wkładam do tortilli. Nie sposób mu się oprzeć

Jak przygotować kalafior z bułką tartą i czosnkiem?

Składniki:

  • 1 główka kalafiora,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • 50 g masła,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz (do smaku),
  • natka pietruszki (do dekoracji — opcjonalnie).


Sposób przygotowania:

  1. Kalafior umyj, podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (około 10-15 minut). Po ugotowaniu odcedź kalafior i odstaw na bok.
  2. Na dużej patelni rozpuść masło. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około minutę, aż będzie aromatyczny. Dodaj bułkę tartą i smaż, cały czas mieszając, aż bułka stanie się złocista i chrupiąca (około 3-5 minut). Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Na patelni z bułką tartą dodaj ugotowany kalafior i delikatnie wymieszaj, aby różyczki kalafiora pokryły się bułką i masłem. Podgrzewaj wszystko razem przez kilka minut, aż kalafior będzie ciepły.
  4. Przełóż kalafior z bułką tartą i czosnkiem na talerz. Posyp posiekaną natką pietruszki dla dodatkowego smaku i koloru.

Kalafior z bułką tartą i czosnkiem to proste, ale niezwykle smaczne danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi warzyw. Ta klasyczna kombinacja smaków sprawia, że kalafior staje się wyjątkowym dodatkiem do obiadu lub samodzielnym lekkim posiłkiem. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, jak łatwo można przemienić zwykły kalafior w prawdziwe kulinarne marzenie.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło