Skończ z gotowaniem kalafiora. Zrobiony w inny sposób jest sto razy lepszy

Kalafior w tym wydaniu smakuje jeszcze lepiej niż ugotowany. Jest zdrowy, pyszny i prosty w przygotowaniu. Skuszą się nawet niejadki.

ObrazekKalafior z piekarnika- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Najczęściej serwuje się go w ugotowanej formie, z okrasą z bułki tartej i roztopionego masełka. W moim domu gościł na obiad najczęściej z ugotowanymi ziemniakami i sadzonym jajkiem, jednak po odkryciu tego przepisu nie przygotowuję go w żaden inny sposób. Skusił się nawet największy niejadek w domu, który wcześniej na sam widok kalafiora wykrzywiał minę. Jest pysznie, proste i szybko, czyli tak, jak lubię najbardziej.

Pieczony kalafior z piekarnika

Jednym z największych minusów kalafiora jest to, że podczas gotowania wydziela dość intensywny zapach. Moja mama śmieje się, że zawsze po przekroczeniu progu mieszkania wie, czy na obiad będzie kalafior. Jest jednak pyszny sposób na poradzenie sobie z tym problemem- upieczenie warzywa w piekarniku. Nie tylko unikniemy przykrego zapachu, ale również odczarujemy kalafior, który wielu osobom kojarzy się z rozgotowanymi różyczkami bez smaku. Dodatek aromatycznych przypraw wyniesie to warzywo na całkiem nowy poziom smaku i już nigdy nie przygotujesz go w inny sposób.

Kalafior z piekarnika- Pyszności, źródło: Canva
Kalafior z piekarnika- Pyszności, źródło: Canva

Składniki:

  • 1 główka kalafiora,
  • kilka łyżek oliwy,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • pół łyżeczki soli,
  • parmezan.

Sposób przygotowania:

  1. Z kalafiora usuwam liście i głąb, a następnie płuczę pod bieżącą wodą.
  2. Olej lub oliwę wlewam do miski, dodaję przyprawy i dokładnie mieszam. Wędzona papryka świetnie się tutaj sprawdzi- nada całość dymnego, grillowego smaku. Część słodkiej papryki możesz zastąpić ostrą lub sproszkowanym chilli, jeśli jesteś fanem wyrazistych smaków.
  3. Przy pomocy silikonowego pędzelka rozprowadzam olej z przyprawami po kalafiorze.
  4. Warzywo przekładam do naczynia żaroodpornego i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez 40 minut.
  5. Po 40 minutach sięgam po widelec i sprawdzam, czy kalafior jest odpowiednio miękki. Jeśli góra jest przypieczona, a środek twardy, zmniejszam temperaturę i trzymam jeszcze kilka chwil.
  6. 5 minut przed końcem pieczenia wysuwam ostrożnie naczynie żaroodporne i posypuję kalafior startym parmezanem.

Pieczony kalafior to nie tylko dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się jako jego główny składnik, gdy nie chcemy serwować mięsa. Upieczony kalafior kroję na kawałki i podaję samodzielnie lub z sosem. Polecam w szczególności sos czosnkowy lub tzatziki.

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis