Skończ z gotowaniem kalafiora. Zrobiony w inny sposób jest sto razy lepszy

Kalafior w tym wydaniu smakuje jeszcze lepiej niż ugotowany. Jest zdrowy, pyszny i prosty w przygotowaniu. Skuszą się nawet niejadki.

ObrazekKalafior z piekarnika- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Najczęściej serwuje się go w ugotowanej formie, z okrasą z bułki tartej i roztopionego masełka. W moim domu gościł na obiad najczęściej z ugotowanymi ziemniakami i sadzonym jajkiem, jednak po odkryciu tego przepisu nie przygotowuję go w żaden inny sposób. Skusił się nawet największy niejadek w domu, który wcześniej na sam widok kalafiora wykrzywiał minę. Jest pysznie, proste i szybko, czyli tak, jak lubię najbardziej.

Pieczony kalafior z piekarnika

Jednym z największych minusów kalafiora jest to, że podczas gotowania wydziela dość intensywny zapach. Moja mama śmieje się, że zawsze po przekroczeniu progu mieszkania wie, czy na obiad będzie kalafior. Jest jednak pyszny sposób na poradzenie sobie z tym problemem- upieczenie warzywa w piekarniku. Nie tylko unikniemy przykrego zapachu, ale również odczarujemy kalafior, który wielu osobom kojarzy się z rozgotowanymi różyczkami bez smaku. Dodatek aromatycznych przypraw wyniesie to warzywo na całkiem nowy poziom smaku i już nigdy nie przygotujesz go w inny sposób.

Kalafior z piekarnika- Pyszności, źródło: Canva
Kalafior z piekarnika- Pyszności, źródło: Canva

Składniki:

  • 1 główka kalafiora,
  • kilka łyżek oliwy,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • pół łyżeczki soli,
  • parmezan.

Sposób przygotowania:

  1. Z kalafiora usuwam liście i głąb, a następnie płuczę pod bieżącą wodą.
  2. Olej lub oliwę wlewam do miski, dodaję przyprawy i dokładnie mieszam. Wędzona papryka świetnie się tutaj sprawdzi- nada całość dymnego, grillowego smaku. Część słodkiej papryki możesz zastąpić ostrą lub sproszkowanym chilli, jeśli jesteś fanem wyrazistych smaków.
  3. Przy pomocy silikonowego pędzelka rozprowadzam olej z przyprawami po kalafiorze.
  4. Warzywo przekładam do naczynia żaroodpornego i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez 40 minut.
  5. Po 40 minutach sięgam po widelec i sprawdzam, czy kalafior jest odpowiednio miękki. Jeśli góra jest przypieczona, a środek twardy, zmniejszam temperaturę i trzymam jeszcze kilka chwil.
  6. 5 minut przed końcem pieczenia wysuwam ostrożnie naczynie żaroodporne i posypuję kalafior startym parmezanem.

Pieczony kalafior to nie tylko dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się jako jego główny składnik, gdy nie chcemy serwować mięsa. Upieczony kalafior kroję na kawałki i podaję samodzielnie lub z sosem. Polecam w szczególności sos czosnkowy lub tzatziki.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟