Wyglądają jak pyzy, ale są o wiele smaczniejsze. Babcia gotowała co tydzień
Nazwa tego dania jest równie zabawna, co jego geneza. Śmiechy kończą się jednak w momencie, w którym po raz pierwszy spróbujesz świętokrzyskich... męcybuł. Te pyszne kluski posmakują dosłownie każdemu i z powodzeniem zastąpią w twoim domu klasyczne pyzy.
03.08.2023 | aktual.: 10.10.2023 21:09
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiedy zobaczysz przepis na męcybuły, natychmiast stwierdzisz, że ciężko o prostsze do zrobienia danie, które będzie się cieszyło równie dużym powodzeniem wśród domowników. Te popularne w województwie świętokrzyskim kluski z całą pewnością posmakują też dzieciakom. To pewnego rodzaju paradoks, ponieważ nazwa męcybuł ma ponoć pochodzić od znacznie starszej grupy wiekowej.
Według niektórych źródeł ciekawa nazwa tych ziemniaczanych klusek z mięsnym farszem pochodzi od... bezzębnych staruszków. To właśnie oni, ze względu na męczenie się z gryzieniem jedzenia, mieli być na ziemi świętokrzyskiej nazywani "męcybułami". Przygotowanie dla nich mięciutkich klusek z rozpływającym się nadzieniem uchodziło za rozwiązanie problemu, a przy okazji pyszny obiad. Prawda, że powinno się też sprawdzić w przypadku dzieciaków — niejadków? A więc: do dzieła!
Świętokrzyskie męcybuły
Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- 180 g mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- sól i pieprz do smaku.
Farsz:
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 czerstwa bułka,
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. W następnym etapie ubij je z mąką ziemniaczaną i jajkiem oraz dopraw solą i pieprzem. Wcześniej, kiedy będą się gotowały, możesz już przygotować farsz.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Następnie połącz ją w misce z mięsem mielonym, namoczoną w wodzie bułką, natką pietruszki, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
- Ciasto ziemniaczane podziel na równe, niewielkie części. Każdą z nich rozpłaszcz, do środka nałóż mięsny farsz, zaklej i uformuj kulki.
- Tak przygotowane męcybuły gotuj w osolonej, wrzącej wodzie. Od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię, powinno to zająć około 9 minut. Możesz je podawać z okrasą cebulowo-boczkową. Tylko czy ją też będzie równie łatwo pogryźć?