PrzepisWyglądają jak pyzy, ale są o wiele smaczniejsze. Babcia gotowała co tydzień

Wyglądają jak pyzy, ale są o wiele smaczniejsze. Babcia gotowała co tydzień

Męcybuły mają zabawną nazwę i pyszny smak - Pyszności; foto: Canva
Męcybuły mają zabawną nazwę i pyszny smak - Pyszności; foto: Canva
03.08.2023 18:22, aktualizacja: 10.10.2023 21:09

Nazwa tego dania jest równie zabawna, co jego geneza. Śmiechy kończą się jednak w momencie, w którym po raz pierwszy spróbujesz świętokrzyskich... męcybuł. Te pyszne kluski posmakują dosłownie każdemu i z powodzeniem zastąpią w twoim domu klasyczne pyzy. 

Kiedy zobaczysz przepis na męcybuły, natychmiast stwierdzisz, że ciężko o prostsze do zrobienia danie, które będzie się cieszyło równie dużym powodzeniem wśród domowników. Te popularne w województwie świętokrzyskim kluski z całą pewnością posmakują też dzieciakom. To pewnego rodzaju paradoks, ponieważ nazwa męcybuł ma ponoć pochodzić od znacznie starszej grupy wiekowej.

Według niektórych źródeł ciekawa nazwa tych ziemniaczanych klusek z mięsnym farszem pochodzi od... bezzębnych staruszków. To właśnie oni, ze względu na męczenie się z gryzieniem jedzenia, mieli być na ziemi świętokrzyskiej nazywani "męcybułami". Przygotowanie dla nich mięciutkich klusek z rozpływającym się nadzieniem uchodziło za rozwiązanie problemu, a przy okazji pyszny obiad. Prawda, że powinno się też sprawdzić w przypadku dzieciaków — niejadków? A więc: do dzieła!

Męcybuły, świętokrzyski przysmak - Pyszności; foto: Canva
Męcybuły, świętokrzyski przysmak - Pyszności; foto: Canva

Świętokrzyskie męcybuły

Składniki:

      
  • 2 kg ziemniaków,
  • 180 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku.

Farsz:

        
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

      
  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. W następnym etapie ubij je z mąką ziemniaczaną i jajkiem oraz dopraw solą i pieprzem. Wcześniej, kiedy będą się gotowały, możesz już przygotować farsz.
  2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Następnie połącz ją w misce z mięsem mielonym, namoczoną w wodzie bułką, natką pietruszki, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Ciasto ziemniaczane podziel na równe, niewielkie części. Każdą z nich rozpłaszcz, do środka nałóż mięsny farsz, zaklej i uformuj kulki.
  4. Tak przygotowane męcybuły gotuj w osolonej, wrzącej wodzie. Od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię, powinno to zająć około 9 minut. Możesz je podawać z okrasą cebulowo-boczkową. Tylko czy ją też będzie równie łatwo pogryźć?
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także