PrzepisSałatkiKoleżanka podała sałatkę imprezową. Składnik z deseru podbił smak

Koleżanka podała sałatkę imprezową. Składnik z deseru podbił smak

Taka sałatka sprawdzi się na każdej imprezie.
Taka sałatka sprawdzi się na każdej imprezie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

29.09.2024 19:21

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Impreza z koleżankami bez sałatki? Niemożliwe. Wszystkie uwielbiamy te lekkie dania i prześcigamy się w pomysłach na nie. Na ostatnim spotkaniu największym powodzeniem cieszyła się sałatka z kurczakiem i warzywami, a jej smak świetnie podkręcił składnik, który wciąż często kojarzy się z deserami lub... zimową herbatą.

Bazą sałatki, która tak zasmakowała wszystkim na imprezie, jest usmażony na złoty kolor kurczak. Świetnie łączy się on z selerem naciowym, sałatą lodową, ananasem z puszki, kukurydzą konserwową i żółtym serem. Doskonałym zwieńczeniem sałatki imprezowej jest sos majonezowy. Jednak to jeszcze nie wszystkie składniki. Koleżanka postawiła na słodki akcent, który dodał sałatce ciekawego posmaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza jest suszona żurawina

Smak sałatki podbiła żurawina. To niewielki, czerwony owoc pochodzący głównie z Ameryki Północnej. W Polsce najczęściej spotykamy żurawinę błotną, która rośnie na torfowiskach i mokradłach. Jej charakterystyczny smak sprawia, że świetnie nadaje się do przetworów, sosów czy w formie dodatku do dań mięsnych i deserów. Żurawina dostępna jest w różnych formach – świeża, suszona, mrożona czy w postaci soku. Do sałatki najlepiej wykorzystać suszoną.

Wpływ żurawiny na zdrowie

Te małe czerwone owoce są bogate w witaminę C, która wzmacnia odporność, a także witaminę E, będącą silnym przeciwutleniaczem chroniącym komórki przed uszkodzeniami. Żurawina dostarcza również błonnik, który wspomaga trawienie i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Owoce te są źródłem antyoksydantów, takich jak proantocyjanidyny, które wspierają zdrowie układu moczowego. To połączenie wyjątkowych składników odżywczych sprawia, że żurawina jest nie tylko smacznym, ale i bardzo wartościowym dodatkiem do codziennej diety. Dlatego dobrze ją stosować choćby do porannej owsianki czy sałatki.

Sałatka imprezowa ze słodkim akcentem

Składniki:

  • 350 g filetu z piersi kurczaka.
  • pół łyżeczki przyprawy do kurczaka,
  • olej do smażenia,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 2 łyżki suszonej żurawiny,
  • połowa sałaty lodowej,
  • 6 krążków ananasa z puszki,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • 10 dag żółtego sera,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrój w kostkę. Dopraw go przyprawą do drobiu i usmaż na małej ilości oleju. Odstaw do przestygnięcia.
  2. Sałatę lodową posiekaj. Ananasa i ser żółty pokrój w kostkę. Selera naciowego pokrój w cienkie plasterki. Kukurydzę konserwową odcedź z zalewy.
  3. Do miski dodajemy wszystkie przygotowane składniki.
  4. Dodaj suszoną żurawiną i przestygniętego kurczaka.
  5. Wymieszaj sałatkę z majonezem i dopraw do smaku.
sałatkażurawinasuszona żurawina