Koleżanka zaserwowała mi naleśniki z kurczakiem. Od razu poprosiłam o przepis
Naleśniki na słodko czy wytrawne? Zawsze wybierałam pierwszą opcję, ale ostatnio spróbowałam naleśników z kurczakiem, które przygotowała moja koleżanka. Były tak pyszne, że chyba zmienię zdanie, a na pewno przygotuje je dla moich domowników. Na szczęście mam już przepis.
31.08.2024 15:10
Naleśniki to danie, które daje mnóstwo możliwości. Da się z nich wyczarować pyszne śniadanie, sycący obiad, a także wykwinty deser. Za ich sukcesem stoi na pewno to, że do ich przygotowania wystarczy dosłownie kilka składników, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naleśniki nie mogą się rozpadać
Klasyczne naleśniki są niezwykle proste w przygotowaniu. Podstawowe składniki to: mąka pszenna, jajka, mleko oraz woda gazowana. Warto dodać także szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszać. Duże znaczenie ma także smażenie. Przede wszystkim, patelnia musi być naprawdę dobrze rozgrzana. Stosujemy dosłownie odrobinę tłuszczu (np. oleju lub masła) przed każdym naleśnikiem.
Naleśniki smażymy z każdej strony, aż będą miały złoty kolor, co zajmuje zazwyczaj około 1-2 minut. Pyszne i elastyczne naleśniki to świetna baza do dań zarówno na słodko, jak i tych wytrawnych. Po prostu muszą dobrze trzymać farsz i się nie rozpadać.
Koniec sezonu na owoce
W przygotowaniu farszu nic nas nie powinno ograniczać, bo naprawdę trudno znaleźć produkt, który nie pasuje do naleśników. Latem, gdy mamy szeroki wybór świeżych owoców, często je wykorzystujemy i łączymy na przykład z twarogiem. Naleśniki w takiej wersji jadłam przez całe wakacje. Nawet ostatnio podczas krótkiego urlopu w Dębkach skusiłam się na naleśniki z truskawkami. Gdy wróciłam do Warszawy, zaprosiła mnie koleżanka i jak się okazało, przygotowała... naleśniki.
Wytrawne naleśniki
Kiedy mi o tym powiedziała, od razu pomyślałam o takich na słodko. A tu niespodzianka! Farsz był z kurczaka i warzyw. Co ciekawe, zarówno naleśniki, jak i farsz zrobiła poprzedniego dnia. Gdy ją odwiedziłam tylko zapiekła całość. I choć uważam, że smażę pyszne naleśniki, byłam pod wrażeniem. Już obiecałam domownikom takie danie na wrześniowy obiad lub kolację. Świetnie będzie do niego pasować sałatka z rukoli lub roszponki z lekkim sosem.
Farsz do naleśników z kurczakiem i warzywami — przepis
Składniki:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 czerwona papryka,
- 1 duży pomidor,
- 2 cukinie baby,
- oregano, bazylia, sól i pieprz do smaku,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- starty żółty ser do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka oczyść, pokrój w kostkę. Oprósz go mąką ziemniaczaną. Paprykę umyj, oczyść z nasion, także pokrój w kostkę. Pomidora sparz, usuń skórkę i sok z pestkami. Drobno posiekaj. Cukinię pokrój w kostkę. Cebulę obierz, drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego. Zrumień na nim delikatnie kurczaka, a następnie przełóż na talerz.
- Wlej resztę tłuszczu i zeszklij na nim cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Potem dorzuć paprykę, pomidora i cukinię. Smaż, aż papryka lekko zmięknie. Wtedy wrzuć kurczaka oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie.
- Farsz nakładaj na naleśniki i zwijaj w rulony.
- Posyp je startym żółtym serem i zapiekaj, aż się roztopi.