PrzepisKolacjaKoleżanka zaserwowała mi naleśniki z kurczakiem. Od razu poprosiłam o przepis

Koleżanka zaserwowała mi naleśniki z kurczakiem. Od razu poprosiłam o przepis

Naleśniki wytrawne można zjeść nawet na obiad.
Naleśniki wytrawne można zjeść nawet na obiad.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

31.08.2024 15:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Naleśniki na słodko czy wytrawne? Zawsze wybierałam pierwszą opcję, ale ostatnio spróbowałam naleśników z kurczakiem, które przygotowała moja koleżanka. Były tak pyszne, że chyba zmienię zdanie, a na pewno przygotuje je dla moich domowników. Na szczęście mam już przepis.

Naleśniki to danie, które daje mnóstwo możliwości. Da się z nich wyczarować pyszne śniadanie, sycący obiad, a także wykwinty deser. Za ich sukcesem stoi na pewno to, że do ich przygotowania wystarczy dosłownie kilka składników, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki nie mogą się rozpadać

Klasyczne naleśniki są niezwykle proste w przygotowaniu. Podstawowe składniki to: mąka pszenna, jajka, mleko oraz woda gazowana. Warto dodać także szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszać. Duże znaczenie ma także smażenie. Przede wszystkim, patelnia musi być naprawdę dobrze rozgrzana. Stosujemy dosłownie odrobinę tłuszczu (np. oleju lub masła) przed każdym naleśnikiem.

Naleśniki smażymy z każdej strony, aż będą miały złoty kolor, co zajmuje zazwyczaj około 1-2 minut. Pyszne i elastyczne naleśniki to świetna baza do dań zarówno na słodko, jak i tych wytrawnych. Po prostu muszą dobrze trzymać farsz i się nie rozpadać.

Koniec sezonu na owoce

W przygotowaniu farszu nic nas nie powinno ograniczać, bo naprawdę trudno znaleźć produkt, który nie pasuje do naleśników. Latem, gdy mamy szeroki wybór świeżych owoców, często je wykorzystujemy i łączymy na przykład z twarogiem. Naleśniki w takiej wersji jadłam przez całe wakacje. Nawet ostatnio podczas krótkiego urlopu w Dębkach skusiłam się na naleśniki z truskawkami. Gdy wróciłam do Warszawy, zaprosiła mnie koleżanka i jak się okazało, przygotowała... naleśniki.

Wytrawne naleśniki

Kiedy mi o tym powiedziała, od razu pomyślałam o takich na słodko. A tu niespodzianka! Farsz był z kurczaka i warzyw. Co ciekawe, zarówno naleśniki, jak i farsz zrobiła poprzedniego dnia. Gdy ją odwiedziłam tylko zapiekła całość. I choć uważam, że smażę pyszne naleśniki, byłam pod wrażeniem. Już obiecałam domownikom takie danie na wrześniowy obiad lub kolację. Świetnie będzie do niego pasować sałatka z rukoli lub roszponki z lekkim sosem.

Farsz do naleśników z kurczakiem i warzywami — przepis

Składniki:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 duży pomidor,
  • 2 cukinie baby,
  • oregano, bazylia, sól i pieprz do smaku,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • starty żółty ser do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka oczyść, pokrój w kostkę. Oprósz go mąką ziemniaczaną. Paprykę umyj, oczyść z nasion, także pokrój w kostkę. Pomidora sparz, usuń skórkę i sok z pestkami. Drobno posiekaj. Cukinię pokrój w kostkę. Cebulę obierz, drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego. Zrumień na nim delikatnie kurczaka, a następnie przełóż na talerz.
  3. Wlej resztę tłuszczu i zeszklij na nim cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Potem dorzuć paprykę, pomidora i cukinię. Smaż, aż papryka lekko zmięknie. Wtedy wrzuć kurczaka oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie.
  4. Farsz nakładaj na naleśniki i zwijaj w rulony.
  5. Posyp je startym żółtym serem i zapiekaj, aż się roztopi.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także