Rumiane i chrupiące. Zwykłe kotlety mielone nie mogą się z nimi równać

Warzywne kotlety to silny trend już od kilku lat. Są lżejsze od mięsnych, a ich smak może zachwycić. Zwłaszcza, że przepisy z roku na rok są coraz lepsze! Warzywa świetnie komponują się z wieloma aromatycznymi dodatkami i przyprawami. W dodatku ich przygotowanie zajmuje chwilę!

kotletyKotlety z kalafiora są idealne na lekki obiad.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kotlety z warzyw od lat są na liście ulubionych przysmaków wegetarian. A z roku na rok zdobywają też podniebienia osób, które jedzą mięso. To po prostu potrawa uniwersalna, która smakuje wszystkim.

Nie tylko klasycznie

Kotlety można przygotowywać z wielu warzyw, ale na pewno jedne z popularniejszych to te z kalafiora. Kotlety z kalafiora od dawna były znane w kuchni jarskiej, ale ostatnio receptury są mocno unowocześniane. Kiedyś ugotowane warzywo łączono przede wszystkim z jajkami, teraz dodatków do nich jest znacznie więcej. To się przekłada na ciekawy, głęboki smak kotletów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łososia i szparagi podaję tylko w łódeczkach. Za każdym razem robią furorę

Orzechowy posmak

Pomału przestajemy kojarzyć kalafiora tylko jako warzywo, które się gotuje i podaje z bułką tartą. Daje znacznie więcej możliwości. Coraz bardziej popularny jest pieczony kalafiora, który przybył do nas z dań kuchni bliskowschodniej. Już na drugim miejscu można wymienić kotlety kalafiorowe – zarówno w formie steków, jak i popularnych mielonych. Kalafior po upieczeniu zmienia smak, wyraźne są wtedy słodko-słone i lekko orzechowe nuty.

Przepis na kotlety z kalafiora

Składniki:

  • 550 g różyczek z kalafiora,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka suszonych pomidorów drobno pokrojonych,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego,
  • pół łyżeczki curry,
  • szczypta kurkumy,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżka maki pszennej.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora obgotuj przez 10 minut. Potem rozgnieć go w malakserze lub w prasce do ziemniaków.
  2. Dodaj pozostałe składniki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszaj do połączenia składników. Jeżeli masa jest za rzadka, dodaj 1 łyżkę mąki pszennej lub np. bułki tartej.
  3. Formuj małe kotleciki, obtaczaj je w bułce tartej. Potem smaż na oleju na średnim ogniu, aż kotleciki będą złote. Usmażone układaj na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę