Rumiane i chrupiące. Zwykłe kotlety mielone nie mogą się z nimi równać
Warzywne kotlety to silny trend już od kilku lat. Są lżejsze od mięsnych, a ich smak może zachwycić. Zwłaszcza, że przepisy z roku na rok są coraz lepsze! Warzywa świetnie komponują się z wieloma aromatycznymi dodatkami i przyprawami. W dodatku ich przygotowanie zajmuje chwilę!
Kotlety z warzyw od lat są na liście ulubionych przysmaków wegetarian. A z roku na rok zdobywają też podniebienia osób, które jedzą mięso. To po prostu potrawa uniwersalna, która smakuje wszystkim.
Nie tylko klasycznie
Kotlety można przygotowywać z wielu warzyw, ale na pewno jedne z popularniejszych to te z kalafiora. Kotlety z kalafiora od dawna były znane w kuchni jarskiej, ale ostatnio receptury są mocno unowocześniane. Kiedyś ugotowane warzywo łączono przede wszystkim z jajkami, teraz dodatków do nich jest znacznie więcej. To się przekłada na ciekawy, głęboki smak kotletów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Łososia i szparagi podaję tylko w łódeczkach. Za każdym razem robią furorę
Orzechowy posmak
Pomału przestajemy kojarzyć kalafiora tylko jako warzywo, które się gotuje i podaje z bułką tartą. Daje znacznie więcej możliwości. Coraz bardziej popularny jest pieczony kalafiora, który przybył do nas z dań kuchni bliskowschodniej. Już na drugim miejscu można wymienić kotlety kalafiorowe – zarówno w formie steków, jak i popularnych mielonych. Kalafior po upieczeniu zmienia smak, wyraźne są wtedy słodko-słone i lekko orzechowe nuty.
Przepis na kotlety z kalafiora
Składniki:
- 550 g różyczek z kalafiora,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka suszonych pomidorów drobno pokrojonych,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu czarnego,
- pół łyżeczki curry,
- szczypta kurkumy,
- 5 łyżek bułki tartej,
- bułka tarta do obtoczenia,
- olej do smażenia,
- 1 łyżka maki pszennej.
Sposób przygotowania:
- Kalafiora obgotuj przez 10 minut. Potem rozgnieć go w malakserze lub w prasce do ziemniaków.
- Dodaj pozostałe składniki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszaj do połączenia składników. Jeżeli masa jest za rzadka, dodaj 1 łyżkę mąki pszennej lub np. bułki tartej.
- Formuj małe kotleciki, obtaczaj je w bułce tartej. Potem smaż na oleju na średnim ogniu, aż kotleciki będą złote. Usmażone układaj na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.