PrzepisDania bezmięsneRumiane i chrupiące. Zwykłe kotlety mielone nie mogą się z nimi równać

Rumiane i chrupiące. Zwykłe kotlety mielone nie mogą się z nimi równać

Warzywne kotlety to silny trend już od kilku lat. Są lżejsze od mięsnych, a ich smak może zachwycić. Zwłaszcza, że przepisy z roku na rok są coraz lepsze! Warzywa świetnie komponują się z wieloma aromatycznymi dodatkami i przyprawami. W dodatku ich przygotowanie zajmuje chwilę!

Kotlety z kalafiora są idealne na lekki obiad.
Kotlety z kalafiora są idealne na lekki obiad.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kotlety z warzyw od lat są na liście ulubionych przysmaków wegetarian. A z roku na rok zdobywają też podniebienia osób, które jedzą mięso. To po prostu potrawa uniwersalna, która smakuje wszystkim.

Nie tylko klasycznie

Kotlety można przygotowywać z wielu warzyw, ale na pewno jedne z popularniejszych to te z kalafiora. Kotlety z kalafiora od dawna były znane w kuchni jarskiej, ale ostatnio receptury są mocno unowocześniane. Kiedyś ugotowane warzywo łączono przede wszystkim z jajkami, teraz dodatków do nich jest znacznie więcej. To się przekłada na ciekawy, głęboki smak kotletów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łososia i szparagi podaję tylko w łódeczkach. Za każdym razem robią furorę

Orzechowy posmak

Pomału przestajemy kojarzyć kalafiora tylko jako warzywo, które się gotuje i podaje z bułką tartą. Daje znacznie więcej możliwości. Coraz bardziej popularny jest pieczony kalafiora, który przybył do nas z dań kuchni bliskowschodniej. Już na drugim miejscu można wymienić kotlety kalafiorowe – zarówno w formie steków, jak i popularnych mielonych. Kalafior po upieczeniu zmienia smak, wyraźne są wtedy słodko-słone i lekko orzechowe nuty.

Przepis na kotlety z kalafiora

Składniki:

  • 550 g różyczek z kalafiora,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka suszonych pomidorów drobno pokrojonych,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego,
  • pół łyżeczki curry,
  • szczypta kurkumy,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżka maki pszennej.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora obgotuj przez 10 minut. Potem rozgnieć go w malakserze lub w prasce do ziemniaków.
  2. Dodaj pozostałe składniki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszaj do połączenia składników. Jeżeli masa jest za rzadka, dodaj 1 łyżkę mąki pszennej lub np. bułki tartej.
  3. Formuj małe kotleciki, obtaczaj je w bułce tartej. Potem smaż na oleju na średnim ogniu, aż kotleciki będą złote. Usmażone układaj na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kalafiorkalafior przepisykotlety wegetariańskie

Wybrane dla Ciebie