PrzepisZupyLekarz radzi, by jeść jak najczęściej. Jedna porcja wystarczy za garść witamin i suplementów

Lekarz radzi, by jeść jak najczęściej. Jedna porcja wystarczy za garść witamin i suplementów

Kapuśniak Marka Skoczylasa -  Pyszności
Kapuśniak Marka Skoczylasa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, YouTube

03.06.2024 10:43, aktual.: 03.06.2024 11:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zupy to prawdziwy skarb kuchni naszych mam i babć. Znany lekarz i propagator zdrowego żywienia Marek Skoczylas radzi, aby po jedną z nich sięgać szczególnie często.

Rynek suplementów ma się bardzo dobrze, a wielu Polaków dzień zaczyna od połknięcia solidnej dawki kolorowych tabletek. Tymczasem wystarczy odpowiednio zbilansować swoją dietę i sięgać po zdrowe i odżywcze posiłki. Jedną z propozycji na smaczny i dobry dla naszego organizmu obiad jest prosty kapuśniak z kiszonej i białej kapusty. Naje się cała rodzina.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jedz kapuśniak na zdrowie

Ta zupa to idealny przepis na zabiegane dni. Cały garnek wyczarujesz w pół godziny, a twoi bliscy z zadowoleniem sięgać będą po dokładki. Seler, cebula i marchewka to niezawodne trio, którego nie może zabraknąć w żadnej zupie. Nadają smaku i sprawiają, że danie jest aromatyczne i pyszne.

Kapuśniak - Pyszności
Kapuśniak - Pyszności© Canva | gbh007

Kapusta ma w sobie dużo składników odżywczych oraz przeciwutleniaczy. To warzywo krzyżowe o właściwościach przeciwzapalnych. Ma w sobie sulforafan, który znany jest ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Najwięcej jest go w surowych warzywach, ale po obróbce również dostarczamy pewną dawkę. Kapusta to również dobre źródło błonnika, który usprawniania trawienie i działa jak plaster na jelita.

Składniki:

  • 1-2 cebule,
  • 1 duża marchewka, 
  • 2 łodygi selera,
  •  2-3 pomidory, 
  • ćwierć główki białej kapusty,
  • 200 g kiszonej kapusty,
  • 2 ząbki czosnku,
  •  1,5 litra bulionu warzywnego, 
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • pęczek świeżej pietruszki,
  • pół łyżeczki suszonego oregano,
  • 3-4 liście laurowe,
  • 4-6 sztuk ziela angielskiego,
  •  pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
  •  1 łyżeczka kminku mielonego.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój selera, cebulę i marchewkę, wrzuć je do garnka, skrop oliwą z oliwek i podsmażaj przez około 4 minuty, aż zmiękną i wydzielą swój aromat.
  2. Następnie dodaj posiekany czosnek oraz przyprawy. Całość duś przez minutę.
  3. Czas na kapustę. Kiszoną drobno posiekaj, a białą podziel na ćwiartki, usuń głąb i poszatkuj. Dodaj ją do reszty warzyw i duś przez 5 minut, regularnie mieszając.
  4. Zalej wszystkie warzywa bulionem. Gotuj zupę przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  5. Na koniec dodaj pokrojone pomidory. Gotuj zupę jeszcze przez chwilę, aż pomidory się rozpadną.
  6. Na koniec dopraw kapuśniak sokiem z cytryny, posyp posiekaną natką pietruszki i dopraw szczyptą czarnego pieprzu.

Gotową zupę przelej do głębokich talerzy i podaj swoim bliskim. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także