Lekarz radzi, by jeść jak najczęściej. Jedna porcja wystarczy za garść witamin i suplementów
Zupy to prawdziwy skarb kuchni naszych mam i babć. Znany lekarz i propagator zdrowego żywienia Marek Skoczylas radzi, aby po jedną z nich sięgać szczególnie często.
03.06.2024 | aktual.: 03.06.2024 11:03
Rynek suplementów ma się bardzo dobrze, a wielu Polaków dzień zaczyna od połknięcia solidnej dawki kolorowych tabletek. Tymczasem wystarczy odpowiednio zbilansować swoją dietę i sięgać po zdrowe i odżywcze posiłki. Jedną z propozycji na smaczny i dobry dla naszego organizmu obiad jest prosty kapuśniak z kiszonej i białej kapusty. Naje się cała rodzina.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jedz kapuśniak na zdrowie
Ta zupa to idealny przepis na zabiegane dni. Cały garnek wyczarujesz w pół godziny, a twoi bliscy z zadowoleniem sięgać będą po dokładki. Seler, cebula i marchewka to niezawodne trio, którego nie może zabraknąć w żadnej zupie. Nadają smaku i sprawiają, że danie jest aromatyczne i pyszne.
Kapusta ma w sobie dużo składników odżywczych oraz przeciwutleniaczy. To warzywo krzyżowe o właściwościach przeciwzapalnych. Ma w sobie sulforafan, który znany jest ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Najwięcej jest go w surowych warzywach, ale po obróbce również dostarczamy pewną dawkę. Kapusta to również dobre źródło błonnika, który usprawniania trawienie i działa jak plaster na jelita.
Składniki:
- 1-2 cebule,
- 1 duża marchewka,
- 2 łodygi selera,
- 2-3 pomidory,
- ćwierć główki białej kapusty,
- 200 g kiszonej kapusty,
- 2 ząbki czosnku,
- 1,5 litra bulionu warzywnego,
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- pęczek świeżej pietruszki,
- pół łyżeczki suszonego oregano,
- 3-4 liście laurowe,
- 4-6 sztuk ziela angielskiego,
- pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka kminku mielonego.
Sposób przygotowania:
- Pokrój selera, cebulę i marchewkę, wrzuć je do garnka, skrop oliwą z oliwek i podsmażaj przez około 4 minuty, aż zmiękną i wydzielą swój aromat.
- Następnie dodaj posiekany czosnek oraz przyprawy. Całość duś przez minutę.
- Czas na kapustę. Kiszoną drobno posiekaj, a białą podziel na ćwiartki, usuń głąb i poszatkuj. Dodaj ją do reszty warzyw i duś przez 5 minut, regularnie mieszając.
- Zalej wszystkie warzywa bulionem. Gotuj zupę przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Na koniec dodaj pokrojone pomidory. Gotuj zupę jeszcze przez chwilę, aż pomidory się rozpadną.
- Na koniec dopraw kapuśniak sokiem z cytryny, posyp posiekaną natką pietruszki i dopraw szczyptą czarnego pieprzu.
Gotową zupę przelej do głębokich talerzy i podaj swoim bliskim. Smacznego!