Nie zapomnij o jednym w czasie kiszenia ogórków. Inaczej w słoiku pojawi się pleśń i będą nadawać się tylko do kosza

Ogórki kiszone nie zawsze wychodzą takie, jakie byśmy chcieli. Czasem zdarza się, że podczas procesu kiszenia popełniamy błędy, które skutkują pojawieniem się pleśni na naszych ogórkach. Jak więc uniknąć takiej sytuacji i cieszyć się idealnie skiszonymi ogórkami?

Ogórki kiszone się zepsuły? Prawdopodobnie popełniłeś prosty błądOgórki kiszone się zepsuły? Prawdopodobnie popełniłeś prosty błąd
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika

Czy te ogórki są na pewno spleśniałe?

Pierwszym krokiem jest umiejętność rozpoznania spleśniałych ogórków. Pleśń na przetworach zazwyczaj pojawia się punktowo, a jej obecność można zidentyfikować również po charakterystycznym szarym, niebieskim lub zielonym przebarwieniu. Zepsute przetwory wydzielają intensywny, nieprzyjemny zapach, a zalewa, w której się znajdują, często zaczyna się pienić. Ogórki stają się wyjątkowo miękkie, a niekiedy nawet rozpadają się w dłoniach. Takie przetwory powinniśmy natychmiast wyrzucić, aby nie narażać swojego zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżówki z rabarbarem, które smakują jak marzenie. Nie zostanie po nich ani okruszek

Błędy w kiszeniu

Często pleśń na ogórkach jest wynikiem błędów popełnionych podczas przygotowywania przetworów. Najczęściej zdarza się, że nie przykrywamy dokładnie ogórków zalewą. Zalewa pełni bardzo ważną funkcję — chroni warzywa przed dostępem tlenu, co jest kluczowe dla prawidłowego procesu kiszenia. Dlatego też ogórki powinny być całkowicie zanurzone w płynie. Dodatkowo ważne jest, aby ogórki były ciasno ułożone w słoiku, co zapobiega ich wypłynięciu na powierzchnię zalewy. Dzięki temu będą odpowiednio zakonserwowane i nie spleśnieją. Warto pamiętać także o regularnym sprawdzaniu jakości słoików — przede wszystkim zakrętek, które lubią się psuć!

Ogórki kiszone - naucz się odróżniać, czy są zepsute
Ogórki kiszone - naucz się odróżniać, czy są zepsute © Pexels | Eva Bronzini

Kożuch, a może pleśń?

Warto również wiedzieć, jak rozróżnić kożuch fermentacyjny od pleśni, gdyż niektórzy mogą je pomylić. Kożuch fermentacyjny to biały nalot, który często pojawia się na powierzchni przetworów, takich jak ogórki kiszone czy kapusta kiszona. Jest on wynikiem działania bakterii kwasu mlekowego i nie jest szkodliwy dla zdrowia. W przeciwieństwie do pleśni kożuch fermentacyjny ma cienką warstwę i jednolity, biały kolor. Pleśń natomiast charakteryzuje się szarym, zielonym lub niebieskim przebarwieniem i zazwyczaj jest grubsza od kożucha fermentacyjnego. Przetwory z kożuchem fermentacyjnym są bezpieczne do spożycia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze