Na kapuście kiszonej pojawił się biały nalot? Zanim zjesz, przeczytaj

Otwierasz słoik z kiszoną kapustą i liczysz, że zjesz sobie coś pysznego. Niestety, twoim oczom ukazał się biały nalot, który łudząco przypomina pleśń. Masz ochotę wyrzucić wek do śmieci i nigdy do niego nie wracać. Zastanawialiście się, czemu kapusta kiszona ma taki nalot?

Kiszona kapustaKiszona kapusta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Biały nalot nie jest tym, czego się obawiasz. Na pewno nie ma to nic wspólnego z pleśnią. Jego pojawienie się nie zwiastuje zepsucia się produktu. Chociaż trochę wygląda, jakby było spleśniałe, to nie jest dla nas groźny. To po prostu kożuch fermentacyjny. Od pleśni różni go wiele: ma jednolity biały kolor i nie zwija się w kępki przypominające włoski. Nie zmienia też smaku kapusty kiszonej, czego nie można powiedzieć o pleśni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowo-szpinakowe pankejki. Idealne na śniadanie i jako przekąska do szkoły

Kapusta kiszona z białym nalotem - czy jest bezpieczna?

Biały kożuch powstaje podczas procesu fermentacji i bardzo często możemy zauważyć go w kiszonkach, które od jakiegoś czasu już stoją w lodówce lub piwnicy. Czy możemy zjeść kapustę, na której się pojawił? To zależy. Jeśli zapach kiszonki jest kwaśny i typowy dla tego przetworu, nic nie stoi na przeszkodzie. W przypadku, gdy zapach jest nieco drożdżowy i nieprzyjemny, to znak, że kapusta kiszona zaczęła pleśnieć. Wyrzucenie tylko części nic nie pomoże, bowiem pleśń rozwija się w całej kiszonce. Taki słoik powinien wylądować w koszu na śmieci.

Kapusta kiszona
Kapusta kiszona © Adobe Stock

Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną?

Lista zalet tego przysmaku jest naprawdę bardzo długa. Kapusta kiszona:

  • poprawia trawienie,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • wzmacnia i wspiera odporność,
  • wspomaga układ krążenia,
  • zaspokaja apetyt na słone przekąski,
  • syci na długo (ze względu na zawartość błonnika),
  • odżywia skórę,
  • obniża poziom cukru we krwi.


O zaletach można mówić bardzo długo. Dlatego też kiszonki są świetnym wyborem nie tylko podczas diety, ale i codziennego odżywiania się.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"