PoradyNa kapuście kiszonej pojawił się biały nalot? Zanim zjesz, przeczytaj

Na kapuście kiszonej pojawił się biały nalot? Zanim zjesz, przeczytaj

Kiszona kapusta
Kiszona kapusta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

12.09.2023 18:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Otwierasz słoik z kiszoną kapustą i liczysz, że zjesz sobie coś pysznego. Niestety, twoim oczom ukazał się biały nalot, który łudząco przypomina pleśń. Masz ochotę wyrzucić wek do śmieci i nigdy do niego nie wracać. Zastanawialiście się, czemu kapusta kiszona ma taki nalot?

Biały nalot nie jest tym, czego się obawiasz. Na pewno nie ma to nic wspólnego z pleśnią. Jego pojawienie się nie zwiastuje zepsucia się produktu. Chociaż trochę wygląda, jakby było spleśniałe, to nie jest dla nas groźny. To po prostu kożuch fermentacyjny. Od pleśni różni go wiele: ma jednolity biały kolor i nie zwija się w kępki przypominające włoski. Nie zmienia też smaku kapusty kiszonej, czego nie można powiedzieć o pleśni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kapusta kiszona z białym nalotem - czy jest bezpieczna?

Biały kożuch powstaje podczas procesu fermentacji i bardzo często możemy zauważyć go w kiszonkach, które od jakiegoś czasu już stoją w lodówce lub piwnicy. Czy możemy zjeść kapustę, na której się pojawił? To zależy. Jeśli zapach kiszonki jest kwaśny i typowy dla tego przetworu, nic nie stoi na przeszkodzie. W przypadku, gdy zapach jest nieco drożdżowy i nieprzyjemny, to znak, że kapusta kiszona zaczęła pleśnieć. Wyrzucenie tylko części nic nie pomoże, bowiem pleśń rozwija się w całej kiszonce. Taki słoik powinien wylądować w koszu na śmieci.

Kapusta kiszona
Kapusta kiszona© Adobe Stock

Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną?

Lista zalet tego przysmaku jest naprawdę bardzo długa. Kapusta kiszona:

  • poprawia trawienie,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • wzmacnia i wspiera odporność,
  • wspomaga układ krążenia,
  • zaspokaja apetyt na słone przekąski,
  • syci na długo (ze względu na zawartość błonnika),
  • odżywia skórę,
  • obniża poziom cukru we krwi.


O zaletach można mówić bardzo długo. Dlatego też kiszonki są świetnym wyborem nie tylko podczas diety, ale i codziennego odżywiania się.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także