15-minutowy napar wypij po posiłku. Pożegnasz wzdęcia i uczucie ciężkości

Ból brzucha, wzdęcia, zaparcia, a może zgaga? Jeśli po zjedzeniu wybranych posiłków, najczęściej tych należących do ciężkostrawnych, cierpisz na którąś z wymienionych dolegliwości, dodaj do potrawy kminek. Ta całkiem zwyczajna i jednocześnie dobrze wszystkim znana przyprawa kryje w sobie wielką prozdrowotną, jednak często nieodkrytą moc. Kminek jest wręcz niezastąpiony w łagodzeniu dolegliwości żołądkowo – jelitowych. Co warto o nim wiedzieć?

Napar z kminkuNapar z kminku
Źródło zdjęć: © Freepik | Freepik

Kminek zwyczajny, a jednak niezwyczajny

Kminek zwyczajny (Carum carvi L.) to roślina uprawiana w Europie, w Azji i w Afryce. W Polsce najdogodniejsze warunki dla wzrostu i rozwoju kminku dotyczą północnej części kraju i tam właśnie mamy najwięcej upraw tej rośliny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maślany kurczak z warzywami gości na moim stole przynajmniej raz w tygodniu

Kminek wyglądem przypomina nieco koper ogrodowy. Wymaga żyznej i wilgotnej gleby. Dorasta do 80 cm wysokości. To, co najcenniejsze w roślinie i co ma dla naszego zdrowia największe znaczenie, to jego owoce i nasiona zawierające szereg substancji aktywnych o właściwościach prozdrowotnych. Co takiego kryje w sobie kminek?

Polifenole, takie jak kwercetyna, czy kwas galusowy wykazują działanie kardioprotekcyjne, antynowotworowe i antyoksydacyjne. Z kolei olejek kminkowy o właściwościach antybakteryjnych, przeciwgrzybiczych i przeciwpasożytniczych usprawnia procesy trawienne, poprawia wydzielanie żółci i soków trawiennych, zmniejsza skurcz mięśni gładkich układu pokarmowego.

kminek na wzdęcia
kminek na wzdęcia © Licencjodawca

Kminek na wzdęcia i ból brzucha, ale nie tylko

Kminek znany jest od wieków przede wszystkim ze względu na swój dobroczynny wpływ na nasz układ pokarmowy i wiele dolegliwości z nim związanych. Owoce i nasiona kminku wykorzystywane były szeroko w medycynie ludowej. Tak też stosowano wywary z korzenia kminku lub dodawano go do rosołu, podobnie, jak marchewkę, czy pietruszkę.

Najbezpieczniejsze i jednocześnie najbardziej powszechne zastosowanie kminku to te kulinarne. Po prostu dodajemy kminek do potraw i traktujemy, jako przyprawę. W takim przypadku w zasadzie nie ma przeciwwskazań, co do stosowania, chyba, że cierpimy na choroby wątroby lub zapalenie dróg żółciowych. W takim przypadku warto zachować ostrożność. Podobnie w sytuacji, gdy zdecydujemy się na stosowanie olejku eterycznego, czy też ekstraktu wodnego z kminku zwyczajnego.

Kminek użyty jako przyprawa w kuchni to z kolei:

  • działanie rozkurczowe dla żołądka i jelit
  • stymulowanie wydzielania soku żołądkowego
  • stymulowanie wydzielania żółci, co ułatwia trawienie tłuszczu
  • łagodzenie wzdęć, zgagi, nudności
  • łagodzenie biegunek i zaparć, przywracanie naturalnego rytmu wypróżnień
  • łagodzenie bólu brzucha
  • zmniejszenie napięcia w jamie brzusznej, zmniejszenie uczucia pełności
  • poprawa apetytu
  • przywrócenie komfortu trawiennego

Kminek dodany do takich potraw, jak bigos, gołąbki, kapuśniak, grochówka, tłuste sery, pasztety, czy wędliny może zadziałać zbawiennie na nasz układ pokarmowy. To prosty i tani sposób, aby zapobiec przykrym dolegliwościom. A jeśli w pełni nie unikniemy złego samopoczucia po spożyciu ciężkostrawnej potrawy, to na pewno wyraźnie złagodzimy nieprzyjemne objawy.

Kminek zwyczajny – tego mogłaś nie wiedzieć

Kminek sprawdzi się w przypadku dolegliwości żołądkowo jelitowych. To wie większość z nas. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że ta popularna przyprawa to także rozwiązanie o działaniu moczopędnym, jednocześnie bezpiecznym dla naszych nerek.

Istnieją również badania potwierdzające wpływ ekstraktu z kminku na efekty odchudzania. Otóż taka propozycja zmniejsza apetyt na cukry, a w połączeniu z dietą i aktywnością fizyczną przyspiesza pozbycie się zbędnych kilogramów.

Obiecujące się również wyniki badań łączące działanie kminku z gospodarką glukozową organizmu. Olejek eteryczny z kminku wykazuje bowiem działanie regulujące poziom cukru we krwi. Nasiona kminku, a dokładnie zawarte w nich katechina, flawon, kwasy kumarowy, czy ferulowy to z kolei właściwości zapobiegające powstawaniu cukrzycy. Warto jednak pamiętać, że kminek może nasilać działanie leków przeciwcukrzycowych. Dlatego warto zachować w tej kwestii ostrożność. Sam kminek sprawdzi się za to, jako element profilaktyki cukrzycowej.

Szybka ulga w dolegliwościach brzucha? Przygotuj napar z kminku

Herbatka z kminku to propozycja, która pozwala łagodzić dolegliwości żołądkowo – jelitowe już u najmłodszych. Nie zaleca się jednak stosować jej u noworodków. Kminkowy napar sprawdzi się w przypadku kolki, napadowego bólu brzucha, czy skurczy w obrębie jamy brzusznej. Można z powodzeniem przygotować go samodzielnie. Także w sytuacji, gdy poszukujemy ulgi po zjedzeniu ciężkostrawnej potrawy. Co będzie potrzebne?

Łyżkę zmielonych lub rozgniecionych w moździerzu nasion kminku zalewamy szklanką gorącej wody, a następnie gotujemy przez ok. 15 minut. Nieco przestudzony napar z ewentualnym dodatkiem miodu, pijemy po posiłku. Możemy również zaopatrzyć się w gotową herbatkę kminkową do zaparzania. Tego typu rozwiązania często zawierają w swoim składzie dodatkowe składniki, jak koper włoski, miętę, czy liść rozmarynu.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"