Tylko najlepsze składniki. Po taką herbatę warto sięgać jak najczęściej
Jeśli prawdziwe jest powiedzenie, że je i pije się także oczami, to kwitnąca herbata powinna pojawiać się na naszym stole jak najczęściej. Nie tylko ze względu na smak i aromat, ale również wizualny spektakl dziejący się podczas zaparzania tego napoju.
30.01.2024 18:25
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chyba nikogo nie zaskoczy fakt, że herbata kwitnąca, czyli pęczek suszonych liści herbacianych owiniętych wokół suszonego kwiatu, pochodzi z Chin, a dokładniej prowincji Yunnan. Według niektórych źródeł metodę wytwarzania tego produktu opracowano już w X wieku, choć wówczas był on przeznaczony wyłącznie na dwór cesarski i nie służył do spożywania, lecz miał charakter dekoracyjny.
Herbata kwitnąca w obecnie znanej formie ma znacznie krótszą historię, sięgającą lat 80. XX wieku. Początkowo była popularna tylko w Chinach, ale na początku obecnego stulecia docenił ją cały świat.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nic dziwnego, gdyż proces parzenia, w wyniku którego w filiżance, szklance czy imbryku rozkwita piękny kwiat, jest niezwykle efektowny. Produkcja herbaty kwitnącej wymaga jednak dużych umiejętności i cierpliwości, a mistrzowie tego fachu cieszą się w Chinach wielkim poważaniem.
Wyrób powstaje z najwyższej jakości liści herbacianych, które najpierw są nawilżane, a później ręcznie kształtowane i owijane wokół suszonych kwiatów, najczęściej lilii, jaśminu, nagietka, chryzantemy czy amarantusa. Zawiniątko wzbogaca się często także dodatkami aromatyzującymi, po czym suszy.
Kwiaty użyte do produkcji mają w kulturze chińskiej swoją symbolikę. Jaśmin: jest kojarzony z miłością, pięknem i czystością. Róża to doskonałość, chryzantema oznacza długowieczność, zaś nagietek – pasję i kreatywność.
Herbata – wartości odżywcze
Herbatę kwitnącą możemy kupić także w Polsce. Warto po nią sięgnąć, gdyż jest produkowana z najlepszej jakości składników.
Zazwyczaj są to listki herbaty zielonej, zawierającej ogromne ilości flawonoidów, czyli związków zapobiegających chorobom układu krążenia, a nawet nowotworom. Badania wykazały, że regularne spożywanie naparu z tej rośliny zmniejsza ryzyko udaru mózgu.
Zielona herbata przyspiesza metabolizm i stymuluje reakcje termogenezy – procesu spalania tłuszczu w organizmie. Obniża poziom "złego" cholesterolu LDL, a podwyższa poziom "dobrego" – HDL, co jest bardzo ważne dla osób zagrożonych otyłością i chorobami serca. Duża zawartość teiny sprawia, że napój działa pobudzająco oraz odprężająco. Jest doskonałym remedium na dolegliwości żołądkowe czy jelitowe.
W kwitnących kulkach często pojawiają się także liście herbaty białej, wyróżniającej się unikalną metodą produkcji – nie w pełni jeszcze rozwinięte pączki liściowe, zbierane tylko wiosną, zazwyczaj przez zaledwie kilka dni, są następnie ogrzewane parą wodną w celu zahamowania aktywności enzymów i suszone. Pominięty zostaje etap fermentacji, której poddawana jest m.in. popularna herbata czarna.
Białą herbatę ceni się za delikatny smak i aromat, ale również właściwości orzeźwiające oraz pobudzające – napar zawiera cztery razy więcej kofeiny niż herbata czarna. Wśród innych herbat wyróżnia się szczególnie wysoką zawartością polifenoli, dzięki czemu wykazuje silne działanie przeciwutleniające – skutecznie neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników przyspieszających procesy starzenia organizmu i sprzyjających rozwojowi chorób układu krążenia, nowotworów oraz wielu innych poważnych schorzeń, np. alergii, astmy czy zaćmy.
Napar z białej herbaty dostarcza również sporo innych antyoksydantów, np. witaminy C, dzięki czemu wspomaga odporność, łagodzi napięcia i stres, poprawia pamięć i koncentrację, a także działa pobudzająco i orzeźwiająco.
Herbata kwitnąca – jak to pić
Jak parzyć herbatę kwitnącą, by w pełni cieszyć się jej walorami smakowymi i wizualnymi? Zadanie jest proste, ale trzeba pamiętać o kilku zasadach.
Podstawowe znaczenie ma temperatura wody – powinna wynosić około 80-85 stopni. Gdy będzie wyższa, herbata może nabrać gorzkawego posmaku, zbyt zimna sprawi natomiast, że produkt nie w pełni rozkwitnie.
Pamiętajmy, że herbaciane kule w czasie parzenie znacznie się rozszerzają, dlatego ważny jest też rozmiar naczynia – filiżanka, szklanka czy czajniczek powinny być na tyle duże, by umożliwić rozkwitnięcie.
Czas parzenia może się różnić w zależności od rodzaju herbaty. Zwykle potrzeba około 3-5 minut, aby kula całkowicie się rozwinęła i napełniła wodę smakiem oraz aromatem.
Herbatę kwitnącą można pić samą, ale dobrze komponuje się też z lekkimi potrawami, takimi jak ciasta, sery lub owoce.