Wyróżnia się na straganie. Ma znacznie mniej kalorii niż zwykły kalafior

Warto spróbować kalafiora o niezwykłym kolorze.
Warto spróbować kalafiora o niezwykłym kolorze.
Źródło zdjęć: © Getty Images | MartinPBGV

22.09.2024 19:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zauważyłeś fioletowe kalafiory na straganie? Nie zachwycaj się tylko ich kolorem, ale koniecznie kup. Ich smak jest zdecydowanie wyraźniejszy od tych białych. To różnica. A podobieństwa? Mają tak samo mnóstwo właściwości odżywczych.

Fioletowy kalafior to odmiana Di Sicilia violetto. Na pierwszy rzut oka może zachwycić jego kolor, ale jego smak jest równie ciekawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ma mocniejszy charakter

Fioletowa odmiana kalafior jest nieco bardziej pikantna od białej. Jego smak jest wyraźniejszy. Można go gotować, piec, a także na surowo dodawać do sałatek. Fioletowy kalafior to nie jedyna odmiana tego warzywa.

Do wyboru, do koloru

  • Kalafior biały - istnieje wiele jego odmian, które różnią się wielkością, ale wszystkie są bardzo delikatne w smaku.
  • Kalafior żółty/pomarańczowy - wciąż mało popularny gatunek kalafiora w Polsce. Jego kolor nie blednie w czasie obróbki termicznej, idealny do "ubarwiania" potraw.
  • Kalafior zielony (romanesco) - ma charakterystyczne, stożkowate różyczki. Utrzymuje intensywnie zieloną barwę również po ugotowaniu. Ma delikatny smak, przypomina nieco smak brokułów.
  • Kalafior fioletowy - również utrzymuje intensywny kolor pomimo obróbki termicznej. Może być interesującym dodatkiem do sałatek i innych dań stanowi świetną ozdobę dań. W smaku jest lekko pikantny.

Kalafior należy do tej samej rodziny, co brokuły, jarmuż i kapusta. Coraz więcej badań potwierdza, że jedzenie właśnie warzyw kapustnych ma wiele korzyści dla zdrowia. Są przede wszystkim doskonałym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, a także dobrym dostawcą niezbędnych witamin, karotenoidów, błonnika, minerałów i związków fenolowych.

Najlepszy do sałatek

Fioletowy kalafior nadaje się do takich samych dań, jak biały. Można go używać do zup, zapiekanek, dań z ryżem. Jednak przede wszystkim warto używać go do sałatek, bo jego kolor i smak zawsze będzie intrygował.

Sałatka z fioletowym kalafiorem

Składniki:

  • 4 duże różyczki kalafiora,
  • 2 ugotowane jajka,
  • 6 dużych rzodkiewek,
  • 2 cebule dymki,
  • kilka gałązek koperku,
  • 4 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior podziel na małe różyczki i przełóż na sitko. Przelej go gorącą wodą, a potem zimną i dokładnie odsącz.
  2. Rzodkiewki i cebulę dymkę drobno pokrój. Podobnie koperek.
  3. Jajka obierz i pokrój w kostkę.
  4. Wszystkie składniki połącz, dodaj majonez oraz dopraw sałatkę do smaku.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także