Wyróżnia się na straganie. Ma znacznie mniej kalorii niż zwykły kalafior

Zauważyłeś fioletowe kalafiory na straganie? Nie zachwycaj się tylko ich kolorem, ale koniecznie kup. Ich smak jest zdecydowanie wyraźniejszy od tych białych. To różnica. A podobieństwa? Mają tak samo mnóstwo właściwości odżywczych.

Purple colored cauliflower plant
Purple Cauliflower for sale at market, great color,
MartinPBGV
edible small flowers, cabbage like, reproduces by seed., cauliflower plant, the family brassicaceae. annual plant, cauliflower species brassica oleracea, genus brassicaWarto spróbować kalafiora o niezwykłym kolorze.
Źródło zdjęć: © Getty Images | MartinPBGV
Dorota Gepert

Fioletowy kalafior to odmiana Di Sicilia violetto. Na pierwszy rzut oka może zachwycić jego kolor, ale jego smak jest równie ciekawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast kanapki robię tę pitę. Miodowe halloumi wszyscy podkradają z patelni

Ma mocniejszy charakter

Fioletowa odmiana kalafior jest nieco bardziej pikantna od białej. Jego smak jest wyraźniejszy. Można go gotować, piec, a także na surowo dodawać do sałatek. Fioletowy kalafior to nie jedyna odmiana tego warzywa.

Do wyboru, do koloru

  • Kalafior biały - istnieje wiele jego odmian, które różnią się wielkością, ale wszystkie są bardzo delikatne w smaku.
  • Kalafior żółty/pomarańczowy - wciąż mało popularny gatunek kalafiora w Polsce. Jego kolor nie blednie w czasie obróbki termicznej, idealny do "ubarwiania" potraw.
  • Kalafior zielony (romanesco) - ma charakterystyczne, stożkowate różyczki. Utrzymuje intensywnie zieloną barwę również po ugotowaniu. Ma delikatny smak, przypomina nieco smak brokułów.
  • Kalafior fioletowy - również utrzymuje intensywny kolor pomimo obróbki termicznej. Może być interesującym dodatkiem do sałatek i innych dań stanowi świetną ozdobę dań. W smaku jest lekko pikantny.

Kalafior należy do tej samej rodziny, co brokuły, jarmuż i kapusta. Coraz więcej badań potwierdza, że jedzenie właśnie warzyw kapustnych ma wiele korzyści dla zdrowia. Są przede wszystkim doskonałym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, a także dobrym dostawcą niezbędnych witamin, karotenoidów, błonnika, minerałów i związków fenolowych.

Najlepszy do sałatek

Fioletowy kalafior nadaje się do takich samych dań, jak biały. Można go używać do zup, zapiekanek, dań z ryżem. Jednak przede wszystkim warto używać go do sałatek, bo jego kolor i smak zawsze będzie intrygował.

Sałatka z fioletowym kalafiorem

Składniki:

  • 4 duże różyczki kalafiora,
  • 2 ugotowane jajka,
  • 6 dużych rzodkiewek,
  • 2 cebule dymki,
  • kilka gałązek koperku,
  • 4 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior podziel na małe różyczki i przełóż na sitko. Przelej go gorącą wodą, a potem zimną i dokładnie odsącz.
  2. Rzodkiewki i cebulę dymkę drobno pokrój. Podobnie koperek.
  3. Jajka obierz i pokrój w kostkę.
  4. Wszystkie składniki połącz, dodaj majonez oraz dopraw sałatkę do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej