To, co znany kucharz robi z ogórkami, może dziwić. Powstaje pyszna sałatka
W gorące dni po ogórki sięgamy często, bo doskonale chłodzą i gaszą pragnienie. Stąd taka popularność mizerii. Nic dziwnego, że Piotr Ogiński, kucharz którego znamy z wielu programów telewizyjnych, też sięgnął po ogórki do letniej sałatki, ale potraktował je tak, że aż trudno w to uwierzyć!
01.08.2024 | aktual.: 01.08.2024 11:40
Jak przygotowujesz ogórki do sałatki? Odpowiedź jest prosta, bo można je ścierać na tarce lub pokroić w plasterki czy słupki. Piotr Ogiński, kucharz, którego pamiętamy z występów w "Top Chef" i "Hell's Kitchen", na swoim kanale na YouTubie "Kocham Gotować" pokazał, że ogórki można potraktować jeszcze inaczej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dbają o nawodnienie
Po niepozorne, zielone ogórki latem sięgamy często. Po prostu ratują nas podczas upałów.Te warzywa aż w 90 proc. składają się z wody. Zapewniają więc dobre nawodnienie, o które musimy szczególnie dbać podczas skwaru. Mają niewiele kalorii, zawierają też błonnik, który usprawnia metabolizm i poprawia trawienie. Zapobiegają zatrzymywaniu wody. Wszystko to sprawia, że ogórki to wręcz idealne warzywo na upały. Do tego ich smak! Dlatego nic dziwnego, że Piotr Ogiński właśnie ogórki wybrał do letniej sałatki.
Potrzebny wałek do ciasta
Jak je przygotował? Wcale nie zajęło mu to dużo czasu. Po prostu położył ogórki na desce do krojenia i porządnie je zmiażdżył używając do tego drewnianego wałka. Potem porwał je na mniejsze kawałki i porządnie posolił. Odstawił je na 10 minut, a by ogórki puściły wodę. Potem je odcisnął i przełożył do szklanej misy. Już są gotowe do sałatki.
Sporo zieleniny
Do tak przygotowanych ogórków, kucharz dodaje sporo zieleniny. Pokroił natkę, koperek, gruby szczypior. Całość wymieszał i dołożył kawałki sera feta. Całość zalał sosem, który zrobił wcześniej. To prosty winegret z miodem, musztardą, sokiem z cytryny na bazie oliwy z oliwek. Doprawił go do smaku solą. Trzeba przyznać, że sałatka wygląda niezwykle apetycznie! Kto ma ochotę potłuc ogórki? Wśród obserwujących profil Piotra Ogińskiego mnóstwo było zachwytów, ale też pojawiło się kilka głosów w takim stylu:
"Bez sensu to "miażdżenie". Co niby to dało? Smak?😂😂😂 Zwyczajnie pokroić i robić zbędne show." - napisała jedna z obserwatorek.
Jednak ten sposób na przygotowanie ogórków jest znany w kuchni azjatyckiej, są wtedy niezwykle soczyste.
Sałatka z ogórków według Piotra Ogińskiego
Składniki:
Na sos:
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
- 50-60 ml oliwy.
Na sałatkę:
- 3-4 ogórki,
- sól, pieprz do smaku,
- koperek, pietruszka, cebulka dymka ze szczypiorem do smaku,
- 40 g sera feta,
- 2 małe ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników przygotuj sos.
- Ogórki zmiażdż wałkiem, porwij na mniejsze kawałki. Posyp solą i odstaw na 10 minut. Następnie dokładnie odsącz.
- Do ogórków dodaj drobno pokrojoną zieleninę i pokruszony ser feta.
- Dołóż czosnek, który najlepiej zetrzeć na tarce, wymieszaj.
- Całość polej sosem.