Najgorszy błąd przy robieniu mizerii. Będzie gorzka i nikt nawet jej nie tknie

Jaką surówkę zrobić do obiadu w upalny dzień? Najczęściej decydujemy się na mizerię. Ogórki składają się głownie z wody, dlatego doskonale gaszą pragnienie i chłodzą. Jej zrobienie zajmuje chwilę. Wszystko super pod warunkiem, że nie trafią się nam ogórki z goryczką. Podpowiadamy, jak wtedy je ratować.

Mizeria ze śmietankąMizeria ze śmietanką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Ogórki smakują na kanapkach, w chłodnikach, jako dodatek do twarogu, a także w sałatkach. Jeśli chodzi o te ostatnie, mizeria jest zdecydowanie najpopularniejsza. Sprawdza się doskonale pod warunkiem, że ogórki nie mają goryczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o nudnych sałatkach. Z tym przepisem dokładki murowane

Skąd gorycz w ogórkach?

Problem wyraźnie wyczuwalnej goryczą najczęściej dotyczy ogórków gruntowych. W tych warzywach najpowszechniej występuje kukurbitacyna, która ma za zadanie odstraszyć szkodniki. To substancja naturalna, która zawsze jest w ogórkach. Zmienia ich smak dopiero, gdy jest jej zbyt dużo. Jakie są tego przyczyny? Może to być między innymi złe prowadzenie uprawy. Wtedy ta substancja, zwykle występująca w liściach, łodygach i korzeniach przechodzi do miąższu ogórków. Dostaje się tam od strony łodygi, dlatego najwięcej goryczy znajduje się w tych najbardziej zielonych częściach ogórka, czyli u nasady. Gorzknienie przyspiesza także susza.

Jak obierać ogórki do mizerii?

Na pierwszy rzut oka nie da się rozpoznać, że ogórki mają gorzki smak. Gdy takie kupiłeś, możesz zafundować im długą kąpiel. Moczenie warzyw w zimnej wodzie, czasami pomaga. Gdy zorientowałeś się, że ogórki są gorzkie, może je uratować odpowiedni sposób obierania. Po prostu obieraj ogórka od strony jaśniejszej w kierunku ciemniejszej. Nigdy nie rób inaczej, bo to największy błąd. Tylko w ten sposób nie rozprowadzisz gorzkich substancji po całości. Po każdym przeciągnięciu obieraczką czy nożem po ogórku, płucz go pod bieżącą wodą. Kiedy gorzkich ogórków masz więcej, możesz je ukisić lub przerobić na małosolne - będą pyszne i po niepożądanym smaku nie będzie nawet śladu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe