Najgorszy błąd przy robieniu mizerii. Będzie gorzka i nikt nawet jej nie tknie

Jaką surówkę zrobić do obiadu w upalny dzień? Najczęściej decydujemy się na mizerię. Ogórki składają się głownie z wody, dlatego doskonale gaszą pragnienie i chłodzą. Jej zrobienie zajmuje chwilę. Wszystko super pod warunkiem, że nie trafią się nam ogórki z goryczką. Podpowiadamy, jak wtedy je ratować.

Mizeria ze śmietankąMizeria ze śmietanką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Ogórki smakują na kanapkach, w chłodnikach, jako dodatek do twarogu, a także w sałatkach. Jeśli chodzi o te ostatnie, mizeria jest zdecydowanie najpopularniejsza. Sprawdza się doskonale pod warunkiem, że ogórki nie mają goryczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o nudnych sałatkach. Z tym przepisem dokładki murowane

Skąd gorycz w ogórkach?

Problem wyraźnie wyczuwalnej goryczą najczęściej dotyczy ogórków gruntowych. W tych warzywach najpowszechniej występuje kukurbitacyna, która ma za zadanie odstraszyć szkodniki. To substancja naturalna, która zawsze jest w ogórkach. Zmienia ich smak dopiero, gdy jest jej zbyt dużo. Jakie są tego przyczyny? Może to być między innymi złe prowadzenie uprawy. Wtedy ta substancja, zwykle występująca w liściach, łodygach i korzeniach przechodzi do miąższu ogórków. Dostaje się tam od strony łodygi, dlatego najwięcej goryczy znajduje się w tych najbardziej zielonych częściach ogórka, czyli u nasady. Gorzknienie przyspiesza także susza.

Jak obierać ogórki do mizerii?

Na pierwszy rzut oka nie da się rozpoznać, że ogórki mają gorzki smak. Gdy takie kupiłeś, możesz zafundować im długą kąpiel. Moczenie warzyw w zimnej wodzie, czasami pomaga. Gdy zorientowałeś się, że ogórki są gorzkie, może je uratować odpowiedni sposób obierania. Po prostu obieraj ogórka od strony jaśniejszej w kierunku ciemniejszej. Nigdy nie rób inaczej, bo to największy błąd. Tylko w ten sposób nie rozprowadzisz gorzkich substancji po całości. Po każdym przeciągnięciu obieraczką czy nożem po ogórku, płucz go pod bieżącą wodą. Kiedy gorzkich ogórków masz więcej, możesz je ukisić lub przerobić na małosolne - będą pyszne i po niepożądanym smaku nie będzie nawet śladu.

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu