Najgorszy błąd przy robieniu mizerii. Będzie gorzka i nikt nawet jej nie tknie

Jaką surówkę zrobić do obiadu w upalny dzień? Najczęściej decydujemy się na mizerię. Ogórki składają się głownie z wody, dlatego doskonale gaszą pragnienie i chłodzą. Jej zrobienie zajmuje chwilę. Wszystko super pod warunkiem, że nie trafią się nam ogórki z goryczką. Podpowiadamy, jak wtedy je ratować.

Mizeria ze śmietankąMizeria ze śmietanką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Ogórki smakują na kanapkach, w chłodnikach, jako dodatek do twarogu, a także w sałatkach. Jeśli chodzi o te ostatnie, mizeria jest zdecydowanie najpopularniejsza. Sprawdza się doskonale pod warunkiem, że ogórki nie mają goryczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o nudnych sałatkach. Z tym przepisem dokładki murowane

Skąd gorycz w ogórkach?

Problem wyraźnie wyczuwalnej goryczą najczęściej dotyczy ogórków gruntowych. W tych warzywach najpowszechniej występuje kukurbitacyna, która ma za zadanie odstraszyć szkodniki. To substancja naturalna, która zawsze jest w ogórkach. Zmienia ich smak dopiero, gdy jest jej zbyt dużo. Jakie są tego przyczyny? Może to być między innymi złe prowadzenie uprawy. Wtedy ta substancja, zwykle występująca w liściach, łodygach i korzeniach przechodzi do miąższu ogórków. Dostaje się tam od strony łodygi, dlatego najwięcej goryczy znajduje się w tych najbardziej zielonych częściach ogórka, czyli u nasady. Gorzknienie przyspiesza także susza.

Jak obierać ogórki do mizerii?

Na pierwszy rzut oka nie da się rozpoznać, że ogórki mają gorzki smak. Gdy takie kupiłeś, możesz zafundować im długą kąpiel. Moczenie warzyw w zimnej wodzie, czasami pomaga. Gdy zorientowałeś się, że ogórki są gorzkie, może je uratować odpowiedni sposób obierania. Po prostu obieraj ogórka od strony jaśniejszej w kierunku ciemniejszej. Nigdy nie rób inaczej, bo to największy błąd. Tylko w ten sposób nie rozprowadzisz gorzkich substancji po całości. Po każdym przeciągnięciu obieraczką czy nożem po ogórku, płucz go pod bieżącą wodą. Kiedy gorzkich ogórków masz więcej, możesz je ukisić lub przerobić na małosolne - będą pyszne i po niepożądanym smaku nie będzie nawet śladu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze