W kapustę zawijam inny farsz niż ryż z mięsem. Gołąbki są wyraziste i pełne smaku

Gołąbki inne niż zwykła? Warto spróbować.
Gołąbki inne niż zwykła? Warto spróbować.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olha Afanasieva

24.06.2024 10:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy pierwszy raz miałam zrobić te gołąbki, czułam lekki niepokój. To danie w wersji klasycznej moja rodzina uwielbia. A przecież to, co dobre i smaczne, nie powinno ulegać zmianom. Jednak gołąbki w takiej wersji zostały przyjęte bardzo życzliwie, choć smakują zupełnie inaczej. Chodzi o farsz.

Gołąbki kresowe są bardzo podobne do gołąbków, które dobrze znasz. Jednak do przygotowania farszu nie jest potrzebne ani mięso ani ryż. To potrawa wegetariańska? Nie, potrzebny też będzie boczek. Takie gołąbki są tez tradycyjnie podawane ze śmietaną i skwarkami. Oczywiście z tego ostatniego elementu można zrezygnować.

Ziemniaki w roli głównej

Gołąbki to jedno z dań, bez którego nie wyobrażamy sobie polskiej kuchni i domowych obiadów. I choć najbardziej znana i powszechnie stosowana jest receptura z mięsnym lub mięsno-ryżowym farszem, warto od czasu do czasu zgłębić temat jeszcze bardziej i poszukać ciekawych alternatyw. Jedną z nich są gołąbki kresowe. Na Kresach w liście kapusty zawijano tarte ziemniaki z cebulką i skwarkami. Po upieczeniu serwowano je z kwaśną śmietaną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięso nie dla wszystkich

Choć nie brzmi to lekko, warto spróbować. Gołąbki w takim wydaniu są niezwykle wyraziste, a farsz jest wręcz kremowy. Nie jest on też niczym szczególnym. Gołąbki przywędrowały do nas z Ukrainy w XIX wieku. I od zawsze ta potrawa miała swoje dwie wersje. Ci którzy mogli sobie na to pozwolić, jedli je z mięsem. Ubożsi zawijali w liście kapusty kaszę czy ziemniaki. Gołąbki kresowe można nazwać wersja pośrednią.

Gołąbki kresowe

Składniki:

  • 1 średnia główka kapusty,
  • 1,5 kg mączystych ziemniaków,
  • 1/2 kg boczku wędzonego,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój w kostkę i wytop na skwarki. Odłóż na bok.
  2. Z kapusty usuń głąb, oddziel liście, wykrój z nich twarde nerwy i wyparz we wrzątku.
  3. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce lub użyj malaksera. Posól je i przełóż na sito umieszczone nad miską, tak by spłynął do niej nadmiar wody. Płynu nie wylewaj.
  4. Do odcedzonych ziemniaków dodaj bardzo drobno pokrojoną cebulę oraz jajko.
  5. Masę wymieszaj i dopraw majerankiem oraz solą i pieprzem, dodaj połowę skwarków z patelni (bez tłuszczu).
  6. Odcedzić płyn spod ziemniaków, skrobię dodaj do masy ziemniaczanej i całość wyrób.
  7. Na przygotowane liście nakładaj porcję farszu i zawijaj ciasno, by powstały gołąbki.
  8. Spód naczynia żaroodpornego lub brytfanny wysmaruj tłuszczem po boczku z patelni i wyłóż liśćmi kapusty.
  9. Układaj na nich gołąbki, zalej bulionem i przykryj. Danie wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na niższą półkę.
  10. Gołąbki piecz przez 40 minut, pod koniec lekko uchyl pokrywkę, by ich wierzch się przyrumienił.
  11. Gotowe gołąbki polej tłuszczem wytopionym z boczku i posyp pozostałymi skwarkami. Podawaj z kwaśną śmietaną.