Zimną często robię ten gulasz. Mięso jest miękkie, a sos pełen smaku i rozgrzewającego akcentu

Jak jeść więcej warzyw zimą? Warto dorzucać je do każdej potrawy lub zwiększać ich ilość. Dzięki tej metodzie, gulasz przestał mi się kojarzyć z totalnie mięsną potrawą. Przygotowuję go tak, że mięsa jest tylko trochę więcej niż warzyw. A do tego dokładam rozgrzewające przyprawy. Rodzina ciągle mnie prosi o taki mniej tradycyjny, ale bardzo smaczny gulasz.

Gulasz z większą ilością warzyw to dobry pomysł Gulasz z większą ilością warzyw to dobry pomysł
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Tradycyjny gulasz to typowo mięsna potrawa, gdzie warzywa mogą być tylko małym dodatkiem. Absolutnie nie powinny zakłócać smaku wołowiny czy wieprzowiny, bo właśnie te gatunki mięsa najczęściej można spotkać w klasycznych przepisach na gulasz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Jak zrobić dobry, lekki gulasz?

Gulasz to potrawa, która pochodzi z kuchni węgierskiej. W trakcie duszenia z mięsa wytwarza się esencjonalny, gęsty sos, który jest kwintesencją tego dania. Do takiego gulaszu nie potrzeba ogromu dodatków. Jednak w ostatnich latach wiele potraw przeszło przemiany, nie ominęły one też gulaszu. To danie zyskało na lekkości i smaku.

Po pierwsze do gulaszu coraz częściej wykorzystuje się delikatniejsze rodzaje mięsa, przede wszystkim drób. Po drugie jego smak jest często wzbogacany grzybami. W klasycznych gulaszach czasami stosowano pojedyncze grzyby suszone, by sos miał lepszy aromat. Teraz sięga się po boczniaki czy pieczarki, które mają konkretny wpływ na smak tej potrawy.

Kolejna zmiana to znacznie większa ilość warzyw, które stały się pełnoprawnym składnikiem tego dania. Zimą najlepiej sięgać po te korzeniowe, ale świetnie sprawdzają się też mrożone. Idealny do delikatnego gulaszu jest zielony groszek. Nowoczesne gulasze też potrzebują innego doprawienia. Te klasyczne bazowały na soli, pieprzu, czosnku i papryce. Teraz możemy pozwolić sobie także na rozmaryn, tymianek, bazylię. Zimą lubię też dodawać imbir, który ma działanie rozgrzewające.

Rozgrzewający gulasz z indyka

Składniki:

  • 500 g filetu z indyka,
  • 2 marchewki,
  • 1 papryka czerwona,
  • 200 g selera naciowego,
  • 150 g mrożonego groszku,
  • 1 cukinia,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 650 ml bulionu warzywnego,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka, rozmaryn, bazylia do smaku,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • natka pietruszki do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z indyka pokrój w kostkę.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  3. Pozostałe świeże warzywa drobno pokrój.
  4. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę.
  5. Dodaj mięso z indyka i smaż, aż się zarumieni.
  6. Dodaj warzywa i smaż jeszcze przez kilka minut.
  7. Wlej bulion warzywny i dodaj przyprawy oraz mrożony groszek.
  8. Imbir zetrzyj na tarce i dodaj do smaku.
  9. Duś gulasz na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
  10. Zagęść gulasz mąką pszenną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.
  11. Gulasz podawaj posypany drobno pokrojoną natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku