Dodaj do kawy. Rozgrzewają, łagodzą stres i poprawiają trawienie

W pochmurny, deszczowy dzień często chcemy "podkręcić" smak kawy. Wcale nie trzeba kupować syropów, które często zawierają mnóstwo cukru. Najlepsze dodatki do tego napoju na pewno masz w swojej kuchni. Tak, chodzi o przyprawy. Dzięki nim kawa będzie smaczniejsza, a także zdrowsza.

Kawa z aromatycznymi przyprawami jest najlepszaKawa z aromatycznymi przyprawami jest najlepsza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kawa to jeden z ulubionych napojów. Często zaczynamy od niej dzień, bo dostarcza energii i poprawia koncentrację. Po jej wypiciu zwiększa się przepływ krwi w mózgu, przez co lepiej nam się myśli i łatwiej się skupić. To także jedno z najbogatszych źródeł antyoksydantów w codziennej diecie. Substancje te pomagają neutralizować wolne rodniki, zmniejszając ryzyko chorób serca, nowotworów i przedwczesnego starzenia się.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Kawa ma wiele zalet

Badania wykazują, że dobroczynne działanie ma nie tylko kawa czarna, ale także ta z dodatkiem mleka czy napoju roślinnego. Jednak o tej porze roku tak samo ważne są dla nas korzyści zdrowotne, jakie daje picie tego napoju, są te, które odczuwamy bardzo szybko. Chodzi o to, by w zimny poranek kawa jeszcze lepiej rozgrzewała. Przez cały sezon jesienno-zimowy istotne jest też wzmacniane odporności. Zawsze przyda się pomoc w walce ze stresem. Kawa ułatwia też trawienie. To wszystko jest możliwe dzięki przyprawom, które znacznie korzystniej do niej dodawać niż syropy. Oto pięć z nich, które można także łączyć.

Najlepsze przyprawy do kawy

Cynamon. Ma intensywny, lekko słodkawy smak. Można dodawać go do czarnej kawy lub przygotowywać z nim mleczną piankę. Ta przyprawa ma właściwości rozgrzewające, a także pomaga w obniżeniu poziomu cukru we krwi, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Cynamon, podobnie jak kawa, dobrze wpływa na koncentrację i pamięć oraz redukuje zmęczenie i uczucie senności. Dlatego rano kawa z cynamonem na pewno się sprawdzi.

Imbir. Jego smak jest lekko ostry. Można używać mielonego imbiru lub świeżego. Ta przyprawa słynie z właściwości rozgrzewających. Pobudza krążenie krwi, co pomaga utrzymać ciepło podczas mroźnych dni. Dodatkowo zaś działa jak naturalny środek przeciwzapalny i stymuluje produkcję soków żołądkowych, co poprawia trawienia i zmniejsza uczucie ciężkości po posiłkach.

Gałka muszkatołowa. Choć kojarzymy ją z mięsnymi daniami, sprawdzi się też w kawie. Ma pikantny smak, który komponuje się z czarną i mleczną kawą. Poprawia koncentrację i pamięć, dzięki temu, że stymuluje układ nerwowy. Pomaga też złagodzić stres i napięcia. Przyprawa ułatwia również trawienie, zmniejsza wzdęcia i zapobiega problemom żołądkowym.

Kardamon. Kawa z tym dodatkiem ma orientalny aromat. W takiej wersji jest bardzo popularna na Bliskim Wschodzie. Można używać mielonego kardamonu lub parzyć kawę z ziarnami, wtedy smak będzie bardziej intensywny. Taki napój będzie wspomagał trawienie, a nawet pomoże przy takich dolegliwościach, jak zgaga czy wzdęcia. Ma też właściwości antybakteryjne.

Goździki. Ich korzenny aromat sprawia, że kawa ma głęboki smak. Goździki działają silne przeciwzapalnie. Mają także właściwości antybakteryjne, które pomagają w zwalczaniu infekcji, wspomagają trawienie. Dobrze komponują się z cynamonem i kardamonem.

Wybrane dla Ciebie
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania