Dodaj zamiast jabłka czy ananasa. Inny owoc wnosi surówkę z marchewki na zupełnie nowy poziom smaku

Surówka z marchewki to klasyka, ale lubimy do niej wracać. Robimy ją często, a sprawdza się nawet w awaryjnych sytuacjach. Marchewkę zawsze mamy w domu, a pomysłów na podkręcenie jej smaku jest sporo.

Surówka z marchewki z pomarańcząSurówka z marchewki z pomarańczą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw. Znana jest ze swojego słodkiego smaku i chrupkości. To powoduje, że jest wprost idealna na surówki. Wystarczy ją obrać, zetrzeć na tarce, dodać ulubione dodatki i gotowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada marchewkowa z pieczarkami skrywa smaczną niespodziankę. Nikt nie potrafi się jej oprzeć

Dlaczego warto jeść surówkę z marchewki?

Wciąż przypominamy, żeby jesienią jeść jak najwięcej świeżych warzyw. Mają one mnóstwo wartości odżywczych. Marchewka dostarcza wielu witamin i minerałów. Jej regularne spożywanie może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób serca, dzięki obecności beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Badania wykazały, że ten składnik może wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu oraz ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Marchew bogata jest też w błonnik, który ułatwia trawienie i pomaga w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Znajdziemy w niej również potas, który reguluje ciśnienie krwi. Włączenie marchwi do diety to prosty sposób na poprawę ogólnego stanu zdrowia.

Co dodać do surówki z marchewki?

Jakie dodatki pasują do surówki z marchewki? Jeśli chcesz zaostrzyć jej smak, idealny będzie chrzan czy cebula. Warto też połączyć marchewkę z drobno pokrojoną białą częścią pora. Kiedy zaś wolisz owocowy posmak, postaw na jabłka, ananasy, żurawinę lub nawet drobno pokrojone kawałki śliwek. Jednak na tym nie kończy się lista owoców. Do surówki z marchewki najlepiej pasują... pomarańcze i to wcale nie tylko z powodu zbliżonego koloru. Sprawią, że surówka będzie jeszcze bardziej soczysta i bogata w witaminę C. Oprócz pomarańczy można też wykorzystać mandarynki. Cytrusy mają wspaniały smak i aromat.

Surówka z marchewki z cytrusowym akcentem

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • 1 pomarańcza,
  • garść orzechów włoskich drobno pokrojonych,
  • szczypta cynamonu,
  • łyżeczka miodu,
  • 3 łyżki oliwy,
  • soku z cytryny do smaku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz marchew i zetrzyj ją na dużych oczkach tarki.
  2. Pomarańczę obierz ze skórki, drobno pokrój.
  3. Marchewkę połącz z pomarańczą i skrop sokiem z cytryny.
  4. Orzechy włoskie drobno posiekaj i podpraż na patelni. A potem dodaj je do marchewki.
  5. Oliwę dopraw miodem i przyprawami.
  6. Sos dodaj do surówki, wymieszaj.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"