Idealna nie tylko do surówki. Pulpeciki w sosie marchewkowym pokochała moja rodzina

Kotleciki, pulpeciki, kulki mięsne znamy w wielu odmianach. To popularne danie kuchni polskiej. Przygotowujemy je często, ale z reguły z tego samego przepisu. A łatwo można je odmienić. Proponuję wypróbować pyszny sos marchewkowy.

Pulpety w delikatnym sosie to zawsze dobry pomysł na obiad. Pulpety w delikatnym sosie to zawsze dobry pomysł na obiad.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Inessa Simakova
Dorota Gepert

Pulpety to ważne danie w naszym menu. Znamy je od dzieciństwa, bo łatwo można przygotować je w delikatnej wersji. Najpopularniejsze są w sosie koperkowym, przygotowujemy je też na wzór włoski w sosie pomidorowym. Potrzebujesz odmiany? Do sosu wykorzystaj marchewkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa

Pulpety to pyszny pomysł na obiad

Pulpety można przygotować z wielu rodzajów mięsa, ale do sosu marchewkowego najlepiej pasuje drób. Świetnie smakują w towarzystwie ugotowanego ryżu, kaszy, makaronu czy ziemniaków, ale wystarczy podać je także z kawałkiem pieczywa, by były pożywnym posiłkiem. Świetnie sprawdzą się na pyszny obiad dla całej rodziny, smakują również dobrze po odgrzaniu.

Dlaczego warto jeść marchewkę?

Marchewka to warzywo, po które sięgamy nawet codziennie. Najpopularniejsza surówka? Wiadomo, wystarczy zetrzeć marchewkę. Dodajemy ją niemal do każdej zupy. Jesienią popularne jest też ciasto marchewkowe. Ale sos? Warto dołączyć go do karty dań z tym warzywem. Wpływ marchwi na zdrowie jest znaczący. Jest bogata w liczne wartości odżywcze, jak np. beta-karoten, który przekształca się w witaminę A, wspomagającą zdrowie oczu. Regularne spożywanie jej może pomóc w ochronie przed nowotworami, poprawić kondycję skóry oraz wzmocnić układ odpornościowy.

Pulpety w sosie marchewkowym

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa,
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • jajko,
  • 1-2 łyżki jogurtu greckiego,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie do smaku.

Na sos:

  • 3 marchewki średniej wielkości,
  • cebula,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 5 łyżek śmietanki 30 proc.,
  • ząbek czosnku, opcjonalnie,
  • sól, pieprz, curry, imbir, kurkuma, cynamon do smaku.
  • natka pietruszki lub kolendry, opcjonalnie, do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Do mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wyrób masę.
  2. Dopraw ją do smaku, a potem formuj małe kuleczki. Pulpety przesmaż na rozgrzanym oleju, powinny być zarumienione.
  3. Przygotowanie sosu zacznij od przesmażenia drobno pokrojonej cebuli z drobno pokrojoną lub startą na tarce marchewką. Dopraw do smaku i dodaj czosnek.
  4. Warzywa zlej bulionem i duś aż będą miękkie. Potem zmiksuj go na gładko. Gdy będzie zbyt gęsty, dodaj wody lub bulionu.
  5. Do sosu włóż pulpety i podgrzewaj przez kilka minut. Na koniec dodaj do niego śmietankę.
  6. Pulpety w sosie podawaj z ulubionymi dodatkami. Posyp drobno posiekaną kolendrą lub natką.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Dosyp odrobinę do bułki tartej. Panierka będzie bardziej pulchna i chrupiąca
Dosyp odrobinę do bułki tartej. Panierka będzie bardziej pulchna i chrupiąca