Idealna nie tylko do surówki. Pulpeciki w sosie marchewkowym pokochała moja rodzina
Kotleciki, pulpeciki, kulki mięsne znamy w wielu odmianach. To popularne danie kuchni polskiej. Przygotowujemy je często, ale z reguły z tego samego przepisu. A łatwo można je odmienić. Proponuję wypróbować pyszny sos marchewkowy.
05.11.2024 | aktual.: 05.11.2024 12:09
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pulpety to ważne danie w naszym menu. Znamy je od dzieciństwa, bo łatwo można przygotować je w delikatnej wersji. Najpopularniejsze są w sosie koperkowym, przygotowujemy je też na wzór włoski w sosie pomidorowym. Potrzebujesz odmiany? Do sosu wykorzystaj marchewkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pulpety to pyszny pomysł na obiad
Pulpety można przygotować z wielu rodzajów mięsa, ale do sosu marchewkowego najlepiej pasuje drób. Świetnie smakują w towarzystwie ugotowanego ryżu, kaszy, makaronu czy ziemniaków, ale wystarczy podać je także z kawałkiem pieczywa, by były pożywnym posiłkiem. Świetnie sprawdzą się na pyszny obiad dla całej rodziny, smakują również dobrze po odgrzaniu.
Dlaczego warto jeść marchewkę?
Marchewka to warzywo, po które sięgamy nawet codziennie. Najpopularniejsza surówka? Wiadomo, wystarczy zetrzeć marchewkę. Dodajemy ją niemal do każdej zupy. Jesienią popularne jest też ciasto marchewkowe. Ale sos? Warto dołączyć go do karty dań z tym warzywem. Wpływ marchwi na zdrowie jest znaczący. Jest bogata w liczne wartości odżywcze, jak np. beta-karoten, który przekształca się w witaminę A, wspomagającą zdrowie oczu. Regularne spożywanie jej może pomóc w ochronie przed nowotworami, poprawić kondycję skóry oraz wzmocnić układ odpornościowy.
Pulpety w sosie marchewkowym
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa,
- 2-3 łyżki bułki tartej,
- jajko,
- 1-2 łyżki jogurtu greckiego,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie do smaku.
Na sos:
- 3 marchewki średniej wielkości,
- cebula,
- 2 szklanki bulionu,
- 5 łyżek śmietanki 30 proc.,
- ząbek czosnku, opcjonalnie,
- sól, pieprz, curry, imbir, kurkuma, cynamon do smaku.
- natka pietruszki lub kolendry, opcjonalnie, do podania.
Sposób przygotowania:
- Do mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wyrób masę.
- Dopraw ją do smaku, a potem formuj małe kuleczki. Pulpety przesmaż na rozgrzanym oleju, powinny być zarumienione.
- Przygotowanie sosu zacznij od przesmażenia drobno pokrojonej cebuli z drobno pokrojoną lub startą na tarce marchewką. Dopraw do smaku i dodaj czosnek.
- Warzywa zlej bulionem i duś aż będą miękkie. Potem zmiksuj go na gładko. Gdy będzie zbyt gęsty, dodaj wody lub bulionu.
- Do sosu włóż pulpety i podgrzewaj przez kilka minut. Na koniec dodaj do niego śmietankę.
- Pulpety w sosie podawaj z ulubionymi dodatkami. Posyp drobno posiekaną kolendrą lub natką.