Zamiast zwykłej surówki, podaję marchewkę po marokańsku. Nawet babcia wzięła dokładkę

Od kiedy poznałam ten przepis, zwykła marchewka z groszkiem poszła w odstawkę. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a zajadać się nią będzie cała rodzina. Marchewka po koreańsku zachwyci nawet niejadki.

Marchewka po marokańsku - PysznościMarchewka po marokańsku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Marchewki dostępne są przez cały rok, ich cena nie powoduje palpitacji serca, a słodki smak kochają dzieci i dorośli. To nieoceniony składnik wielu sałatek, bez których ciężko wyobrazić sobie obiad. Zamiast po raz kolejny ścierać ją na tarce lub gotować wraz z groszkiem, połącz ją z aromatycznymi przyprawami. Bez zachwytów po spróbowaniu się nie obędzie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa enchilada jest idealna na jesienny obiad. Syci i rozgrzewa

Marchewka po marokańsku

Kiedy robię tę sałatkę, w całym domu roznosi się zapach aromatycznych przypraw. To właśnie one nadają właściwy ton całej przystawce. Jak na orientalną kuchnię przystało, nie może zabraknąć tutaj garam masali, czosnku, papryki oraz kolendry. Jeśli jednak jesteś pechowcem, któremu smak kolendry kojarzy się jedynie z mydłem, możesz sięgnąć po nasza swojską, polską natkę pietruszki.

Cukier dodaje potrawie delikatnej słodyczy, która dobrze komponuje się z wyrazistymi przyprawami. Nie jest jednak zbyt słodko, bo garam masala i kwaśny sok z cytrusów robią swoje.

Duszona marchewka - Pyszności
Duszona marchewka - Pyszności © Licencjodawca | haoliang

To świetny przepis na dodatek do obiadu, którym zachwycisz swoich bliskich. Do gustu przypadnie również tym, którzy do tej pory marchewkę kojarzyli jedynie z przysmakiem królików. Nawet seniorzy rodu docenią to połączenie.

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • papryka słodka oraz ostra,
  • pół łyżeczki garam masala,
  • pół łyżeczki cukru
  • sok z 1 cytryny lub pomarańczy
  • posiekana kolendra lub natka pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obierz i pokrój w kostkę lub niezbyt cienkie plasterki.
  2. Następnie podduś pokrojoną m na patelni z dodatkiem oleju i odrobiny wody do miękkości.
  3. Do miękkich marchewek dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką i ostrą (ilość według własnych preferencji), garam masalę, cukier, sok z cytrusów oraz posiekaną natkę pietruszki i kolendrę.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Wszystko dokładnie wymieszaj i chwilę podsmażaj, aby smaki się połączyły.

Podawaj na ciepło jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych potraw. Smakuje tak dobrze, że aż ciężko powstrzymać się od podjadania prosto z miseczki. Idealnie sprawdzi się do duszonych i grillowanych mięs, warzywnych kotletów czy też jako szybka przekąska na kolację. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć