Zamiast zwykłej surówki, podaję marchewkę po marokańsku. Nawet babcia wzięła dokładkę
Od kiedy poznałam ten przepis, zwykła marchewka z groszkiem poszła w odstawkę. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a zajadać się nią będzie cała rodzina. Marchewka po koreańsku zachwyci nawet niejadki.
29.10.2024 10:40
Marchewki dostępne są przez cały rok, ich cena nie powoduje palpitacji serca, a słodki smak kochają dzieci i dorośli. To nieoceniony składnik wielu sałatek, bez których ciężko wyobrazić sobie obiad. Zamiast po raz kolejny ścierać ją na tarce lub gotować wraz z groszkiem, połącz ją z aromatycznymi przyprawami. Bez zachwytów po spróbowaniu się nie obędzie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Marchewka po marokańsku
Kiedy robię tę sałatkę, w całym domu roznosi się zapach aromatycznych przypraw. To właśnie one nadają właściwy ton całej przystawce. Jak na orientalną kuchnię przystało, nie może zabraknąć tutaj garam masali, czosnku, papryki oraz kolendry. Jeśli jednak jesteś pechowcem, któremu smak kolendry kojarzy się jedynie z mydłem, możesz sięgnąć po nasza swojską, polską natkę pietruszki.
Cukier dodaje potrawie delikatnej słodyczy, która dobrze komponuje się z wyrazistymi przyprawami. Nie jest jednak zbyt słodko, bo garam masala i kwaśny sok z cytrusów robią swoje.
To świetny przepis na dodatek do obiadu, którym zachwycisz swoich bliskich. Do gustu przypadnie również tym, którzy do tej pory marchewkę kojarzyli jedynie z przysmakiem królików. Nawet seniorzy rodu docenią to połączenie.
Składniki:
- 4 marchewki,
- 2 ząbki czosnku,
- papryka słodka oraz ostra,
- pół łyżeczki garam masala,
- pół łyżeczki cukru
- sok z 1 cytryny lub pomarańczy
- posiekana kolendra lub natka pietruszki,
- sól i pieprz,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Marchewki obierz i pokrój w kostkę lub niezbyt cienkie plasterki.
- Następnie podduś pokrojoną m na patelni z dodatkiem oleju i odrobiny wody do miękkości.
- Do miękkich marchewek dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką i ostrą (ilość według własnych preferencji), garam masalę, cukier, sok z cytrusów oraz posiekaną natkę pietruszki i kolendrę.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i chwilę podsmażaj, aby smaki się połączyły.
Podawaj na ciepło jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych potraw. Smakuje tak dobrze, że aż ciężko powstrzymać się od podjadania prosto z miseczki. Idealnie sprawdzi się do duszonych i grillowanych mięs, warzywnych kotletów czy też jako szybka przekąska na kolację. Smacznego!