Zamiast zwykłej surówki, podaję marchewkę po marokańsku. Nawet babcia wzięła dokładkę

Od kiedy poznałam ten przepis, zwykła marchewka z groszkiem poszła w odstawkę. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a zajadać się nią będzie cała rodzina. Marchewka po koreańsku zachwyci nawet niejadki.

Marchewka po marokańsku - PysznościMarchewka po marokańsku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Marchewki dostępne są przez cały rok, ich cena nie powoduje palpitacji serca, a słodki smak kochają dzieci i dorośli. To nieoceniony składnik wielu sałatek, bez których ciężko wyobrazić sobie obiad. Zamiast po raz kolejny ścierać ją na tarce lub gotować wraz z groszkiem, połącz ją z aromatycznymi przyprawami. Bez zachwytów po spróbowaniu się nie obędzie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa enchilada jest idealna na jesienny obiad. Syci i rozgrzewa

Marchewka po marokańsku

Kiedy robię tę sałatkę, w całym domu roznosi się zapach aromatycznych przypraw. To właśnie one nadają właściwy ton całej przystawce. Jak na orientalną kuchnię przystało, nie może zabraknąć tutaj garam masali, czosnku, papryki oraz kolendry. Jeśli jednak jesteś pechowcem, któremu smak kolendry kojarzy się jedynie z mydłem, możesz sięgnąć po nasza swojską, polską natkę pietruszki.

Cukier dodaje potrawie delikatnej słodyczy, która dobrze komponuje się z wyrazistymi przyprawami. Nie jest jednak zbyt słodko, bo garam masala i kwaśny sok z cytrusów robią swoje.

Duszona marchewka - Pyszności
Duszona marchewka - Pyszności © Licencjodawca | haoliang

To świetny przepis na dodatek do obiadu, którym zachwycisz swoich bliskich. Do gustu przypadnie również tym, którzy do tej pory marchewkę kojarzyli jedynie z przysmakiem królików. Nawet seniorzy rodu docenią to połączenie.

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • papryka słodka oraz ostra,
  • pół łyżeczki garam masala,
  • pół łyżeczki cukru
  • sok z 1 cytryny lub pomarańczy
  • posiekana kolendra lub natka pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obierz i pokrój w kostkę lub niezbyt cienkie plasterki.
  2. Następnie podduś pokrojoną m na patelni z dodatkiem oleju i odrobiny wody do miękkości.
  3. Do miękkich marchewek dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką i ostrą (ilość według własnych preferencji), garam masalę, cukier, sok z cytrusów oraz posiekaną natkę pietruszki i kolendrę.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Wszystko dokładnie wymieszaj i chwilę podsmażaj, aby smaki się połączyły.

Podawaj na ciepło jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych potraw. Smakuje tak dobrze, że aż ciężko powstrzymać się od podjadania prosto z miseczki. Idealnie sprawdzi się do duszonych i grillowanych mięs, warzywnych kotletów czy też jako szybka przekąska na kolację. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki