Zamiast zwykłej surówki, podaję marchewkę po marokańsku. Nawet babcia wzięła dokładkę

Od kiedy poznałam ten przepis, zwykła marchewka z groszkiem poszła w odstawkę. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a zajadać się nią będzie cała rodzina. Marchewka po koreańsku zachwyci nawet niejadki.

Marchewka po marokańsku - PysznościMarchewka po marokańsku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Marchewki dostępne są przez cały rok, ich cena nie powoduje palpitacji serca, a słodki smak kochają dzieci i dorośli. To nieoceniony składnik wielu sałatek, bez których ciężko wyobrazić sobie obiad. Zamiast po raz kolejny ścierać ją na tarce lub gotować wraz z groszkiem, połącz ją z aromatycznymi przyprawami. Bez zachwytów po spróbowaniu się nie obędzie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa enchilada jest idealna na jesienny obiad. Syci i rozgrzewa

Marchewka po marokańsku

Kiedy robię tę sałatkę, w całym domu roznosi się zapach aromatycznych przypraw. To właśnie one nadają właściwy ton całej przystawce. Jak na orientalną kuchnię przystało, nie może zabraknąć tutaj garam masali, czosnku, papryki oraz kolendry. Jeśli jednak jesteś pechowcem, któremu smak kolendry kojarzy się jedynie z mydłem, możesz sięgnąć po nasza swojską, polską natkę pietruszki.

Cukier dodaje potrawie delikatnej słodyczy, która dobrze komponuje się z wyrazistymi przyprawami. Nie jest jednak zbyt słodko, bo garam masala i kwaśny sok z cytrusów robią swoje.

Duszona marchewka - Pyszności
Duszona marchewka - Pyszności © Licencjodawca | haoliang

To świetny przepis na dodatek do obiadu, którym zachwycisz swoich bliskich. Do gustu przypadnie również tym, którzy do tej pory marchewkę kojarzyli jedynie z przysmakiem królików. Nawet seniorzy rodu docenią to połączenie.

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • papryka słodka oraz ostra,
  • pół łyżeczki garam masala,
  • pół łyżeczki cukru
  • sok z 1 cytryny lub pomarańczy
  • posiekana kolendra lub natka pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obierz i pokrój w kostkę lub niezbyt cienkie plasterki.
  2. Następnie podduś pokrojoną m na patelni z dodatkiem oleju i odrobiny wody do miękkości.
  3. Do miękkich marchewek dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką i ostrą (ilość według własnych preferencji), garam masalę, cukier, sok z cytrusów oraz posiekaną natkę pietruszki i kolendrę.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Wszystko dokładnie wymieszaj i chwilę podsmażaj, aby smaki się połączyły.

Podawaj na ciepło jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych potraw. Smakuje tak dobrze, że aż ciężko powstrzymać się od podjadania prosto z miseczki. Idealnie sprawdzi się do duszonych i grillowanych mięs, warzywnych kotletów czy też jako szybka przekąska na kolację. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze