Te kotlety robię nie tylko w piątki. Nie mają ani grama mięsa, ale są przepyszne

Kotlety? Z reguły pierwsze skojarzenie to klasyczne, mięsne mielone. Jednak da się je zrobić także z innych składników. Moje kotlety ryżowe chwalą nawet przyjaciele wegetarianie. A ich przygotowanie jest bardzo proste.

Wegetariańskie kotlety sprawdzają się nie tylko w piątek.  Wegetariańskie kotlety sprawdzają się nie tylko w piątek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kotlety ryżowe to doskonała alternatywa dla klasycznej, mięsnej wersji tego dania. Jednak warto wspomnieć, że w kuchni polskiej, także tej przedwojennej, znane i popularne były kotlety na bazie ziemniaków czy jajek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekka lazania z pesto i burratą przypomni o wakacjach. Prosty przepis na smaczny i zdrowy obiad

Kotlety bezmięsne

Kotlety bez mięsa są zdrowsze i lżejsze od tych klasycznych. Ich przygotowanie jest proste, a różnorodność składników sprawia, że łatwo je dostosować do indywidualnych preferencji smakowych. Co więcej, takie kotlety są tańsze w przygotowaniu i mogą być równie sycące jak te mięsne. Kotlety wegetariańskie są również doskonałym źródłem białka roślinnego oraz innych cennych składników odżywczych. Są idealne dla wegetarian i wegan, ale również dla osób, które chcą ograniczyć spożycie mięsa. Dzięki nim można wprowadzić do diety więcej warzyw i nasion, co korzystnie wpłynie na zdrowie.

Kotlety z ryżu najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów

Podstawowe składniki do przygotowania kotletów w wersji wegetariańskiej to warzywa, zboża i nasiona. Jest sporo przepisów na kotlety z ziemniaków, kalafiora, soczewicy, cieciorki, bobu czy kaszy gryczanej. Warto też wypróbować kotlety z ryżu. Są bardzo delikatne i soczyste. Świetnie komponują się z sezonowymi dodatkami, a zwłaszcza sosem grzybowym.

Kotlety ryżowe — przepis

Składniki:

  • 250 g ugotowanego ryżu,
  • marchewka, starta na tarce,
  • cebula, drobno posiekana,
  • 100 g startego żółtego sera,
  • jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej (i dodatkowa ilość do panierki),
  • łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • papryka do smaku,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • łyżka posiekanej natki lub koperku.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę oraz startą marchewkę. Dodaj ryż do warzyw i wymieszaj.
  2. W misce połącz ryż z warzywami, jajkiem, żółtym serem i bułką tartą. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym. Na końcu dodaj zieleninę.
  3. Z masy uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Smaż je na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
  4. Możesz je też upiec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut, aż będą chrupiące z zewnątrz.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"