PrzepisWegetariańskaTe kotlety robię nie tylko w piątki. Nie mają ani grama mięsa, ale są przepyszne

Te kotlety robię nie tylko w piątki. Nie mają ani grama mięsa, ale są przepyszne

Wegetariańskie kotlety sprawdzają się nie tylko w piątek
Wegetariańskie kotlety sprawdzają się nie tylko w piątek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

01.10.2024 17:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kotlety? Z reguły pierwsze skojarzenie to klasyczne, mięsne mielone. Jednak da się je zrobić także z innych składników. Moje kotlety ryżowe chwalą nawet przyjaciele wegetarianie. A ich przygotowanie jest bardzo proste.

Kotlety ryżowe to doskonała alternatywa dla klasycznej, mięsnej wersji tego dania. Jednak warto wspomnieć, że w kuchni polskiej, także tej przedwojennej, znane i popularne były kotlety na bazie ziemniaków czy jajek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety bezmięsne

Kotlety bez mięsa są zdrowsze i lżejsze od tych klasycznych. Ich przygotowanie jest proste, a różnorodność składników sprawia, że łatwo je dostosować do indywidualnych preferencji smakowych. Co więcej, takie kotlety są tańsze w przygotowaniu i mogą być równie sycące jak te mięsne. Kotlety wegetariańskie są również doskonałym źródłem białka roślinnego oraz innych cennych składników odżywczych. Są idealne dla wegetarian i wegan, ale również dla osób, które chcą ograniczyć spożycie mięsa. Dzięki nim można wprowadzić do diety więcej warzyw i nasion, co korzystnie wpłynie na zdrowie.

Kotlety z ryżu najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów

Podstawowe składniki do przygotowania kotletów w wersji wegetariańskiej to warzywa, zboża i nasiona. Jest sporo przepisów na kotlety z ziemniaków, kalafiora, soczewicy, cieciorki, bobu czy kaszy gryczanej. Warto też wypróbować kotlety z ryżu. Są bardzo delikatne i soczyste. Świetnie komponują się z sezonowymi dodatkami, a zwłaszcza sosem grzybowym.

Kotlety ryżowe — przepis

Składniki:

  • 250 g ugotowanego ryżu,
  • marchewka, starta na tarce,
  • cebula, drobno posiekana,
  • 100 g startego żółtego sera,
  • jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej (i dodatkowa ilość do panierki),
  • łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • papryka do smaku,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • łyżka posiekanej natki lub koperku.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę oraz startą marchewkę. Dodaj ryż do warzyw i wymieszaj.
  2. W misce połącz ryż z warzywami, jajkiem, żółtym serem i bułką tartą. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym. Na końcu dodaj zieleninę.
  3. Z masy uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Smaż je na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
  4. Możesz je też upiec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut, aż będą chrupiące z zewnątrz.
kotletykotlety wegetariańskieprzepis