Te kotlety robię nie tylko w piątki. Nie mają ani grama mięsa, ale są przepyszne
Kotlety? Z reguły pierwsze skojarzenie to klasyczne, mięsne mielone. Jednak da się je zrobić także z innych składników. Moje kotlety ryżowe chwalą nawet przyjaciele wegetarianie. A ich przygotowanie jest bardzo proste.
01.10.2024 17:22
Kotlety ryżowe to doskonała alternatywa dla klasycznej, mięsnej wersji tego dania. Jednak warto wspomnieć, że w kuchni polskiej, także tej przedwojennej, znane i popularne były kotlety na bazie ziemniaków czy jajek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety bezmięsne
Kotlety bez mięsa są zdrowsze i lżejsze od tych klasycznych. Ich przygotowanie jest proste, a różnorodność składników sprawia, że łatwo je dostosować do indywidualnych preferencji smakowych. Co więcej, takie kotlety są tańsze w przygotowaniu i mogą być równie sycące jak te mięsne. Kotlety wegetariańskie są również doskonałym źródłem białka roślinnego oraz innych cennych składników odżywczych. Są idealne dla wegetarian i wegan, ale również dla osób, które chcą ograniczyć spożycie mięsa. Dzięki nim można wprowadzić do diety więcej warzyw i nasion, co korzystnie wpłynie na zdrowie.
Kotlety z ryżu najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów
Podstawowe składniki do przygotowania kotletów w wersji wegetariańskiej to warzywa, zboża i nasiona. Jest sporo przepisów na kotlety z ziemniaków, kalafiora, soczewicy, cieciorki, bobu czy kaszy gryczanej. Warto też wypróbować kotlety z ryżu. Są bardzo delikatne i soczyste. Świetnie komponują się z sezonowymi dodatkami, a zwłaszcza sosem grzybowym.
Kotlety ryżowe — przepis
Składniki:
- 250 g ugotowanego ryżu,
- marchewka, starta na tarce,
- cebula, drobno posiekana,
- 100 g startego żółtego sera,
- jajko,
- 2 łyżki bułki tartej (i dodatkowa ilość do panierki),
- łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku,
- papryka do smaku,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- łyżka posiekanej natki lub koperku.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę oraz startą marchewkę. Dodaj ryż do warzyw i wymieszaj.
- W misce połącz ryż z warzywami, jajkiem, żółtym serem i bułką tartą. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym. Na końcu dodaj zieleninę.
- Z masy uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Smaż je na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
- Możesz je też upiec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut, aż będą chrupiące z zewnątrz.