Te kotlety robię nie tylko w piątki. Nie mają ani grama mięsa, ale są przepyszne

Kotlety? Z reguły pierwsze skojarzenie to klasyczne, mięsne mielone. Jednak da się je zrobić także z innych składników. Moje kotlety ryżowe chwalą nawet przyjaciele wegetarianie. A ich przygotowanie jest bardzo proste.

Te kotlety robię nie tylko w piątki. Nie mają ani grama mięsa, ale są przepyszneWegetariańskie kotlety sprawdzają się nie tylko w piątek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Kotlety ryżowe to doskonała alternatywa dla klasycznej, mięsnej wersji tego dania. Jednak warto wspomnieć, że w kuchni polskiej, także tej przedwojennej, znane i popularne były kotlety na bazie ziemniaków czy jajek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Upiecz na grillu pieczarki wypełnione tym pysznym farszem, a cała rodzina zaniemówi z wrażenia

Kotlety bezmięsne

Kotlety bez mięsa są zdrowsze i lżejsze od tych klasycznych. Ich przygotowanie jest proste, a różnorodność składników sprawia, że łatwo je dostosować do indywidualnych preferencji smakowych. Co więcej, takie kotlety są tańsze w przygotowaniu i mogą być równie sycące jak te mięsne. Kotlety wegetariańskie są również doskonałym źródłem białka roślinnego oraz innych cennych składników odżywczych. Są idealne dla wegetarian i wegan, ale również dla osób, które chcą ograniczyć spożycie mięsa. Dzięki nim można wprowadzić do diety więcej warzyw i nasion, co korzystnie wpłynie na zdrowie.

Kotlety z ryżu najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów

Podstawowe składniki do przygotowania kotletów w wersji wegetariańskiej to warzywa, zboża i nasiona. Jest sporo przepisów na kotlety z ziemniaków, kalafiora, soczewicy, cieciorki, bobu czy kaszy gryczanej. Warto też wypróbować kotlety z ryżu. Są bardzo delikatne i soczyste. Świetnie komponują się z sezonowymi dodatkami, a zwłaszcza sosem grzybowym.

Kotlety ryżowe — przepis

Składniki:

  • 250 g ugotowanego ryżu,
  • marchewka, starta na tarce,
  • cebula, drobno posiekana,
  • 100 g startego żółtego sera,
  • jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej (i dodatkowa ilość do panierki),
  • łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • papryka do smaku,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • łyżka posiekanej natki lub koperku.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę oraz startą marchewkę. Dodaj ryż do warzyw i wymieszaj.
  2. W misce połącz ryż z warzywami, jajkiem, żółtym serem i bułką tartą. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym. Na końcu dodaj zieleninę.
  3. Z masy uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Smaż je na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
  4. Możesz je też upiec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut, aż będą chrupiące z zewnątrz.

Wybrane dla Ciebie

Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie