PoradyDo mięsa mielonego dodaję pyszne warzywo. Są pełne smaku i soczyste

Do mięsa mielonego dodaję pyszne warzywo. Są pełne smaku i soczyste

Warto wypróbować kotlety z tym dodatkiem.
Warto wypróbować kotlety z tym dodatkiem.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

13.09.2024 11:42

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

O kotletach mielonych nie zapominam nawet latem. Jednak teraz przygotowuje je w znacznie lżejszej wersji. Do mięsa dodaje warzywo, które sprawia, że są delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Nigdy nie wychodzą przesuszone. Smakują na ciepło i zimno.

Bez jakiego warzywa nie wyobrażacie sobie lata? Pewnie lista jest dość długa, ale na jej czele, przynajmniej u mnie, jest cukinia. To niezwykle wszechstronne warzywo, które nadaje się do placków, sałatek, zapiekanek, ciast... a nawet do kotletów mielonych.

Warzywny dodatek do kotletów mielonych

Kotlety mielone to jeden z klasycznych, ale też ulubionych obiadów. Jemy je dość często, bo mięso na mielone jest łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Z reguły przygotowujemy je z wieprzowiny. Jaki dodatek może podkręcić ich smak? Latem to na pewno cukinia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinia nada kotletom mielonym soczystości

Cukinia to idealne warzywo na gorące dni. Smakuje chyba wszystkim, jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Nie bez znaczenia jest także to, że koi nerwy, bo zawiera sporo witamin z grupy B. W przepisie na kotlety liczy się to, że jej miąższ jest delikatny i bardzo soczysty. Dzięki temu łagodzi smak mięsa i sprawia, że nie jest ono przesuszone.

Przepisy na mielone niezależnie od wersji, nie są skomplikowane. Tak też jest w tym przypadku. Potrzebne będzie mięso mielone. Sprawdzi się wieprzowina, a konkretnie łopatka wieprzowa lub drób, czyli kurczak lub indyk. Kolejne składniki to cukina oraz ryż. Mięso najlepiej zmielić samodzielnie lub poprosić o to w sklepie. Świeżą i jędrną cukinię trzeba wcześniej zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Bardzo ważne jest jej dobre odciśnięcie. Cukinia ma dużo wody, a w kotletach nie może być jej nadmiaru. Dlatego dobrze ją odłożyć na sitko, docisnąć łyżką i pozwolić, by spłynęła reszta wody. Takie kotlety można usmażyć lub upiec w piekaniku.

Przepis na mielone z cukinią

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego,
  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • 100 g ryżu,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1-2 łyżki kaszy manny,
  • 2 ząbki czosnku, opcjonalnie,
  • sól, pieprz i papryka do smaku.

Dodatkowo:

  • bułka tarta do panierki,
  • olej do smażenia,
  • passata pomidorowa,
  • sól, pieprz i ulubione przyprawy.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj, odetnij końcówki i zatrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij z niej nadmiar wody.
  2. Tak przygotowane warzywo połącz z mięsem mielonym. Potem dołóż ryż, jajka i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę i kaszę, której ilość dostosuj do konsystencji masy. Dopraw ją do smaku.
  3. Formuj małe kotleciki, panieruj w bułce tartej i smaż je na rozgrzanym oleju.
  4. Drugi sposób: kotleciki zalej pastą pomidorową doprawioną do smaku i zapiekaj w piekarniku przez 25 minut w 200 stopniach C.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także