Do mięsa mielonego dodaję pyszne warzywo. Są pełne smaku i soczyste
O kotletach mielonych nie zapominam nawet latem. Jednak teraz przygotowuje je w znacznie lżejszej wersji. Do mięsa dodaje warzywo, które sprawia, że są delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Nigdy nie wychodzą przesuszone. Smakują na ciepło i zimno.
Bez jakiego warzywa nie wyobrażacie sobie lata? Pewnie lista jest dość długa, ale na jej czele, przynajmniej u mnie, jest cukinia. To niezwykle wszechstronne warzywo, które nadaje się do placków, sałatek, zapiekanek, ciast... a nawet do kotletów mielonych.
Warzywny dodatek do kotletów mielonych
Kotlety mielone to jeden z klasycznych, ale też ulubionych obiadów. Jemy je dość często, bo mięso na mielone jest łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Z reguły przygotowujemy je z wieprzowiny. Jaki dodatek może podkręcić ich smak? Latem to na pewno cukinia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gołąbki w tej odsłonie to hit. O przepis poprosi nawet teściowa
Cukinia nada kotletom mielonym soczystości
Cukinia to idealne warzywo na gorące dni. Smakuje chyba wszystkim, jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Nie bez znaczenia jest także to, że koi nerwy, bo zawiera sporo witamin z grupy B. W przepisie na kotlety liczy się to, że jej miąższ jest delikatny i bardzo soczysty. Dzięki temu łagodzi smak mięsa i sprawia, że nie jest ono przesuszone.
Przepisy na mielone niezależnie od wersji, nie są skomplikowane. Tak też jest w tym przypadku. Potrzebne będzie mięso mielone. Sprawdzi się wieprzowina, a konkretnie łopatka wieprzowa lub drób, czyli kurczak lub indyk. Kolejne składniki to cukina oraz ryż. Mięso najlepiej zmielić samodzielnie lub poprosić o to w sklepie. Świeżą i jędrną cukinię trzeba wcześniej zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Bardzo ważne jest jej dobre odciśnięcie. Cukinia ma dużo wody, a w kotletach nie może być jej nadmiaru. Dlatego dobrze ją odłożyć na sitko, docisnąć łyżką i pozwolić, by spłynęła reszta wody. Takie kotlety można usmażyć lub upiec w piekaniku.
Przepis na mielone z cukinią
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego,
- 2 średniej wielkości cukinie,
- 100 g ryżu,
- 2 jajka,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1-2 łyżki kaszy manny,
- 2 ząbki czosnku, opcjonalnie,
- sól, pieprz i papryka do smaku.
Dodatkowo:
- bułka tarta do panierki,
- olej do smażenia,
- passata pomidorowa,
- sól, pieprz i ulubione przyprawy.
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj, odetnij końcówki i zatrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij z niej nadmiar wody.
- Tak przygotowane warzywo połącz z mięsem mielonym. Potem dołóż ryż, jajka i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę i kaszę, której ilość dostosuj do konsystencji masy. Dopraw ją do smaku.
- Formuj małe kotleciki, panieruj w bułce tartej i smaż je na rozgrzanym oleju.
- Drugi sposób: kotleciki zalej pastą pomidorową doprawioną do smaku i zapiekaj w piekarniku przez 25 minut w 200 stopniach C.