Do mięsa mielonego dodaję pyszne warzywo. Są pełne smaku i soczyste

O kotletach mielonych nie zapominam nawet latem. Jednak teraz przygotowuje je w znacznie lżejszej wersji. Do mięsa dodaje warzywo, które sprawia, że są delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Nigdy nie wychodzą przesuszone. Smakują na ciepło i zimno.

Warto wypróbować kotlety z tym dodatkiem.Warto wypróbować kotlety z tym dodatkiem.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Bez jakiego warzywa nie wyobrażacie sobie lata? Pewnie lista jest dość długa, ale na jej czele, przynajmniej u mnie, jest cukinia. To niezwykle wszechstronne warzywo, które nadaje się do placków, sałatek, zapiekanek, ciast... a nawet do kotletów mielonych.

Warzywny dodatek do kotletów mielonych

Kotlety mielone to jeden z klasycznych, ale też ulubionych obiadów. Jemy je dość często, bo mięso na mielone jest łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Z reguły przygotowujemy je z wieprzowiny. Jaki dodatek może podkręcić ich smak? Latem to na pewno cukinia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki w tej odsłonie to hit. O przepis poprosi nawet teściowa

Cukinia nada kotletom mielonym soczystości

Cukinia to idealne warzywo na gorące dni. Smakuje chyba wszystkim, jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Nie bez znaczenia jest także to, że koi nerwy, bo zawiera sporo witamin z grupy B. W przepisie na kotlety liczy się to, że jej miąższ jest delikatny i bardzo soczysty. Dzięki temu łagodzi smak mięsa i sprawia, że nie jest ono przesuszone.

Przepisy na mielone niezależnie od wersji, nie są skomplikowane. Tak też jest w tym przypadku. Potrzebne będzie mięso mielone. Sprawdzi się wieprzowina, a konkretnie łopatka wieprzowa lub drób, czyli kurczak lub indyk. Kolejne składniki to cukina oraz ryż. Mięso najlepiej zmielić samodzielnie lub poprosić o to w sklepie. Świeżą i jędrną cukinię trzeba wcześniej zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Bardzo ważne jest jej dobre odciśnięcie. Cukinia ma dużo wody, a w kotletach nie może być jej nadmiaru. Dlatego dobrze ją odłożyć na sitko, docisnąć łyżką i pozwolić, by spłynęła reszta wody. Takie kotlety można usmażyć lub upiec w piekaniku.

Przepis na mielone z cukinią

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego,
  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • 100 g ryżu,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1-2 łyżki kaszy manny,
  • 2 ząbki czosnku, opcjonalnie,
  • sól, pieprz i papryka do smaku.

Dodatkowo:

  • bułka tarta do panierki,
  • olej do smażenia,
  • passata pomidorowa,
  • sól, pieprz i ulubione przyprawy.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj, odetnij końcówki i zatrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij z niej nadmiar wody.
  2. Tak przygotowane warzywo połącz z mięsem mielonym. Potem dołóż ryż, jajka i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę i kaszę, której ilość dostosuj do konsystencji masy. Dopraw ją do smaku.
  3. Formuj małe kotleciki, panieruj w bułce tartej i smaż je na rozgrzanym oleju.
  4. Drugi sposób: kotleciki zalej pastą pomidorową doprawioną do smaku i zapiekaj w piekarniku przez 25 minut w 200 stopniach C.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥