Kiedyś popularne, dziś niemal całkiem zapomniane. W PRL-u to zdrowe warzywo było hitem

Nasze przodkinie, babcie, były świadome, że kalarepa to jedno z najzdrowszych warzyw, które możemy zaserwować na naszych stołach. Czy my, ich potomkowie, również o tym pamiętamy? Wydaje się, że w pewnym momencie zapomnieliśmy o tym zdrowym nawyku żywieniowym. Zmieńmy to!

Kalarepa - zapomniane warzywo o niezwykłych właściwościachKalarepa - zapomniane warzywo o niezwykłych właściwościach
Źródło zdjęć: © Canva | Nemoris

Spośród wszystkich warzyw dostępnych na polskim rynku, kalarepa zasługuje na szczególne wyróżnienie; i to nie tylko ze względu na swoje właściwości zdrowotne, ale również jedyny w swoim rodzaju wygląd. Może nie prezentuje się tak okazale jak pęk świeżej marchewki z bujną nacią, ale to nie powinno skłaniać nas do ignorowania jej. Niestety, od wielu lat obserwujemy właśnie taką tendencję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta tarta budyniowa z rabarbarem na letni deser. Bez dokładki się nie obędzie

Kalarepa w kulinariach polskich

Zanim kapusta i brokuły zaczęły dominować na naszych stołach, kalarepa — jako podstawowy przedstawiciel rodziny kapustowatych — cieszyła się ogromnym uznaniem w całej Europie. Prawdopodobnie pochodzi ona z Azji, ale jej popularność była najbardziej widoczna w Europie Środkowej i Wschodniej. Nie zatrzymało się to jednak tylko na tych regionach. Kalarepa do dzisiaj jest składnikiem wielu tradycyjnych potraw w Niemczech i krajach skandynawskich.

Także w Polsce kalarepa była kiedyś bardzo ceniona. Pisano o niej wiersze, uprawiano ją w przydomowych ogrodach, a następnie przetwarzano na smaczne zupy, sałatki czy przetwory. Było to nie tylko smaczne rozwiązanie, ale także niezwykle zdrowe. Dlaczego? Oto wyjaśnienie.

Kalarepa dla zdrowia

Kalarepa, jako warzywo z rodziny kapustowatych, posiada wiele zdrowotnych właściwości. Można ją spożywać na surowo, co pozwala na pełne wykorzystanie jej imponujących korzyści zdrowotnych, bez utraty ich w wyniku obróbki termicznej. Dlatego tak często zaleca się spożywanie surówek z kalarepy.

Może nie jest najpiękniejsza, za to wygrywa smakiem i właściwościami
Może nie jest najpiękniejsza, za to wygrywa smakiem i właściwościami © Canva | gaffera

Lekarze zachwycają się jej silnym działaniem przeciwbakteryjnym i grzybobójczym, które jest skutecznym środkiem profilaktycznym przeciwko wrzodom żołądka. Ponadto kalarepa jest polecana jako wsparcie dla mózgu i całego układu nerwowego: pomaga zwalczać depresję i poprawia pamięć. Przeciwzapalne i antyoksydacyjne właściwości warzywa wynikają z dużej zawartości witaminy C, a jako bogate źródło żelaza — chroni przed anemią.

Warto również zaznaczyć, że kalarepa składa się głównie z błonnika pokarmowego i wody. To oznacza, że jest doskonałym środkiem wspomagającym proces odchudzania. Zawierając jedynie 27 kalorii na 100 gramów produktu, na pewno nie obciąży naszego organizmu, a jednocześnie zapewni uczucie sytości na długi czas!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę