Kiedyś popularne, dziś niemal całkiem zapomniane. W PRL-u to zdrowe warzywo było hitem

Nasze przodkinie, babcie, były świadome, że kalarepa to jedno z najzdrowszych warzyw, które możemy zaserwować na naszych stołach. Czy my, ich potomkowie, również o tym pamiętamy? Wydaje się, że w pewnym momencie zapomnieliśmy o tym zdrowym nawyku żywieniowym. Zmieńmy to!

Kalarepa - zapomniane warzywo o niezwykłych właściwościachKalarepa - zapomniane warzywo o niezwykłych właściwościach
Źródło zdjęć: © Canva | Nemoris

Spośród wszystkich warzyw dostępnych na polskim rynku, kalarepa zasługuje na szczególne wyróżnienie; i to nie tylko ze względu na swoje właściwości zdrowotne, ale również jedyny w swoim rodzaju wygląd. Może nie prezentuje się tak okazale jak pęk świeżej marchewki z bujną nacią, ale to nie powinno skłaniać nas do ignorowania jej. Niestety, od wielu lat obserwujemy właśnie taką tendencję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta tarta budyniowa z rabarbarem na letni deser. Bez dokładki się nie obędzie

Kalarepa w kulinariach polskich

Zanim kapusta i brokuły zaczęły dominować na naszych stołach, kalarepa — jako podstawowy przedstawiciel rodziny kapustowatych — cieszyła się ogromnym uznaniem w całej Europie. Prawdopodobnie pochodzi ona z Azji, ale jej popularność była najbardziej widoczna w Europie Środkowej i Wschodniej. Nie zatrzymało się to jednak tylko na tych regionach. Kalarepa do dzisiaj jest składnikiem wielu tradycyjnych potraw w Niemczech i krajach skandynawskich.

Także w Polsce kalarepa była kiedyś bardzo ceniona. Pisano o niej wiersze, uprawiano ją w przydomowych ogrodach, a następnie przetwarzano na smaczne zupy, sałatki czy przetwory. Było to nie tylko smaczne rozwiązanie, ale także niezwykle zdrowe. Dlaczego? Oto wyjaśnienie.

Kalarepa dla zdrowia

Kalarepa, jako warzywo z rodziny kapustowatych, posiada wiele zdrowotnych właściwości. Można ją spożywać na surowo, co pozwala na pełne wykorzystanie jej imponujących korzyści zdrowotnych, bez utraty ich w wyniku obróbki termicznej. Dlatego tak często zaleca się spożywanie surówek z kalarepy.

Może nie jest najpiękniejsza, za to wygrywa smakiem i właściwościami
Może nie jest najpiękniejsza, za to wygrywa smakiem i właściwościami © Canva | gaffera

Lekarze zachwycają się jej silnym działaniem przeciwbakteryjnym i grzybobójczym, które jest skutecznym środkiem profilaktycznym przeciwko wrzodom żołądka. Ponadto kalarepa jest polecana jako wsparcie dla mózgu i całego układu nerwowego: pomaga zwalczać depresję i poprawia pamięć. Przeciwzapalne i antyoksydacyjne właściwości warzywa wynikają z dużej zawartości witaminy C, a jako bogate źródło żelaza — chroni przed anemią.

Warto również zaznaczyć, że kalarepa składa się głównie z błonnika pokarmowego i wody. To oznacza, że jest doskonałym środkiem wspomagającym proces odchudzania. Zawierając jedynie 27 kalorii na 100 gramów produktu, na pewno nie obciąży naszego organizmu, a jednocześnie zapewni uczucie sytości na długi czas!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce