Zetrzyj buraczki i dodaj kilka składników. Lepszych nie jadłeś

O tej porze roku często robimy surówki z marchewki, pora lub kapusty. Niestety, trochę zapominamy o burakach. A są one także świetne na surowo. Przygotowanie takiego dodatku do obiadu zajmuje dosłownie chwilę.

Pyszne tarte buraczkiPyszne tarte buraczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Surówka ze świeżych buraków zachwyca smakiem, a jest znacznie prostsza w przygotowaniu od buraczków na ciepło. W dodatku jej wartości odżywcze są imponujące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki

Dlaczego warto jeść buraki ćwikłowe?

Buraki, zwłaszcza jesienią i zimą, warto jeść jak najczęściej. Zawierają witaminę C i te z grupy B. Są również bogate w żelazo, magnez, potas i mangan. Te warzywa dostarczają błonnika, który wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego. Mają w składzie również azotany, przekształcane w tlenek azotu, co może obniżyć ciśnienie krwi, oraz betainę, wspomagającą wątrobę. Flawonoidy w burakach z kolei wspierają zdrowie serca. Z kolei witamina C wzmacnia odporność, co zapobiega infekcjom, działa jak tarcza przed przeziębieniami.

Jak włączyć buraki do diety?

Jednym z najprostszych sposobów, by buraki znalazły się w codziennej diecie są właśnie surówki. Wystarczy zetrzeć je na tarce o grubych oczkach i połączyć z jabłkiem i cebulą. Klasyka? Tak, ale często o niej zapominamy. Żeby podkręcić smak surówki warto doprawić ją odrobiną słodyczy. Świetnie sprawdzi się miód. Tak przygotowane buraczki można zjeść nawet do kolacyjnych kanapek. Idealnie pasują do kaszy i mięsa w sosie, kurczaka z grilla czy jajka sadzonego.

Szybka surówka z buraków

Składniki:

  • 3 średniej wielkości buraki,
  • 1 duże, słodkie jabłko,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 1-2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki płynnego miodu,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę.
  2. Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj do nich sok z cytryny, miód i oliwę lub olej. Surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec posyp drobno posiekaną natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki