Zetrzyj buraczki i dodaj kilka składników. Lepszych nie jadłeś

O tej porze roku często robimy surówki z marchewki, pora lub kapusty. Niestety, trochę zapominamy o burakach. A są one także świetne na surowo. Przygotowanie takiego dodatku do obiadu zajmuje dosłownie chwilę.

Pyszne tarte buraczkiPyszne tarte buraczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Surówka ze świeżych buraków zachwyca smakiem, a jest znacznie prostsza w przygotowaniu od buraczków na ciepło. W dodatku jej wartości odżywcze są imponujące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki

Dlaczego warto jeść buraki ćwikłowe?

Buraki, zwłaszcza jesienią i zimą, warto jeść jak najczęściej. Zawierają witaminę C i te z grupy B. Są również bogate w żelazo, magnez, potas i mangan. Te warzywa dostarczają błonnika, który wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego. Mają w składzie również azotany, przekształcane w tlenek azotu, co może obniżyć ciśnienie krwi, oraz betainę, wspomagającą wątrobę. Flawonoidy w burakach z kolei wspierają zdrowie serca. Z kolei witamina C wzmacnia odporność, co zapobiega infekcjom, działa jak tarcza przed przeziębieniami.

Jak włączyć buraki do diety?

Jednym z najprostszych sposobów, by buraki znalazły się w codziennej diecie są właśnie surówki. Wystarczy zetrzeć je na tarce o grubych oczkach i połączyć z jabłkiem i cebulą. Klasyka? Tak, ale często o niej zapominamy. Żeby podkręcić smak surówki warto doprawić ją odrobiną słodyczy. Świetnie sprawdzi się miód. Tak przygotowane buraczki można zjeść nawet do kolacyjnych kanapek. Idealnie pasują do kaszy i mięsa w sosie, kurczaka z grilla czy jajka sadzonego.

Szybka surówka z buraków

Składniki:

  • 3 średniej wielkości buraki,
  • 1 duże, słodkie jabłko,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 1-2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki płynnego miodu,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę.
  2. Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj do nich sok z cytryny, miód i oliwę lub olej. Surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec posyp drobno posiekaną natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy