Zetrzyj buraczki i dodaj kilka składników. Lepszych nie jadłeś

O tej porze roku często robimy surówki z marchewki, pora lub kapusty. Niestety, trochę zapominamy o burakach. A są one także świetne na surowo. Przygotowanie takiego dodatku do obiadu zajmuje dosłownie chwilę.

Pyszne tarte buraczkiPyszne tarte buraczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Surówka ze świeżych buraków zachwyca smakiem, a jest znacznie prostsza w przygotowaniu od buraczków na ciepło. W dodatku jej wartości odżywcze są imponujące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki

Dlaczego warto jeść buraki ćwikłowe?

Buraki, zwłaszcza jesienią i zimą, warto jeść jak najczęściej. Zawierają witaminę C i te z grupy B. Są również bogate w żelazo, magnez, potas i mangan. Te warzywa dostarczają błonnika, który wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego. Mają w składzie również azotany, przekształcane w tlenek azotu, co może obniżyć ciśnienie krwi, oraz betainę, wspomagającą wątrobę. Flawonoidy w burakach z kolei wspierają zdrowie serca. Z kolei witamina C wzmacnia odporność, co zapobiega infekcjom, działa jak tarcza przed przeziębieniami.

Jak włączyć buraki do diety?

Jednym z najprostszych sposobów, by buraki znalazły się w codziennej diecie są właśnie surówki. Wystarczy zetrzeć je na tarce o grubych oczkach i połączyć z jabłkiem i cebulą. Klasyka? Tak, ale często o niej zapominamy. Żeby podkręcić smak surówki warto doprawić ją odrobiną słodyczy. Świetnie sprawdzi się miód. Tak przygotowane buraczki można zjeść nawet do kolacyjnych kanapek. Idealnie pasują do kaszy i mięsa w sosie, kurczaka z grilla czy jajka sadzonego.

Szybka surówka z buraków

Składniki:

  • 3 średniej wielkości buraki,
  • 1 duże, słodkie jabłko,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 1-2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki płynnego miodu,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę.
  2. Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj do nich sok z cytryny, miód i oliwę lub olej. Surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec posyp drobno posiekaną natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟