PrzepisProste przepisyZetrzyj buraczki i dodaj kilka składników. Lepszych nie jadłeś

Zetrzyj buraczki i dodaj kilka składników. Lepszych nie jadłeś

O tej porze roku często robimy surówki z marchewki, pora lub kapusty. Niestety, trochę zapominamy o burakach. A są one także świetne na surowo. Przygotowanie takiego dodatku do obiadu zajmuje dosłownie chwilę.

Pyszne tarte buraczki
Pyszne tarte buraczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

26.10.2024 13:26

Surówka ze świeżych buraków zachwyca smakiem, a jest znacznie prostsza w przygotowaniu od buraczków na ciepło. W dodatku jej wartości odżywcze są imponujące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto jeść buraki ćwikłowe?

Buraki, zwłaszcza jesienią i zimą, warto jeść jak najczęściej. Zawierają witaminę C i te z grupy B. Są również bogate w żelazo, magnez, potas i mangan. Te warzywa dostarczają błonnika, który wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego. Mają w składzie również azotany, przekształcane w tlenek azotu, co może obniżyć ciśnienie krwi, oraz betainę, wspomagającą wątrobę. Flawonoidy w burakach z kolei wspierają zdrowie serca. Z kolei witamina C wzmacnia odporność, co zapobiega infekcjom, działa jak tarcza przed przeziębieniami.

Jak włączyć buraki do diety?

Jednym z najprostszych sposobów, by buraki znalazły się w codziennej diecie są właśnie surówki. Wystarczy zetrzeć je na tarce o grubych oczkach i połączyć z jabłkiem i cebulą. Klasyka? Tak, ale często o niej zapominamy. Żeby podkręcić smak surówki warto doprawić ją odrobiną słodyczy. Świetnie sprawdzi się miód. Tak przygotowane buraczki można zjeść nawet do kolacyjnych kanapek. Idealnie pasują do kaszy i mięsa w sosie, kurczaka z grilla czy jajka sadzonego.

Szybka surówka z buraków

Składniki:

  • 3 średniej wielkości buraki,
  • 1 duże, słodkie jabłko,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 1-2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki płynnego miodu,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę.
  2. Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj do nich sok z cytryny, miód i oliwę lub olej. Surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec posyp drobno posiekaną natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie