Na zimę zawsze robię buraczki z tego przepisu. Najlepszy dodatek do obiadu
Kasza, sos i buraczki? To jeden z najlepszych obiadów na zimne i deszczowe dni. Dlatego warto mieć zapas domowych przetworów. Nie tylko są najlepsze w smaku, ale i znacznie skracają i ułatwiają przygotowywanie posiłków.
Buraki to popularne warzywo, którego wciąż nie doceniamy. Można je jeść na wiele sposobów. Najczęściej jednak podajemy jako dodatek do obiadu. Trzeba przyznać, że w takiej formie spisują się znakomicie. Nie będziesz żałować nawet minuty poświęconej na przygotowanie tej sałatki do słoików.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki
Dlaczego warto jeść buraki?
Buraki wymagają "obróbki", bo trzeba je ugotować, a potem zetrzeć. Jednak za to wszystko odwdzięczają się wspaniałym smakiem i wartościami odżywczymi. Zawierają witaminę C i te z grupy B. Są również bogate w żelazo, magnez, potas i mangan. Te warzywa dostarczają błonnika, który wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego. Zawierają również azotany, przekształcane w tlenek azotu, co może obniżyć ciśnienie krwi, oraz betainę, wspomagającą wątrobę. Flawonoidy w burakach z kolei wspierają zdrowie serca.
Dietetycy zalecają, by buraki były w naszej diecie przez cały rok. Uchodzą za jedne z najzdrowszych na świecie. Zimą warto je mieć zawsze pod ręką. Wystarczy sięgnąć po słoiczek. Takie buraczki są pyszne i pożywne. Świetnie komponują się z wieloma potrawami, a w połączeniu z gulaszem, bitkami czy kotletami mielonymi są wręcz obłędne. W zalewie według tego przepisu nie znajdziesz zbyt wielu przypraw. Buraczki mają dzięki temu naturalny smak, łatwo je doprawić, a są też idealne do połączeń z innymi warzywami.
Buraczki na zimę
Składniki:
- 2 kg buraków,
- 4 szklanki wody,
- pół szklanki octu 10 proc.,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka soli.
Sposób przygotowania:
- Buraki dokładnie umyj. Ugotuj w wodzie z 1 łyżką octu, powinny być miękkie.
- Po ugotowaniu odcedź i przelej zimną wodą. Odstaw do ostygnięcia.
- Buraki obierz i zetrzyj na tarce. Przełóż do słoików.
- W garnku zagotuj wodę. Dodaj cukier i sól. Wymieszaj, dodaj ocet i gotuj 2-3 minut. Gorącą zalewą wlej do słoików.
- Dno dużego garnka wyłóż ściereczką. Podgrzej w nim wodę tak, aby jej temperatura była zbliżona do temperatury słoików. Wstaw słoiki i zagotuj. Gotuj 20 minut.
- Ostrożnie wyjmij słoiki, odwróć je do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
- Słoiki z buraczkami przechowuj w spiżarni, piwnicy lub innym ciemnym i chłodnym miejscu.