Kotlety grochowe od lat robię na Wszystkich Świętych. Lepsze niż tradycyjne
W tych kotletach nie ma grama mięsa, a wspaniale sycą. Kto ich raz spróbuję, ten często wraca do tego przepisu. Od lat przygotowuje je na Wszystkich Świętych i moja bliższa i dalsza rodzina bardzo je polubiła. Nie jest to potrawa, którą się jada często.
W kuchni staropolskiej potrawy z grochu były bardzo popularne. Teraz nie gości na naszych stołach wcale tak często. Kojarzy się z długim przygotowaniem i tym, że jest ciężkostrawny. Warto zmienić zdanie na ten temat.
Dobre źródło białka
Groch jest jednym z najstarszych i najbardziej wszechstronnych warzyw strączkowych. Choć może nie cieszy się taką popularnością jak ciecierzyca czy soczewica, to jego wartości odżywcze i korzystny wpływ na zdrowie są niezaprzeczalne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis
Groch jest przede wszystkim bogatym źródłem białka. Dzięki zawartości około 25 proc. białka, stanowi doskonały zamiennik dla mięsa, co jest szczególnie cenne dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Ponadto, groch jest niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny.
Wspomaga trawienie
Jednym z głównych benefitów grochu jest jego korzystny wpływ na układ pokarmowy. Błonnik zawarty w grochu wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom. Regularne spożywanie grochu może również pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Groch zawiera także wiele witamin i minerałów, takich jak witamina C, witaminy z grupy B, magnez, potas i żelazo. Te składniki odżywcze wspierają układ odpornościowy, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci oraz pomagają w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Nie tylko zupa
Groch najczęściej wykorzystuje się do zupy, ale można z niego przygotować wiele innych smacznych potraw. Groch jest świetny do sałatek, past, a także wegetariańskich kotletów.
Kotlety z grochu
Składniki:
- 1 szklanka grochu,
- 2 szklanki wody lub nieco więcej,
- 2 ząbki czosnku,
- majeranek, cząber, papryka do smaku,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- kilka gałązek koperku lub pietruszki,
- 1 czerstwa kajzerka,
- bułka tarta do panierki,
- olej do smażenia,
- pieprz i sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Groch zalej wodą, dodaj przyprawy i zioła oraz czosnek i gotuj do momentu, aż wchłonie wodę i będzie można go zgnieść np. za pomocą tłuczka do ziemniaków.
- Kajzerkę namocz w mleku. Cebulę drobno pokrój i zeszklij na oleju.
- Do masy grochowej dodaj bułkę, cebulę, jajko i wymieszaj. Dodaj drobno pokrojoną zieleninę, ponownie wymieszaj i dopraw do smaku.
- Z masy formuj kotlety, obtaczaj je w panierce.
- Kotlety smaż na rozgrzanej oliwie.