Kotlety grochowe od lat robię na Wszystkich Świętych. Lepsze niż tradycyjne
W tych kotletach nie ma grama mięsa, a wspaniale sycą. Kto ich raz spróbuję, ten często wraca do tego przepisu. Od lat przygotowuje je na Wszystkich Świętych i moja bliższa i dalsza rodzina bardzo je polubiła. Nie jest to potrawa, którą się jada często.
01.11.2024 07:32
W kuchni staropolskiej potrawy z grochu były bardzo popularne. Teraz nie gości na naszych stołach wcale tak często. Kojarzy się z długim przygotowaniem i tym, że jest ciężkostrawny. Warto zmienić zdanie na ten temat.
Dobre źródło białka
Groch jest jednym z najstarszych i najbardziej wszechstronnych warzyw strączkowych. Choć może nie cieszy się taką popularnością jak ciecierzyca czy soczewica, to jego wartości odżywcze i korzystny wpływ na zdrowie są niezaprzeczalne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Groch jest przede wszystkim bogatym źródłem białka. Dzięki zawartości około 25 proc. białka, stanowi doskonały zamiennik dla mięsa, co jest szczególnie cenne dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Ponadto, groch jest niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny.
Wspomaga trawienie
Jednym z głównych benefitów grochu jest jego korzystny wpływ na układ pokarmowy. Błonnik zawarty w grochu wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom. Regularne spożywanie grochu może również pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Groch zawiera także wiele witamin i minerałów, takich jak witamina C, witaminy z grupy B, magnez, potas i żelazo. Te składniki odżywcze wspierają układ odpornościowy, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci oraz pomagają w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Nie tylko zupa
Groch najczęściej wykorzystuje się do zupy, ale można z niego przygotować wiele innych smacznych potraw. Groch jest świetny do sałatek, past, a także wegetariańskich kotletów.
Kotlety z grochu
Składniki:
- 1 szklanka grochu,
- 2 szklanki wody lub nieco więcej,
- 2 ząbki czosnku,
- majeranek, cząber, papryka do smaku,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- kilka gałązek koperku lub pietruszki,
- 1 czerstwa kajzerka,
- bułka tarta do panierki,
- olej do smażenia,
- pieprz i sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Groch zalej wodą, dodaj przyprawy i zioła oraz czosnek i gotuj do momentu, aż wchłonie wodę i będzie można go zgnieść np. za pomocą tłuczka do ziemniaków.
- Kajzerkę namocz w mleku. Cebulę drobno pokrój i zeszklij na oleju.
- Do masy grochowej dodaj bułkę, cebulę, jajko i wymieszaj. Dodaj drobno pokrojoną zieleninę, ponownie wymieszaj i dopraw do smaku.
- Z masy formuj kotlety, obtaczaj je w panierce.
- Kotlety smaż na rozgrzanej oliwie.