Już nigdy nie kupisz kwaśnych mandarynek z pestkami. Zanim włożysz do koszyka, zrób prosty test

Mandarynki to zdecydowanie jedne z naszych ulubionych cytrusów. Już teraz pojawia się coraz więcej ich rodzajów w sklepach i na straganach. Podpowiadamy, na co zwróć uwagę, by kupić soczyste i słodkie owoce, a nie kwaśne czy przesuszone.

MandarynkiZaczyna się sezon na mandarynki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mandarynki, tak jak wszystkie cytrusy zawierają dużo witaminy C, ale są też bogate w beta-karoten i bioflawonoidy. Warto je jeść codziennie, bo zapobiegają chorobom serca i opóźniają starzenie organizmu, zwiększają też odporność na infekcje. Mają niewiele kalorii. Idealne są owoce słodkie i soczyste. Nie zawsze możemy spróbować ich na straganie. Jest jednak kilka sposobów, by wybrać najlepsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło

Popularne rodzaje

Na straganach i w sklepach najczęściej można kupić odmiany mandarynek takie jak tangerynki, klementynki i satsumy. Każda z nich ma inny smak. Staraj się wybierać mandarynki luzem, bo te w siatkach trudniej skontrolować.

Tangela, to krzyżówka mandarynki z grejpfrutem, jest idealna dla tych, którzy cenią sobie połączenie słodkości z lekką goryczą, a jej soczystość nie ma sobie równych. Klementynka, czyli mariaż mandarynki z pomarańczą, jest najmniejszą z odmian, charakteryzująca się cienką skórką łatwą do zdjęcia, a jej wnętrze pełne jest soku i słodyczy.

Tangerynki, są dużymi owocami z cienką, czerwonawą skórką. Łatwo się je obiera, ale mają sporo pestek i bywają cierpkie. Satsuma to z kolei krzyżówka aż stu różnych odmian, odznacza się brakiem pestek i łatwością obierania.

Tak wybierzesz najlepsze mandarynki

Podczas zakupów zwróć uwagę na miejsce przechowywania cytrusów. Chłodne warunki sprzyjają ich świeżości, dlatego najlepsze znajdziesz na targach w chłodniejsze dni. Sprawdź również skórkę – jędrna wskazuje na świeżość, a twarda i pomarszczona świadczy, że owoc czekał zbyt długo na klienta.

Spójrz także na miejsce po korzonku; białe oznacza, że owoc jest świeży, natomiast brązowe sugeruje, że długo już czeka. Kolejnym wskaźnikiem mogą być liście – jeśli są zielone, owoc jest prawdopodobnie słodki i soczysty.

Intensywny aromat

Pochodzenie owoców także ma znaczenie. Mandarynki z Turcji i Abchazji bywają cierpkie, podczas gdy marokańskie i hiszpańskie są zazwyczaj słodkie i soczyste. Zasada dotycząca rozmiaru mówi, że większe owoce mogą być kwaśne, podczas gdy te mniejsze i średnie będą cudownie słodkie.

Nie zapomnij powąchać mandarynek przed zakupem. Intensywny aromat oznacza, że owoce będą smaczne, zaś jego brak często jest charakterystyczny dla cierpkich i przejrzałych mandarynek.

Wybrane dla Ciebie
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟