Już nigdy nie kupisz kwaśnych mandarynek z pestkami. Zanim włożysz do koszyka, zrób prosty test

Mandarynki to zdecydowanie jedne z naszych ulubionych cytrusów. Już teraz pojawia się coraz więcej ich rodzajów w sklepach i na straganach. Podpowiadamy, na co zwróć uwagę, by kupić soczyste i słodkie owoce, a nie kwaśne czy przesuszone.

Zaczyna się sezon na mandarynki.
Zaczyna się sezon na mandarynki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

04.11.2024 | aktual.: 04.11.2024 10:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mandarynki, tak jak wszystkie cytrusy zawierają dużo witaminy C, ale są też bogate w beta-karoten i bioflawonoidy. Warto je jeść codziennie, bo zapobiegają chorobom serca i opóźniają starzenie organizmu, zwiększają też odporność na infekcje. Mają niewiele kalorii. Idealne są owoce słodkie i soczyste. Nie zawsze możemy spróbować ich na straganie. Jest jednak kilka sposobów, by wybrać najlepsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Popularne rodzaje

Na straganach i w sklepach najczęściej można kupić odmiany mandarynek takie jak tangerynki, klementynki i satsumy. Każda z nich ma inny smak. Staraj się wybierać mandarynki luzem, bo te w siatkach trudniej skontrolować.

Tangela, to krzyżówka mandarynki z grejpfrutem, jest idealna dla tych, którzy cenią sobie połączenie słodkości z lekką goryczą, a jej soczystość nie ma sobie równych. Klementynka, czyli mariaż mandarynki z pomarańczą, jest najmniejszą z odmian, charakteryzująca się cienką skórką łatwą do zdjęcia, a jej wnętrze pełne jest soku i słodyczy.

Tangerynki, są dużymi owocami z cienką, czerwonawą skórką. Łatwo się je obiera, ale mają sporo pestek i bywają cierpkie. Satsuma to z kolei krzyżówka aż stu różnych odmian, odznacza się brakiem pestek i łatwością obierania.

Tak wybierzesz najlepsze mandarynki

Podczas zakupów zwróć uwagę na miejsce przechowywania cytrusów. Chłodne warunki sprzyjają ich świeżości, dlatego najlepsze znajdziesz na targach w chłodniejsze dni. Sprawdź również skórkę – jędrna wskazuje na świeżość, a twarda i pomarszczona świadczy, że owoc czekał zbyt długo na klienta.

Spójrz także na miejsce po korzonku; białe oznacza, że owoc jest świeży, natomiast brązowe sugeruje, że długo już czeka. Kolejnym wskaźnikiem mogą być liście – jeśli są zielone, owoc jest prawdopodobnie słodki i soczysty.

Intensywny aromat

Pochodzenie owoców także ma znaczenie. Mandarynki z Turcji i Abchazji bywają cierpkie, podczas gdy marokańskie i hiszpańskie są zazwyczaj słodkie i soczyste. Zasada dotycząca rozmiaru mówi, że większe owoce mogą być kwaśne, podczas gdy te mniejsze i średnie będą cudownie słodkie.

Nie zapomnij powąchać mandarynek przed zakupem. Intensywny aromat oznacza, że owoce będą smaczne, zaś jego brak często jest charakterystyczny dla cierpkich i przejrzałych mandarynek.