Już nigdy nie kupisz kwaśnych mandarynek z pestkami. Zanim włożysz do koszyka, zrób prosty test

Mandarynki to zdecydowanie jedne z naszych ulubionych cytrusów. Już teraz pojawia się coraz więcej ich rodzajów w sklepach i na straganach. Podpowiadamy, na co zwróć uwagę, by kupić soczyste i słodkie owoce, a nie kwaśne czy przesuszone.

MandarynkiZaczyna się sezon na mandarynki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mandarynki, tak jak wszystkie cytrusy zawierają dużo witaminy C, ale są też bogate w beta-karoten i bioflawonoidy. Warto je jeść codziennie, bo zapobiegają chorobom serca i opóźniają starzenie organizmu, zwiększają też odporność na infekcje. Mają niewiele kalorii. Idealne są owoce słodkie i soczyste. Nie zawsze możemy spróbować ich na straganie. Jest jednak kilka sposobów, by wybrać najlepsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło

Popularne rodzaje

Na straganach i w sklepach najczęściej można kupić odmiany mandarynek takie jak tangerynki, klementynki i satsumy. Każda z nich ma inny smak. Staraj się wybierać mandarynki luzem, bo te w siatkach trudniej skontrolować.

Tangela, to krzyżówka mandarynki z grejpfrutem, jest idealna dla tych, którzy cenią sobie połączenie słodkości z lekką goryczą, a jej soczystość nie ma sobie równych. Klementynka, czyli mariaż mandarynki z pomarańczą, jest najmniejszą z odmian, charakteryzująca się cienką skórką łatwą do zdjęcia, a jej wnętrze pełne jest soku i słodyczy.

Tangerynki, są dużymi owocami z cienką, czerwonawą skórką. Łatwo się je obiera, ale mają sporo pestek i bywają cierpkie. Satsuma to z kolei krzyżówka aż stu różnych odmian, odznacza się brakiem pestek i łatwością obierania.

Tak wybierzesz najlepsze mandarynki

Podczas zakupów zwróć uwagę na miejsce przechowywania cytrusów. Chłodne warunki sprzyjają ich świeżości, dlatego najlepsze znajdziesz na targach w chłodniejsze dni. Sprawdź również skórkę – jędrna wskazuje na świeżość, a twarda i pomarszczona świadczy, że owoc czekał zbyt długo na klienta.

Spójrz także na miejsce po korzonku; białe oznacza, że owoc jest świeży, natomiast brązowe sugeruje, że długo już czeka. Kolejnym wskaźnikiem mogą być liście – jeśli są zielone, owoc jest prawdopodobnie słodki i soczysty.

Intensywny aromat

Pochodzenie owoców także ma znaczenie. Mandarynki z Turcji i Abchazji bywają cierpkie, podczas gdy marokańskie i hiszpańskie są zazwyczaj słodkie i soczyste. Zasada dotycząca rozmiaru mówi, że większe owoce mogą być kwaśne, podczas gdy te mniejsze i średnie będą cudownie słodkie.

Nie zapomnij powąchać mandarynek przed zakupem. Intensywny aromat oznacza, że owoce będą smaczne, zaś jego brak często jest charakterystyczny dla cierpkich i przejrzałych mandarynek.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej