Nie mają pestek i łatwo się je obiera. Wiele osób wciąż myli te owoce z mandarynkami

Wyglądają jak mandarynki i przez wielu z pewnością są nazywane mandarynkami. Jednak mimo tych podobieństw i oczywistego pokrewieństwa nie są tym samym. Czym zatem są klementynki i jak je odróżnić od mandarynek?

Czym jest klementynka? Czym jest klementynka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pyszności

Z pewnością nie raz i nie dwa zajadałeś się klementynkami, nie mając o tym pojęcia. Nic w tym dziwnego - owoce te są niezwykle do siebie podobne, a w sklepach zazwyczaj leżą na sąsiadujących półkach. Po klementynki sięgamy mimowolnie - ich skórka jest błyszcząca i ma intensywny kolor. Zobacz zatem, jak odróżnić klementynki od mandarynek, by następnym razem móc dokonać wyboru w sklepie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o zwykłych klopsikach. Ich grecka odsłona bije je na głowę

Czy klementynki i mandarynki to to samo?

Są na pewno bardzo podobne, również w smaku, i tak naprawdę trudno dostrzec różnicę na pierwszy rzut oka. Ale klementynka nie jest tym samym co mandarynka. Czym więc jest? To dokładnie odmiana będąca hybrydą mandarynki i gorzkiej pomarańczy. Jej nazwa prawdopodobnie pochodzi od Clémenta Rodiera, francuskiego misjonarza, który jako pierwszy odkrył i rozpowszechnił ten owoc w Algierii. Istnieje również teoria, według której klementynka pochodzi z Chin lub Japonii, ale algierski kleryk jako pierwszy zaczął jej uprawę w basenie Morza Śródziemnego.

Klementynka ma kulisty kształt, podczas gdy mandarynka ma widoczne spłaszczenia na górze i dole. Skórka mandarynki jest pełna porów, a klementynki błyszczy i tych porów ma zdecydowanie mniej. Jest też cieńsza i mocniej przylegająca do miąższu, ale łatwiej się ją zdejmuje w porównaniu ze skórką mandarynki. Ponadto klementynki nie mają pestek, ale wśród mandarynek są również odmiany bezpestkowe. Jeśli chodzi o smak, mandarynka jest nieco słodsza od klementynki, z kolei klementynka jest wyraźnie cytrusowa, bardzo soczysta i lekko kwaśna. Często uznaje się ją za smaczniejszą od mandarynki. Klementynki charakteryzuje też to, że są najmniejszymi owocami z rodziny mandarynek. W sklepach zazwyczaj dostępne są od listopada do kwietnia.

Klementynki mają błyszczącą skórkę i mało widoczne pory
Klementynki mają błyszczącą skórkę i mało widoczne pory © Canva | ChristiLaLiberte

Zdrowotne właściwości klementynek

Kwas foliowy obecny w klementynkach może zmniejszać ryzyko wystąpienia zaburzeń poznawczych, w tym choroby Alzheimera. Z kolei obecnych w nich potas wspomaga przepływ krwi do mózgu, zwiększając aktywność neuronów i chroniąc je przed przedwczesnym starzeniem. Dzięki temu nasza pamięć i koncentracja ulegają poprawie. Ponadto potas pomaga w normalizacji rytmu pracy serca i utrzymaniu zdrowego ciśnienia krwi. Z kolei związek nazwie nobiletyna, również obecny w klementynkach, zapobiega miażdżycy, otyłości oraz cukrzycy typu 2, a także przeciwdziała wzrostowi poziomu złego cholesterolu.

Witamina B6 zawarta w klementynkach wykazuje silne działanie antydepresyjne. Spożywanie tych owoców korzystnie wpływa nie tylko na nastrój, ale również pomaga w radzeniu sobie z problemami ze snem i ogólną nadpobudliwością nerwową. Witamina C uszczelnia naczynia krwionośne i poprawia krzepliwość krwi, a także odgrywa kluczową rolę w syntezie kolagenu, niezbędnego do utrzymania elastyczności skóry. Działa przeciwutleniająco, chroniąc skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UV oraz hamuje proces jej starzenia. Obecne w klementynkach karotenoidy i flawonoidy zapewniają odpowiednie nawilżenie skóry, zapobiegając przedwczesnemu pojawianiu się zmarszczek.

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis