Nie mają pestek i łatwo się je obiera. Wiele osób wciąż myli te owoce z mandarynkami
Wyglądają jak mandarynki i przez wielu z pewnością są nazywane mandarynkami. Jednak mimo tych podobieństw i oczywistego pokrewieństwa nie są tym samym. Czym zatem są klementynki i jak je odróżnić od mandarynek?
18.10.2024 19:15
Z pewnością nie raz i nie dwa zajadałeś się klementynkami, nie mając o tym pojęcia. Nic w tym dziwnego - owoce te są niezwykle do siebie podobne, a w sklepach zazwyczaj leżą na sąsiadujących półkach. Po klementynki sięgamy mimowolnie - ich skórka jest błyszcząca i ma intensywny kolor. Zobacz zatem, jak odróżnić klementynki od mandarynek, by następnym razem móc dokonać wyboru w sklepie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy klementynki i mandarynki to to samo?
Są na pewno bardzo podobne, również w smaku, i tak naprawdę trudno dostrzec różnicę na pierwszy rzut oka. Ale klementynka nie jest tym samym co mandarynka. Czym więc jest? To dokładnie odmiana będąca hybrydą mandarynki i gorzkiej pomarańczy. Jej nazwa prawdopodobnie pochodzi od Clémenta Rodiera, francuskiego misjonarza, który jako pierwszy odkrył i rozpowszechnił ten owoc w Algierii. Istnieje również teoria, według której klementynka pochodzi z Chin lub Japonii, ale algierski kleryk jako pierwszy zaczął jej uprawę w basenie Morza Śródziemnego.
Klementynka ma kulisty kształt, podczas gdy mandarynka ma widoczne spłaszczenia na górze i dole. Skórka mandarynki jest pełna porów, a klementynki błyszczy i tych porów ma zdecydowanie mniej. Jest też cieńsza i mocniej przylegająca do miąższu, ale łatwiej się ją zdejmuje w porównaniu ze skórką mandarynki. Ponadto klementynki nie mają pestek, ale wśród mandarynek są również odmiany bezpestkowe. Jeśli chodzi o smak, mandarynka jest nieco słodsza od klementynki, z kolei klementynka jest wyraźnie cytrusowa, bardzo soczysta i lekko kwaśna. Często uznaje się ją za smaczniejszą od mandarynki. Klementynki charakteryzuje też to, że są najmniejszymi owocami z rodziny mandarynek. W sklepach zazwyczaj dostępne są od listopada do kwietnia.
Zdrowotne właściwości klementynek
Kwas foliowy obecny w klementynkach może zmniejszać ryzyko wystąpienia zaburzeń poznawczych, w tym choroby Alzheimera. Z kolei obecnych w nich potas wspomaga przepływ krwi do mózgu, zwiększając aktywność neuronów i chroniąc je przed przedwczesnym starzeniem. Dzięki temu nasza pamięć i koncentracja ulegają poprawie. Ponadto potas pomaga w normalizacji rytmu pracy serca i utrzymaniu zdrowego ciśnienia krwi. Z kolei związek nazwie nobiletyna, również obecny w klementynkach, zapobiega miażdżycy, otyłości oraz cukrzycy typu 2, a także przeciwdziała wzrostowi poziomu złego cholesterolu.
Witamina B6 zawarta w klementynkach wykazuje silne działanie antydepresyjne. Spożywanie tych owoców korzystnie wpływa nie tylko na nastrój, ale również pomaga w radzeniu sobie z problemami ze snem i ogólną nadpobudliwością nerwową. Witamina C uszczelnia naczynia krwionośne i poprawia krzepliwość krwi, a także odgrywa kluczową rolę w syntezie kolagenu, niezbędnego do utrzymania elastyczności skóry. Działa przeciwutleniająco, chroniąc skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UV oraz hamuje proces jej starzenia. Obecne w klementynkach karotenoidy i flawonoidy zapewniają odpowiednie nawilżenie skóry, zapobiegając przedwczesnemu pojawianiu się zmarszczek.