Nie mają pestek i łatwo się je obiera. Wiele osób wciąż myli te owoce z mandarynkami

Wyglądają jak mandarynki i przez wielu z pewnością są nazywane mandarynkami. Jednak mimo tych podobieństw i oczywistego pokrewieństwa nie są tym samym. Czym zatem są klementynki i jak je odróżnić od mandarynek?

Czym jest klementynka? Czym jest klementynka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pyszności

Z pewnością nie raz i nie dwa zajadałeś się klementynkami, nie mając o tym pojęcia. Nic w tym dziwnego - owoce te są niezwykle do siebie podobne, a w sklepach zazwyczaj leżą na sąsiadujących półkach. Po klementynki sięgamy mimowolnie - ich skórka jest błyszcząca i ma intensywny kolor. Zobacz zatem, jak odróżnić klementynki od mandarynek, by następnym razem móc dokonać wyboru w sklepie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o zwykłych klopsikach. Ich grecka odsłona bije je na głowę

Czy klementynki i mandarynki to to samo?

Są na pewno bardzo podobne, również w smaku, i tak naprawdę trudno dostrzec różnicę na pierwszy rzut oka. Ale klementynka nie jest tym samym co mandarynka. Czym więc jest? To dokładnie odmiana będąca hybrydą mandarynki i gorzkiej pomarańczy. Jej nazwa prawdopodobnie pochodzi od Clémenta Rodiera, francuskiego misjonarza, który jako pierwszy odkrył i rozpowszechnił ten owoc w Algierii. Istnieje również teoria, według której klementynka pochodzi z Chin lub Japonii, ale algierski kleryk jako pierwszy zaczął jej uprawę w basenie Morza Śródziemnego.

Klementynka ma kulisty kształt, podczas gdy mandarynka ma widoczne spłaszczenia na górze i dole. Skórka mandarynki jest pełna porów, a klementynki błyszczy i tych porów ma zdecydowanie mniej. Jest też cieńsza i mocniej przylegająca do miąższu, ale łatwiej się ją zdejmuje w porównaniu ze skórką mandarynki. Ponadto klementynki nie mają pestek, ale wśród mandarynek są również odmiany bezpestkowe. Jeśli chodzi o smak, mandarynka jest nieco słodsza od klementynki, z kolei klementynka jest wyraźnie cytrusowa, bardzo soczysta i lekko kwaśna. Często uznaje się ją za smaczniejszą od mandarynki. Klementynki charakteryzuje też to, że są najmniejszymi owocami z rodziny mandarynek. W sklepach zazwyczaj dostępne są od listopada do kwietnia.

Klementynki mają błyszczącą skórkę i mało widoczne pory
Klementynki mają błyszczącą skórkę i mało widoczne pory © Canva | ChristiLaLiberte

Zdrowotne właściwości klementynek

Kwas foliowy obecny w klementynkach może zmniejszać ryzyko wystąpienia zaburzeń poznawczych, w tym choroby Alzheimera. Z kolei obecnych w nich potas wspomaga przepływ krwi do mózgu, zwiększając aktywność neuronów i chroniąc je przed przedwczesnym starzeniem. Dzięki temu nasza pamięć i koncentracja ulegają poprawie. Ponadto potas pomaga w normalizacji rytmu pracy serca i utrzymaniu zdrowego ciśnienia krwi. Z kolei związek nazwie nobiletyna, również obecny w klementynkach, zapobiega miażdżycy, otyłości oraz cukrzycy typu 2, a także przeciwdziała wzrostowi poziomu złego cholesterolu.

Witamina B6 zawarta w klementynkach wykazuje silne działanie antydepresyjne. Spożywanie tych owoców korzystnie wpływa nie tylko na nastrój, ale również pomaga w radzeniu sobie z problemami ze snem i ogólną nadpobudliwością nerwową. Witamina C uszczelnia naczynia krwionośne i poprawia krzepliwość krwi, a także odgrywa kluczową rolę w syntezie kolagenu, niezbędnego do utrzymania elastyczności skóry. Działa przeciwutleniająco, chroniąc skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UV oraz hamuje proces jej starzenia. Obecne w klementynkach karotenoidy i flawonoidy zapewniają odpowiednie nawilżenie skóry, zapobiegając przedwczesnemu pojawianiu się zmarszczek.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej