Biorę łopatkę wieprzową i pieczarki. To najlepsze ciepłe danie na sylwestra w domu

Znajomi zaproszeni na sylwestrową domówkę, ale wciąż nie wiesz, co przygotować na ciepło? U mnie zawsze sprawdza się to proste danie. Wszyscy już pytają, czy będzie również w tym roku.

Gulasz sprawdzi się jako ciepłe danie na sylwestraGulasz sprawdzi się jako ciepłe danie na sylwestra
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Piotr Krzeslak
Dorota Gepert

Ciepłe danie podczas zabawy to już sylwestrowa tradycja. Wiadomo, w ten szczególny wieczór imprezy często się przeciągają nawet do rana. I kiedy wszystkich dopada zmęczenie i głód, ciepła potrawa podana po północy sprawdza się doskonale. Nikt nie odmówi, a często zdarzają się dokładki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gulaszowa z białą fasolą. Wyborna zupa, która syci i rozgrzewa

Smacznie i wygodnie

Sylwestrowe menu rządzi się swoimi prawami. Dotyczy to też dania na ciepło. Powinno być takie, do którego praktycznie nie są potrzebne żadne dodatki, bo kto by miał głowę do odgrzewania kilku garnków. Najlepiej serwować je w małych miseczkach, bo przecież na imprezie nie zawsze jemy przy stole. Ma być smacznie, ale też wygodnie. Tak, by dało się zjeść po prostu widelcem. Dlatego nic dziwnego, że od wielu lat imprezowym hitem jest strogonow.

Gulasz zawsze się sprawdza

Strogonowa od czasów PRL-u często podawano właśnie na sylwestra. Uchodził za potrawę z zagranicznym sznytem. Dla swoich gości zawsze przygotowywali go moi rodzice, zawsze w największym garnku. Wiedzieli, że będą dokładki. I tak od dzieciństwa jestem przekonana, że danie typu gulasz świetnie syci i rozgrzewa. Choć noce sylwestrowe przestały być mroźne i śnieżne, to takie dania wciąż się sprawdzają.

Teraz stawiam na gulasz z pieczarkami i większą ilością warzyw. Zamiast drogiej wołowiny wybieram też wieprzowinę. Z dużą ilością dodatków smakuje doskonale. Tak samo, jak moi rodzice, przygotowuję go wcześniej. Potem wystarczy podgrzać na imprezie i nakładać do miseczek.

Jako ciepłe danie na sylwestra sprawdzi się gulasz z pieczarkami

Składniki:

  • 800 g łopatki wieprzowej,
  • 250 g pieczarek,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 cukinia,
  • 2-3 marchewki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 czerwone cebule,
  • 600 ml bulionu mięsnego,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • słodka i ostra papryka do smaku,
  • oregano do smaku,
  • tymianek do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do podsmażania,
  • 4-5 łyżek mąki do obtoczenia mięsa,
  • natka pietruszki do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj warzywa: obierz i pokrój w półplasterki marchewki. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je w paseczki. Podobnie pokrój cukinię.
  2. Opłucz pieczarki i pokrój na drobne plastry.
  3. Rozgrzej na patelni olej, podsmaż na nim grzyby i dopraw je pieprzem. Kiedy pieczarki zmiękną, dodaj na patelnię marchewkę i paprykę. Mieszaj i podsmażaj przez kilka minut.
  4. Oczyść mięso i pokrój w kostkę. Obtocz je w mące.
  5. Obierz cebulę i pokrój cebule w cienkie plasterki. Posiekaj drobno czosnek.
  6. Rozgrzej olej w garnku z grubym dnem. Zeszklij na nim cebulę, potem dodaj do niego czosnek, a następnie mięso. Przesmażaj je przez kilka minut.
  7. Dodaj do mięsa przygotowane pieczarki i warzywa. Całość zalej bulionem.
  8. Gulasz duś przez około 30 minut. Po tym czasie dodaj puszkę pomidorów i koncentrat pomidorowy, dopraw gulasz przyprawami.
  9. Duś go na niewielkiej mocy palnika jeszcze przez kolejne pół godziny.
  10. Podawaj go z drobno posiekaną natką i bagietką.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej