Biorę łopatkę wieprzową i pieczarki. To najlepsze ciepłe danie na sylwestra w domu
Znajomi zaproszeni na sylwestrową domówkę, ale wciąż nie wiesz, co przygotować na ciepło? U mnie zawsze sprawdza się to proste danie. Wszyscy już pytają, czy będzie również w tym roku.
Ciepłe danie podczas zabawy to już sylwestrowa tradycja. Wiadomo, w ten szczególny wieczór imprezy często się przeciągają nawet do rana. I kiedy wszystkich dopada zmęczenie i głód, ciepła potrawa podana po północy sprawdza się doskonale. Nikt nie odmówi, a często zdarzają się dokładki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smacznie i wygodnie
Sylwestrowe menu rządzi się swoimi prawami. Dotyczy to też dania na ciepło. Powinno być takie, do którego praktycznie nie są potrzebne żadne dodatki, bo kto by miał głowę do odgrzewania kilku garnków. Najlepiej serwować je w małych miseczkach, bo przecież na imprezie nie zawsze jemy przy stole. Ma być smacznie, ale też wygodnie. Tak, by dało się zjeść po prostu widelcem. Dlatego nic dziwnego, że od wielu lat imprezowym hitem jest strogonow.
Gulasz zawsze się sprawdza
Strogonowa od czasów PRL-u często podawano właśnie na sylwestra. Uchodził za potrawę z zagranicznym sznytem. Dla swoich gości zawsze przygotowywali go moi rodzice, zawsze w największym garnku. Wiedzieli, że będą dokładki. I tak od dzieciństwa jestem przekonana, że danie typu gulasz świetnie syci i rozgrzewa. Choć noce sylwestrowe przestały być mroźne i śnieżne, to takie dania wciąż się sprawdzają.
Teraz stawiam na gulasz z pieczarkami i większą ilością warzyw. Zamiast drogiej wołowiny wybieram też wieprzowinę. Z dużą ilością dodatków smakuje doskonale. Tak samo, jak moi rodzice, przygotowuję go wcześniej. Potem wystarczy podgrzać na imprezie i nakładać do miseczek.
Jako ciepłe danie na sylwestra sprawdzi się gulasz z pieczarkami
Składniki:
- 800 g łopatki wieprzowej,
- 250 g pieczarek,
- 2 czerwone papryki,
- 1 żółta papryka,
- 1 cukinia,
- 2-3 marchewki,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 czerwone cebule,
- 600 ml bulionu mięsnego,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- słodka i ostra papryka do smaku,
- oregano do smaku,
- tymianek do smaku,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do podsmażania,
- 4-5 łyżek mąki do obtoczenia mięsa,
- natka pietruszki do podania.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj warzywa: obierz i pokrój w półplasterki marchewki. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je w paseczki. Podobnie pokrój cukinię.
- Opłucz pieczarki i pokrój na drobne plastry.
- Rozgrzej na patelni olej, podsmaż na nim grzyby i dopraw je pieprzem. Kiedy pieczarki zmiękną, dodaj na patelnię marchewkę i paprykę. Mieszaj i podsmażaj przez kilka minut.
- Oczyść mięso i pokrój w kostkę. Obtocz je w mące.
- Obierz cebulę i pokrój cebule w cienkie plasterki. Posiekaj drobno czosnek.
- Rozgrzej olej w garnku z grubym dnem. Zeszklij na nim cebulę, potem dodaj do niego czosnek, a następnie mięso. Przesmażaj je przez kilka minut.
- Dodaj do mięsa przygotowane pieczarki i warzywa. Całość zalej bulionem.
- Gulasz duś przez około 30 minut. Po tym czasie dodaj puszkę pomidorów i koncentrat pomidorowy, dopraw gulasz przyprawami.
- Duś go na niewielkiej mocy palnika jeszcze przez kolejne pół godziny.
- Podawaj go z drobno posiekaną natką i bagietką.