Najlepsze leczo pod słońcem. Oprócz kiełbasy, dorzucam jeszcze 1 rodzaj mięsa

Leczo gotujące się w garnku
Leczo gotujące się w garnku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Janusz_Rys

23.08.2024 15:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Leczo to jedna z tych potraw, na którą przepis jest niezwykle prosty, ale każdy z nas robi ją trochę inaczej. Bazuje na sezonowych warzywach, które można mieszać w różnych proporcjach, wybieramy też różne dodatki. Do tej pory myślałam, że leczo najsmaczniejsze jest z kiełbasą. Teraz stawiam też na inny rodzaj mięsa.

Właśnie z tej potrawy słynie kuchnia węgierska. Leczo pokochali także Polacy. Do tej potrawy potrzebne są łatwo dostępne o tej porze roku warzywa, gotuje się praktyczne sama, a jej smak jest wyśmienity. Wszystko to sprawia, że pod koniec lata można ją jeść na okrągło. Za każdym razem da się ją przygotować nieco inaczej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klasyczny dodatek do leczo to kiełbasa

Węgierskie, czyli oryginalne lecsó, w niczym nie przypomina zupy, ani warzyw w sosie. To gęsta, aromatyczna potrawa. Tradycyjnie składa się tylko z cebuli, papryki i pomidorów, które nie są rozgotowane. Podduszone i przesmażone w taki sposób, że pozostają jędrne. W dużym stopniu zapewnia to tłuszcz, po który sięgają Węgrzy przygotowując leczo. Obsmażają warzywa na smalcu. Jeśli unikasz tego tłuszczu, możesz zastąpić go olejem. Klasyczny dodatek do leczo to kiełbasa, najlepiej paprykowa. Pasuje do tej kompozycji warzyw, ale nie ma co ukrywać, sprawia, że danie staje się cięższe.

Jak przygotować lekkie leczo?

Leczo w lżejszym wydaniu? Postaw na inny dodatek mięsny. Zamiast kiełbasy, użyj znacznie delikatniejszego kurczaka. Drób także świetnie komponuje się z papryką, zwłaszcza białą, która polecana jest do leczo. Jednak warto dorzucić także warzywo to w innych kolorach, czyli czerwonym, zielonym i żółtym. Wtedy smak potrawy będzie głębszy. Nic nie stoi na przeszkodzie także, by do leczo użyć zarówno kiełbasy, jak i kurczaka. Leczo jest idealne do kulinarnych eksperymentów. Tu nie ma szans, że coś pójdzie nie tak. Tylko często nie wiadomo kiedy, a już jest pełen garnek leczo. Jak mówi Robert Makłowicz, nie jest to potrawa, której da się ugotować za mało.

Najlepsze leczo pod słońcem

Składniki:

  • 250 g mięsa z kurczaka, udka lub piersi,
  • 200 g kiełbasy wędzonej, opcjonalnie,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 4 papryki w różnych kolorach,
  • 1 cebula,
  • cukinia, opcjonalnie,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 500 ml przecieru pomidorowego (passata),
  • 200 ml wody,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż na rozgrzanej połowie oleju. Przełóż mięso na talerz. Na pozostałym tłuszczu, podsmaż kiełbasę pokrojoną w plastry. Przełóż na talerz z kurczakiem.
  2. Na drugiej części oleju, podsmaż warzywa. Zacznij od cebuli pokrojonej w półplasterki, kiedy zmięknie dodaj paprykę pokrojoną w kostkę. Na końcu wsyp cukinię, a po chwili czosnek w pokrojony w plastry. Dodaj przyprawy, podsmażonego kurczaka i kiełbasę, przecier pomidorowy, wodę, dopraw solą i pieprzem.
  3. Duś na małej mocy palnika przez ok. 30 minut.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także