Sałatkę szefa robię w 15 minut. Bije na głowę nawet kultową gyrosową
Ostatnio miałam ochotę na sałatkę z większą ilością świeżych warzyw. Teraz ich wybór jest mniejszy, ale zawsze coś się znajdzie. Dodałam do nich kurczaka i zrobiłam przepyszną sałatkę szefa. Mimo okropnej pogody od razu przypomniały mi się letnie smaki.
Zimą wybór świeżych warzyw jest mniejszy i nie zawsze smakują one tak dobrze, jak latem. Jednak lepiej zupełnie nie wykreślać ich z menu. Warto wykorzystywać je jako dodatek do kanapek, a przede wszystkim przygotowywać z nich sałatki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka Król Imprezy smakuje każdemu. W sam raz na sylwestra
Postaw na rukolę
Zimą warto postawić na rukolę, która teraz jest łatwo dostępna i odpowiednio przechowywana długo zachowuje świeżość. Choć traktujemy ją jak sałatę, to należy do kapustowatych, spokrewniona jest z rzodkiewką i chrzanem. Ma wyrazisty, lekko pikantny i orzechowy smak.
Rukola zawiera osiem razy więcej wapnia i pięć razy więcej witaminy C niż sałata lodowa. Jest też doskonałym źródłem witamin A, C i K oraz minerałów takich jak potas i żelazo. Dzięki temu wspomaga układ odpornościowy. W jej składzie jest też sulfochinowoza, która przyspiesza trawienie i dobrze wpływa na florę jelitową. Jest więc wiele powodów, by nie zapominać o tych zielonych listkach w zimowej diecie.
Tylko kilka dodatków
Co dobrać do rukoli? Pasuje do niej wiele składników, bo jej lekko pikantny smak świetnie komponuje się z jajkami, innymi warzywami, serami, orzechami czy nawet owocami.
Sałatka szefa to dość prosta, ale niezwykle smaczna kompozycja. Wystarczą jajka, pomidorki koktajlowe, ogórek oraz pieczona czy grillowana pierś kurczaka. Kompozycję świetnie uzupełnią grzanki i oczywiście zielenina, czyli natka pietruszki bądź koperek. Kropką nad i będzie prosty sos winegret, który świetnie podkreśla smak rukoli.
Sałatka szefa
Składniki:
- pierś kurczaka,
- rukola albo mix sałat — opakowanie, garść na osobę,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 1-2 ogórki,
- 2 jajka na twardo,
- 2-3 kromki chleba na grzanki,
- sól i pieprz do smaku,
- papryka, oregano do smaku,
- oliwa z oliwek do smaku,
- koperek lub natka (opcjonalnie).
Na sos winegret:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka soku z cytryny,
- pół łyżeczki miodu,
- sól i pieprz do smaku,
- ząbek czosnku (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w paski. Natrzyj je solą, pieprzem, papryką i oregano oraz oliwą i zgrilluj na patelni.
- Pomidorki przekrój na połówki, a ogórki w plasterki.
- Rukolę przełóż do misy, dodaj pomidorki i ogórka.
- Pieczywo pokrój na małe kwadraty i na suchej patelni przygotuj grzanki.
- Do rukoli dodaj kurczaka oraz grzanki.
- Na wierzchu ułóż cząstki jajka na twardo.
- Z podanych wyżej składników przygotuj sos. Polej sałatkę i wymieszaj.
- Posyp całość drobno posiekaną zieleniną.