PrzepisSylwesterZostały ci bakalie po świętach? Zapiecz z nimi pałki z kurczaka i pyszny obiad gotowy

Zostały ci bakalie po świętach? Zapiecz z nimi pałki z kurczaka i pyszny obiad gotowy

Przejrzałeś już szafki po świętach? Często zostają tam zapasy bakalii. Kupujemy je do keksu, kompotu i innych dań. Łatwo przesadzić z ich ilością. Choć można przechowywać je dość długo, lepiej wykorzystywać na bieżąco, przygotowując np. kurczaka z bakaliami.

Do kurczaka bakalie pasują idealnie
Do kurczaka bakalie pasują idealnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sposobów na wykorzystanie bakalii jest sporo. Można je dodawać do owsianki, jogurtu, upiec ciasto. Użycie ich do dania mięsnego to trochę mniej oczywisty pomysł. Jednak suszone śliwki czy morele świetnie pasują do kurczaka. Zapieczone z nimi udka nadają się nawet na uroczysty obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zadbaj, by się nie popsuły

Jeśli przed świętami kupiłeś zbyt dużo bakalii, staraj się je wykorzystywać na bieżąco, ale też zadbaj o odpowiednie ich przechowywanie. Zachowają dłużej świeżość, gdy odłożysz je w suche i chłodne miejsce. Unikaj plastikowych pojemników i metalowych puszek, które mogą sprzyjać pleśnieniu. Zamiast tego, sięgaj po płócienne worki lub papierowe torby, które pozwolą produktom "oddychać" i dłużej utrzymać wysoką jakość. Jeśli nie wykorzystałeś do końca orzechów czy suszonych owoców, lepiej nie zostawiaj ich w plastikowej torebce, tylko je przesyp i postaraj się szybko wykorzystać.

Nowy rok, nowe smaki

W polskiej kuchni połączenie mięsa z owocami, zarówno tymi świeżymi, jak i suszonymi nie jest zbyt popularne. Jednak pomału otwieramy się na tego typu dania. Na święta pieczesz schab ze śliwką? Lubisz kaczkę z jabłkami czy pomarańczami? Powinien ci także zasmakować kurczak z suszonymi owocami. Potrzebne będą śliwki i morele, ale można także w mniejszej ilości sięgnąć po suszone jabłka czy gruszki. Ich smak mogą uzupełnić orzechy — będą pasować przede wszystkim włoskie i laskowe.

Kurczak pieczony z bakaliami

Składniki:

  • 6 pałek z kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, papryka do smaku,
  • gałązka świeżego rozmarynu,
  • 50 g suszonych śliwek,
  • 50 g suszonych moreli,
  • garść orzechów,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 150 ml białego wina lub bulionu
  • 2 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Pałki z kurczaka opłucz i osusz. Natrzyj je przyprawami. Skrop je olejem oraz sokiem z cytryny. Odstaw w chłodne miejsce na około godzinę.
  2. Następnie pałki z kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym. Obok poukładaj owoce i orzechy, polej całość winem lub bulionem.
  3. Kurczaka piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza pod przykryciem. Potem zdejmij pokrywkę, polej go wytworzonym sosem, dołóż rozmaryn i piecz jeszcze około 15 minut.
  4. Do takiego kurczaka świetnie pasuje ryż.
sylwesterkurczakbakalie

Wybrane dla Ciebie