Zostały ci bakalie po świętach? Zapiecz z nimi pałki z kurczaka i pyszny obiad gotowy

Przejrzałeś już szafki po świętach? Często zostają tam zapasy bakalii. Kupujemy je do keksu, kompotu i innych dań. Łatwo przesadzić z ich ilością. Choć można przechowywać je dość długo, lepiej wykorzystywać na bieżąco, przygotowując np. kurczaka z bakaliami.

Do kurczaka bakalie pasują idealnieDo kurczaka bakalie pasują idealnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Sposobów na wykorzystanie bakalii jest sporo. Można je dodawać do owsianki, jogurtu, upiec ciasto. Użycie ich do dania mięsnego to trochę mniej oczywisty pomysł. Jednak suszone śliwki czy morele świetnie pasują do kurczaka. Zapieczone z nimi udka nadają się nawet na uroczysty obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczaka zanurz w kokosie i podaj z nietypowym sosem. O zwykłych stripsach wszyscy zapomną

Zadbaj, by się nie popsuły

Jeśli przed świętami kupiłeś zbyt dużo bakalii, staraj się je wykorzystywać na bieżąco, ale też zadbaj o odpowiednie ich przechowywanie. Zachowają dłużej świeżość, gdy odłożysz je w suche i chłodne miejsce. Unikaj plastikowych pojemników i metalowych puszek, które mogą sprzyjać pleśnieniu. Zamiast tego, sięgaj po płócienne worki lub papierowe torby, które pozwolą produktom "oddychać" i dłużej utrzymać wysoką jakość. Jeśli nie wykorzystałeś do końca orzechów czy suszonych owoców, lepiej nie zostawiaj ich w plastikowej torebce, tylko je przesyp i postaraj się szybko wykorzystać.

Nowy rok, nowe smaki

W polskiej kuchni połączenie mięsa z owocami, zarówno tymi świeżymi, jak i suszonymi nie jest zbyt popularne. Jednak pomału otwieramy się na tego typu dania. Na święta pieczesz schab ze śliwką? Lubisz kaczkę z jabłkami czy pomarańczami? Powinien ci także zasmakować kurczak z suszonymi owocami. Potrzebne będą śliwki i morele, ale można także w mniejszej ilości sięgnąć po suszone jabłka czy gruszki. Ich smak mogą uzupełnić orzechy — będą pasować przede wszystkim włoskie i laskowe.

Kurczak pieczony z bakaliami

Składniki:

  • 6 pałek z kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, papryka do smaku,
  • gałązka świeżego rozmarynu,
  • 50 g suszonych śliwek,
  • 50 g suszonych moreli,
  • garść orzechów,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 150 ml białego wina lub bulionu
  • 2 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Pałki z kurczaka opłucz i osusz. Natrzyj je przyprawami. Skrop je olejem oraz sokiem z cytryny. Odstaw w chłodne miejsce na około godzinę.
  2. Następnie pałki z kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym. Obok poukładaj owoce i orzechy, polej całość winem lub bulionem.
  3. Kurczaka piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza pod przykryciem. Potem zdejmij pokrywkę, polej go wytworzonym sosem, dołóż rozmaryn i piecz jeszcze około 15 minut.
  4. Do takiego kurczaka świetnie pasuje ryż.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości