Kurczak w tym sosie to najlepszy pomysł na obiad bez wysiłku. Smakuje rewelacyjnie

Jeśli szukasz pomysłu na szybki i pyszny obiad, który z pewnością zachwyci Twoich bliskich, koniecznie wypróbuj kurczaka w sosie musztardowym. To danie jest banalnie proste w przygotowaniu, a jego wyjątkowy smak z pewnością podbije Twoje podniebienie.

Kurczak w sosie to najlepszy pomysł na obiad bez wysiłku. Smakuje rewelacyjnieKurczak w sosie to najlepszy pomysł na obiad bez wysiłku. Smakuje rewelacyjnie
Źródło zdjęć: © Getty Images | Hernan D. Caputo
Marcin Michałowski

Lato to czas pikników, wycieczek i wakacyjnych wyjazdów. W natłoku obowiązków często brakuje nam czasu na długie gotowanie. Szukamy szybkich i prostych dań, które zaspokoją nasz głód i dostarczą niezbędnych składników odżywczych. Idealnym rozwiązaniem na takie dni jest kurczak w sosie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten omlet zabierze cię w podróż do Japonii. Nie zabrakło w nim polskiego akcentu

To danie jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale również niezwykle smaczne i aromatyczne. Delikatne mięso kurczaka w połączeniu z wyrazistym sosem tworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia. A co najlepsze, kurczaka w sosie możemy podawać z różnymi dodatkami, dostosowując je do swoich upodobań.

Jak przygotować kurczaka w sosie musztardowym?

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej,
  • 125 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku.

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem i oregano.
  2. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na maśle do zeszklenia.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę lub olej i obsmaż kawałki kurczaka na złoty kolor.
  4. Dodaj do kurczaka podsmażoną cebulę, musztardę, śmietankę i pozostałe przyprawy. Wlej trochę wody i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 15 minut.
  5. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki lub koperek.
  6. Podawaj kurczaka w sosie musztardowym z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami, ryżem lub makaronem.

Kurczak w sosie musztardowym to prawdziwy hit kuchni, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jego przygotowanie jest proste, a efekt końcowy zawsze rewelacyjny. Wypróbuj ten przepis już dziś i przekonaj się, jak niewiele potrzeba, aby zaskoczyć bliskich pysznym obiadem. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"