Kotlety po lwowsku Magdy Gessler są najlepsze. Koniecznie zapisz sobie ten przepis

Jeśli jesteś fanem kotletów mielonych, to ich lwowska odsłona z pewnością przypadnie ci do gustu. Są soczyste, miękkie i pyszne, a przygotowanie to bułka z masłem. Posmakuje zarówno dorosłym, jak i tym młodszym domownikom.

Kotlety lwowskie - PysznościKotlety lwowskie z przepisu Magdy Gessler
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

W klasycznych mielonych podstawą jest najczęściej mięso wieprzowe lub wieprzowo-wołowe. W kotletach lwowskich wykorzystuje się mielone mięso z kurczaka, dzięki czemu stają się delikatniejsze w smaku. Całość podkręca dodatek sera, który po usmażeniu apetycznie się roztapia, wzbogacając strukturę mięsa. Idealne kotlety lwowskie robi Magda Gessler. Poznaj jej przepis i wypróbuj go przy najbliższej okazji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowe ciasto bez pieczenia robię praktycznie co weekend. Cała rodzina nie chce jeść nic innego

Kotlety lwowskie według Magdy Gessler

Kotlety lwowskie to klasyczne danie kuchni galicyjskiej, które swoją popularność zawdzięcza prostocie i nietuzinkowemu smakowi. Nic więc dziwnego, że podbiły serca gości restauracji "Lwów" z Chełma, gdzie odbyły się jedne z "Kuchennych rewolucji". To właśnie tam Magda Gessler podzieliła się przepisem na wyjątkowe kotlety. To idealny przepis na obiad zarówno dla fanów tradycyjnych smaków, jak i kulinarnych eksperymentów i nowości.

Kotlety lwowskie - Pyszności
Kotlety lwowskie. Jak je zrobić? © Canva

Kotlety lwowskie są świetnym rozwiązaniem na szybki i smaczny obiad. Dzięki dodaniu do mięsnej masy sera żółtego kotlety są wyjątkowo soczyste i aromatyczne. Całość dodatkowo podkręca charakterna gałka muszkatołowa. Drobne zmiany i modyfikacje pozwolą odkryć mielone na nowo.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka,
  • 150 g startego żółtego sera,
  • 1/2 czerstwej bułki namoczonej w mleku i odciśniętej,
  • bułka tarta do panierowania,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku,
  • klarowane masło do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Do mielonego mięsa dodaj żółtka, starty ser, odciśniętą bułkę, masło oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
  2. Z masy mięsnej formuj kotleciki. Aby masa nie kleiła się do rąk, mocz je w zimnej wodzie.
  3. Kotleciki panieruj w bułce tartej.
  4. Smaż na rozgrzanym klarowanym maśle na złoty kolor z obu stron.

Z czym podać kotlety mielone po lwowsku?

Do mielonych po lwowsku pasować będzie wiele dodatków. Świetnie sprawdzą się ziemniaki z wody, pieczone lub purée. Klasycznym dodatkiem są również buraczki lub mizeria. Delikatne kotlety po lwowsku pasować będą tak naprawdę do większości sałatek i surówek, na przykład profesorskiej.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości