Kotlety po lwowsku Magdy Gessler są najlepsze. Koniecznie zapisz sobie ten przepis
Jeśli jesteś fanem kotletów mielonych, to ich lwowska odsłona z pewnością przypadnie ci do gustu. Są soczyste, miękkie i pyszne, a przygotowanie to bułka z masłem. Posmakuje zarówno dorosłym, jak i tym młodszym domownikom.
11.07.2024 | aktual.: 15.07.2024 13:19
W klasycznych mielonych podstawą jest najczęściej mięso wieprzowe lub wieprzowo-wołowe. W kotletach lwowskich wykorzystuje się mielone mięso z kurczaka, dzięki czemu stają się delikatniejsze w smaku. Całość podkręca dodatek sera, który po usmażeniu apetycznie się roztapia, wzbogacając strukturę mięsa. Idealne kotlety lwowskie robi Magda Gessler. Poznaj jej przepis i wypróbuj go przy najbliższej okazji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety lwowskie według Magdy Gessler
Kotlety lwowskie to klasyczne danie kuchni galicyjskiej, które swoją popularność zawdzięcza prostocie i nietuzinkowemu smakowi. Nic więc dziwnego, że podbiły serca gości restauracji "Lwów" z Chełma, gdzie odbyły się jedne z "Kuchennych rewolucji". To właśnie tam Magda Gessler podzieliła się przepisem na wyjątkowe kotlety. To idealny przepis na obiad zarówno dla fanów tradycyjnych smaków, jak i kulinarnych eksperymentów i nowości.
Kotlety lwowskie są świetnym rozwiązaniem na szybki i smaczny obiad. Dzięki dodaniu do mięsnej masy sera żółtego kotlety są wyjątkowo soczyste i aromatyczne. Całość dodatkowo podkręca charakterna gałka muszkatołowa. Drobne zmiany i modyfikacje pozwolą odkryć mielone na nowo.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka,
- 150 g startego żółtego sera,
- 1/2 czerstwej bułki namoczonej w mleku i odciśniętej,
- bułka tarta do panierowania,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku,
- klarowane masło do smażenia.
Przygotowanie:
- Do mielonego mięsa dodaj żółtka, starty ser, odciśniętą bułkę, masło oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Z masy mięsnej formuj kotleciki. Aby masa nie kleiła się do rąk, mocz je w zimnej wodzie.
- Kotleciki panieruj w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym klarowanym maśle na złoty kolor z obu stron.
Z czym podać kotlety mielone po lwowsku?
Do mielonych po lwowsku pasować będzie wiele dodatków. Świetnie sprawdzą się ziemniaki z wody, pieczone lub purée. Klasycznym dodatkiem są również buraczki lub mizeria. Delikatne kotlety po lwowsku pasować będą tak naprawdę do większości sałatek i surówek, na przykład profesorskiej.