PrzepisProste przepisyKotlety po lwowsku Magdy Gessler są najlepsze. Koniecznie zapisz sobie ten przepis

Kotlety po lwowsku Magdy Gessler są najlepsze. Koniecznie zapisz sobie ten przepis

Kotlety lwowskie z przepisu Magdy Gessler
Kotlety lwowskie z przepisu Magdy Gessler
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram

11.07.2024 09:26, aktual.: 15.07.2024 13:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli jesteś fanem kotletów mielonych, to ich lwowska odsłona z pewnością przypadnie ci do gustu. Są soczyste, miękkie i pyszne, a przygotowanie to bułka z masłem. Posmakuje zarówno dorosłym, jak i tym młodszym domownikom.

W klasycznych mielonych podstawą jest najczęściej mięso wieprzowe lub wieprzowo-wołowe. W kotletach lwowskich wykorzystuje się mielone mięso z kurczaka, dzięki czemu stają się delikatniejsze w smaku. Całość podkręca dodatek sera, który po usmażeniu apetycznie się roztapia, wzbogacając strukturę mięsa. Idealne kotlety lwowskie robi Magda Gessler. Poznaj jej przepis i wypróbuj go przy najbliższej okazji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety lwowskie według Magdy Gessler

Kotlety lwowskie to klasyczne danie kuchni galicyjskiej, które swoją popularność zawdzięcza prostocie i nietuzinkowemu smakowi. Nic więc dziwnego, że podbiły serca gości restauracji "Lwów" z Chełma, gdzie odbyły się jedne z "Kuchennych rewolucji". To właśnie tam Magda Gessler podzieliła się przepisem na wyjątkowe kotlety. To idealny przepis na obiad zarówno dla fanów tradycyjnych smaków, jak i kulinarnych eksperymentów i nowości.

Kotlety lwowskie. Jak je zrobić?
Kotlety lwowskie. Jak je zrobić?© Canva

Kotlety lwowskie są świetnym rozwiązaniem na szybki i smaczny obiad. Dzięki dodaniu do mięsnej masy sera żółtego kotlety są wyjątkowo soczyste i aromatyczne. Całość dodatkowo podkręca charakterna gałka muszkatołowa. Drobne zmiany i modyfikacje pozwolą odkryć mielone na nowo.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka,
  • 150 g startego żółtego sera,
  • 1/2 czerstwej bułki namoczonej w mleku i odciśniętej,
  • bułka tarta do panierowania,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku,
  • klarowane masło do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Do mielonego mięsa dodaj żółtka, starty ser, odciśniętą bułkę, masło oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
  2. Z masy mięsnej formuj kotleciki. Aby masa nie kleiła się do rąk, mocz je w zimnej wodzie.
  3. Kotleciki panieruj w bułce tartej.
  4. Smaż na rozgrzanym klarowanym maśle na złoty kolor z obu stron.

Z czym podać kotlety mielone po lwowsku?

Do mielonych po lwowsku pasować będzie wiele dodatków. Świetnie sprawdzą się ziemniaki z wody, pieczone lub purée. Klasycznym dodatkiem są również buraczki lub mizeria. Delikatne kotlety po lwowsku pasować będą tak naprawdę do większości sałatek i surówek, na przykład profesorskiej.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także