PrzepisProste przepisyKotlety po lwowsku Magdy Gessler są najlepsze. Koniecznie zapisz sobie ten przepis

Kotlety po lwowsku Magdy Gessler są najlepsze. Koniecznie zapisz sobie ten przepis

Jeśli jesteś fanem kotletów mielonych, to ich lwowska odsłona z pewnością przypadnie ci do gustu. Są soczyste, miękkie i pyszne, a przygotowanie to bułka z masłem. Posmakuje zarówno dorosłym, jak i tym młodszym domownikom.

Kotlety lwowskie z przepisu Magdy Gessler
Kotlety lwowskie z przepisu Magdy Gessler
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram

11.07.2024 | aktual.: 15.07.2024 13:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W klasycznych mielonych podstawą jest najczęściej mięso wieprzowe lub wieprzowo-wołowe. W kotletach lwowskich wykorzystuje się mielone mięso z kurczaka, dzięki czemu stają się delikatniejsze w smaku. Całość podkręca dodatek sera, który po usmażeniu apetycznie się roztapia, wzbogacając strukturę mięsa. Idealne kotlety lwowskie robi Magda Gessler. Poznaj jej przepis i wypróbuj go przy najbliższej okazji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety lwowskie według Magdy Gessler

Kotlety lwowskie to klasyczne danie kuchni galicyjskiej, które swoją popularność zawdzięcza prostocie i nietuzinkowemu smakowi. Nic więc dziwnego, że podbiły serca gości restauracji "Lwów" z Chełma, gdzie odbyły się jedne z "Kuchennych rewolucji". To właśnie tam Magda Gessler podzieliła się przepisem na wyjątkowe kotlety. To idealny przepis na obiad zarówno dla fanów tradycyjnych smaków, jak i kulinarnych eksperymentów i nowości.

Kotlety lwowskie. Jak je zrobić?
Kotlety lwowskie. Jak je zrobić?© Canva

Kotlety lwowskie są świetnym rozwiązaniem na szybki i smaczny obiad. Dzięki dodaniu do mięsnej masy sera żółtego kotlety są wyjątkowo soczyste i aromatyczne. Całość dodatkowo podkręca charakterna gałka muszkatołowa. Drobne zmiany i modyfikacje pozwolą odkryć mielone na nowo.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka,
  • 150 g startego żółtego sera,
  • 1/2 czerstwej bułki namoczonej w mleku i odciśniętej,
  • bułka tarta do panierowania,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku,
  • klarowane masło do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Do mielonego mięsa dodaj żółtka, starty ser, odciśniętą bułkę, masło oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
  2. Z masy mięsnej formuj kotleciki. Aby masa nie kleiła się do rąk, mocz je w zimnej wodzie.
  3. Kotleciki panieruj w bułce tartej.
  4. Smaż na rozgrzanym klarowanym maśle na złoty kolor z obu stron.

Z czym podać kotlety mielone po lwowsku?

Do mielonych po lwowsku pasować będzie wiele dodatków. Świetnie sprawdzą się ziemniaki z wody, pieczone lub purée. Klasycznym dodatkiem są również buraczki lub mizeria. Delikatne kotlety po lwowsku pasować będą tak naprawdę do większości sałatek i surówek, na przykład profesorskiej.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl