Odkąd spróbowałem surówki profesorskiej, inne poszły w odstawkę. Kolorowa i chrupiąca

Surówka profesorska rozkochuje w sobie już po pierwszym kęsie. Jest zabójczo pyszna, oryginalna i kolorowa, a latem nadaje podniebieniu przyjemnego orzeźwienia. Ta kompozycja pasuje niemal do wszystkiego, dlatego można ją przygotowywać choćby i codziennie!

Surówka profesorska - pyszne połączenie zdrowych warzywSurówka profesorska - pyszne połączenie zdrowych warzyw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kalle Kolodziej

Surówka to z pozoru rzecz prosta, banalna. Nie zgadzam się z tym wrażeniem. Uważam, że skomponowanie dobrze smakującej mieszanki warzyw nie jest wcale łatwiejsze od przyrządzenia, dajmy na to, soczystej pieczeni wołowej. Albo inaczej: podczas gdy pomysłami na mięso jesteśmy wręcz bombardowani z każdej możliwej strony, tak receptur na sprawdzone dodatki warzywne jest jak na lekarstwo. To dlatego każdy taki przepis traktuję jako skarb. O ile, rzecz jasna, ma on ręce i nogi. A taka jest właśnie surówka profesorska.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o nudnych sałatkach. Z tym przepisem dokładki murowane

Czym jest ta rzekomo "mądra" potrawa? Jakżeby inaczej: prostą kompozycją warzyw. Prostą, ale przemyślaną, jak gdyby nad składem dyskutowano na aulach akademickich. Kapusta, papryka, marchewka i kukurydza okazują się prawdziwym warzywnym dream teamem, a połączenie tych składników aromatycznych dressingiem z oliwy z oliwek i soku z limonek dopełnia tego wspaniałego kulinarnego dzieła.

Surówka profesorska

Składniki:

  • 1 papryka czerwona,
  • 1/2 główki białej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 200 g kukurydzy z puszki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki,
  • 1 limonka.
Papryka, kapusta, kukurydza i marchew. Tak powstaje surówka profesorska
Papryka, kapusta, kukurydza i marchew. Tak powstaje surówka profesorska © Canva | SochAnam

Sposób przygotowania:

  1. Wycinam gniazdo nasienne z papryki, a samo warzywo kroję w cienkie paski. Kukurydzę odsączam z zalewy, marchewkę obieram i ścieram na dużych oczkach tarki. Kapustę szatkuję. Wszystkie warzywa przekładam do jednej dużej salaterki.
  2. Czas na dressing. Wyciskam sok z 1 limonki, mieszam z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Doprawiam solą i pieprzem, można się też pokusić o ocet jabłkowy, ale tym razem to odpuszczam.
  3. Gotowy sos wlewam do warzyw i całość dokładnie mieszam. Dopiero pod koniec dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki. Gotowe — oto surówka profesorska w całej okazałości.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości