PrzepisSałatkiOdkąd spróbowałem surówki profesorskiej, inne poszły w odstawkę. Kolorowa i chrupiąca

Odkąd spróbowałem surówki profesorskiej, inne poszły w odstawkę. Kolorowa i chrupiąca

Surówka profesorska rozkochuje w sobie już po pierwszym kęsie. Jest zabójczo pyszna, oryginalna i kolorowa, a latem nadaje podniebieniu przyjemnego orzeźwienia. Ta kompozycja pasuje niemal do wszystkiego, dlatego można ją przygotowywać choćby i codziennie!

Surówka profesorska - pyszne połączenie zdrowych warzyw
Surówka profesorska - pyszne połączenie zdrowych warzyw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kalle Kolodziej

25.06.2024 13:39

Surówka to z pozoru rzecz prosta, banalna. Nie zgadzam się z tym wrażeniem. Uważam, że skomponowanie dobrze smakującej mieszanki warzyw nie jest wcale łatwiejsze od przyrządzenia, dajmy na to, soczystej pieczeni wołowej. Albo inaczej: podczas gdy pomysłami na mięso jesteśmy wręcz bombardowani z każdej możliwej strony, tak receptur na sprawdzone dodatki warzywne jest jak na lekarstwo. To dlatego każdy taki przepis traktuję jako skarb. O ile, rzecz jasna, ma on ręce i nogi. A taka jest właśnie surówka profesorska.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym jest ta rzekomo "mądra" potrawa? Jakżeby inaczej: prostą kompozycją warzyw. Prostą, ale przemyślaną, jak gdyby nad składem dyskutowano na aulach akademickich. Kapusta, papryka, marchewka i kukurydza okazują się prawdziwym warzywnym dream teamem, a połączenie tych składników aromatycznych dressingiem z oliwy z oliwek i soku z limonek dopełnia tego wspaniałego kulinarnego dzieła.

Surówka profesorska

Składniki:

  • 1 papryka czerwona,
  • 1/2 główki białej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 200 g kukurydzy z puszki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki,
  • 1 limonka.
Papryka, kapusta, kukurydza i marchew. Tak powstaje surówka profesorska
Papryka, kapusta, kukurydza i marchew. Tak powstaje surówka profesorska© Canva | SochAnam

Sposób przygotowania:

  1. Wycinam gniazdo nasienne z papryki, a samo warzywo kroję w cienkie paski. Kukurydzę odsączam z zalewy, marchewkę obieram i ścieram na dużych oczkach tarki. Kapustę szatkuję. Wszystkie warzywa przekładam do jednej dużej salaterki.
  2. Czas na dressing. Wyciskam sok z 1 limonki, mieszam z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Doprawiam solą i pieprzem, można się też pokusić o ocet jabłkowy, ale tym razem to odpuszczam.
  3. Gotowy sos wlewam do warzyw i całość dokładnie mieszam. Dopiero pod koniec dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki. Gotowe — oto surówka profesorska w całej okazałości.
Wybrane dla Ciebie