Pieczeń wołowa z sosem

Pieczeń wołowa z sosem i warzywami to idealny miks, któremu nie sposób odmówić. Pyszny, sprawdzony i mega prosty w przygotowaniu pomysł na obiad dla całej rodziny!

Obrazek
Pyszności

Ziemniaki i marchewki do tego przepisu przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.

Składniki:

Wołowina

  1. 1,2 kg udziec wołowy
  2. 4/5 łyżek musztarda żółta
  3. 8 szt. boczek wędzony plastry
  4. 6 szt. ogórki konserwowe
  5. 1 łyżka sól
  6. 1 łyżeczka pieprz

Dodatki

  1. 250 ml bulion drobiowy/wołowy
  2. 2 łyżki przecier pomidorowy
  3. 2-3 szt. liście laurowe
  4. 2 szt. ziemniaki
  5. 2 szt. marchewki
  6. 1 szt. czerwona cebula
  7. 150 ml czerwone wino

Sposób przygotowania:

1. Rozbij plastry mięsa przy pomocy tłuczka. Następnie na dwóch plastrach rozsmaruj musztardę, po czym dopraw solą i pieprzem.

Obrazek

2. Na wierzchu ułóż plastry boczku i ogórków konserwowych. Zwiń końcówki mięsa do środka.

Obrazek

3. Powtórz cały proces kilka razy, po czym zabezpiecz całość przy pomocy sznurka.

Obrazek

4. Podsmaż mięso na patelni i przełóż do naczynia. Piecz je przez 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. W międzyczasie zoodluj ziemniaki i marchewkę. Po 40 minutach wyjmij mięso i do naczynia dodaj zoodlowane warzywa, pieczarki, czerwoną cebulę, przecier pomidorowy, czerwone wino, bulion oraz liście laurowe. Na wierzchu umieść mięso i ponownie wstaw do piekarnika. Tym razem na 80 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥