Pieczeń wołowa z sosem

Pieczeń wołowa z sosem i warzywami to idealny miks, któremu nie sposób odmówić. Pyszny, sprawdzony i mega prosty w przygotowaniu pomysł na obiad dla całej rodziny!

Obrazek
Pyszności

Ziemniaki i marchewki do tego przepisu przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.

Składniki:

Wołowina

  1. 1,2 kg udziec wołowy
  2. 4/5 łyżek musztarda żółta
  3. 8 szt. boczek wędzony plastry
  4. 6 szt. ogórki konserwowe
  5. 1 łyżka sól
  6. 1 łyżeczka pieprz

Dodatki

  1. 250 ml bulion drobiowy/wołowy
  2. 2 łyżki przecier pomidorowy
  3. 2-3 szt. liście laurowe
  4. 2 szt. ziemniaki
  5. 2 szt. marchewki
  6. 1 szt. czerwona cebula
  7. 150 ml czerwone wino

Sposób przygotowania:

1. Rozbij plastry mięsa przy pomocy tłuczka. Następnie na dwóch plastrach rozsmaruj musztardę, po czym dopraw solą i pieprzem.

Obrazek

2. Na wierzchu ułóż plastry boczku i ogórków konserwowych. Zwiń końcówki mięsa do środka.

Obrazek

3. Powtórz cały proces kilka razy, po czym zabezpiecz całość przy pomocy sznurka.

Obrazek

4. Podsmaż mięso na patelni i przełóż do naczynia. Piecz je przez 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. W międzyczasie zoodluj ziemniaki i marchewkę. Po 40 minutach wyjmij mięso i do naczynia dodaj zoodlowane warzywa, pieczarki, czerwoną cebulę, przecier pomidorowy, czerwone wino, bulion oraz liście laurowe. Na wierzchu umieść mięso i ponownie wstaw do piekarnika. Tym razem na 80 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki