Przepis na mizerię po szwedzku podpatrzyłem u sąsiadów na grillu. O niebo smaczniejsza niż zwykła

Mizeria po szwedzku to miła odmiana dla polskiego klasyka gatunku, którego najedliśmy się już w życiu co niemiara. Co decyduje o jej wyjątkowym smaku? Jeden dodatek, który wszystko zmienia. Recepturę poznałem u sąsiadów i od tej pory to właśnie tę odmianę mizerii lubię najbardziej.

Mizeria po szwedzku - jeden składnik zmienia wszystkoMizeria po szwedzku - jeden składnik zmienia wszystko
Źródło zdjęć: © Getty Images | Dar1930

Mogłoby się wydawać, że w kwestii mizerii nic już nie jest w stanie mnie zaskoczyć. Rutyna sprawiła, że od dłuższego czasu coraz rzadziej decydowałem się na przygotowanie właśnie tej popularnej surówki. To się zmieniło niedawno. Na pewno znasz to uczucie, gdy jeden drobny szczególik sprawia, że dana potrawa nabiera zupełnie nowego charakteru. To właśnie ten przypadek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowo-czekoladowe kulki z pyszną niespodzianką. Takiego deseru nie da się odmówić

Czy mizeria po szwedzku diametralnie różni się od polskiej wersji? Absolutnie nie. Są ogórki — co oczywiste, jest śmietana i przyprawy. Raczej nie warto stawiać tu na słodką wersję, chociaż odrobina cukru i tak jest, moim zdaniem, niezbędna. No dobrze, więc co sprawia, że ta surówka jest "szwedzka", a nie polska? Ocet, a konkretniej rzecz ujmując: ocet jabłkowy. Zabawne, prawda? Nagle okazuje się, że rozwiązanie rutyny zawsze było o krok od nas (a właściwie to czekało w kuchennej szafce), ale czasami najprostsze rzeczy okazują się w gotowaniu najtrudniejsze.

Przepis na mizerię po szwedzku, którą dostałem od sąsiadów, zamieszczam poniżej. Serdecznie polecam dać szansę tej recepturze. Ocet jabłkowy naprawdę sprawia, że surówka z ogórków wraca do łask nawet tych osób, które już od dawna miały jej dosyć.

Mizeria po szwedzku

Składniki:

  • 3 ogórki,
  • 1 cebula dymka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka octu jabłkowego.
Ocet jabłkowy sprawia, że mizeria po szwedzku ma wyjątkowo intensywny smak
Ocet jabłkowy sprawia, że mizeria po szwedzku ma wyjątkowo intensywny smak © Canva | Linda Hall

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki myję, ale nie obieram ze skórki. To oczywiście kwestia gustu, ja po prostu wolę efekt "chrupania" mizerii, a skórka w tym pomaga.
  2. Teraz kroję ogórki w plastry i przekładam do miski. Dodaję drobno posiekaną cebulę wraz ze szczypiorem, a także śmietanę, cukier i ocet jabłkowy.
  3. Doprawiam surówkę solą i pieprzem do smaku. Mieszam i wstawiam mizerię do lodówki; najlepiej smakuje na zimno. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku