Przepis na mizerię po szwedzku podpatrzyłem u sąsiadów na grillu. O niebo smaczniejsza niż zwykła

Mizeria po szwedzku to miła odmiana dla polskiego klasyka gatunku, którego najedliśmy się już w życiu co niemiara. Co decyduje o jej wyjątkowym smaku? Jeden dodatek, który wszystko zmienia. Recepturę poznałem u sąsiadów i od tej pory to właśnie tę odmianę mizerii lubię najbardziej.

Mizeria po szwedzku - jeden składnik zmienia wszystkoMizeria po szwedzku - jeden składnik zmienia wszystko
Źródło zdjęć: © Getty Images | Dar1930

Mogłoby się wydawać, że w kwestii mizerii nic już nie jest w stanie mnie zaskoczyć. Rutyna sprawiła, że od dłuższego czasu coraz rzadziej decydowałem się na przygotowanie właśnie tej popularnej surówki. To się zmieniło niedawno. Na pewno znasz to uczucie, gdy jeden drobny szczególik sprawia, że dana potrawa nabiera zupełnie nowego charakteru. To właśnie ten przypadek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowo-czekoladowe kulki z pyszną niespodzianką. Takiego deseru nie da się odmówić

Czy mizeria po szwedzku diametralnie różni się od polskiej wersji? Absolutnie nie. Są ogórki — co oczywiste, jest śmietana i przyprawy. Raczej nie warto stawiać tu na słodką wersję, chociaż odrobina cukru i tak jest, moim zdaniem, niezbędna. No dobrze, więc co sprawia, że ta surówka jest "szwedzka", a nie polska? Ocet, a konkretniej rzecz ujmując: ocet jabłkowy. Zabawne, prawda? Nagle okazuje się, że rozwiązanie rutyny zawsze było o krok od nas (a właściwie to czekało w kuchennej szafce), ale czasami najprostsze rzeczy okazują się w gotowaniu najtrudniejsze.

Przepis na mizerię po szwedzku, którą dostałem od sąsiadów, zamieszczam poniżej. Serdecznie polecam dać szansę tej recepturze. Ocet jabłkowy naprawdę sprawia, że surówka z ogórków wraca do łask nawet tych osób, które już od dawna miały jej dosyć.

Mizeria po szwedzku

Składniki:

  • 3 ogórki,
  • 1 cebula dymka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka octu jabłkowego.
Ocet jabłkowy sprawia, że mizeria po szwedzku ma wyjątkowo intensywny smak
Ocet jabłkowy sprawia, że mizeria po szwedzku ma wyjątkowo intensywny smak © Canva | Linda Hall

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki myję, ale nie obieram ze skórki. To oczywiście kwestia gustu, ja po prostu wolę efekt "chrupania" mizerii, a skórka w tym pomaga.
  2. Teraz kroję ogórki w plastry i przekładam do miski. Dodaję drobno posiekaną cebulę wraz ze szczypiorem, a także śmietanę, cukier i ocet jabłkowy.
  3. Doprawiam surówkę solą i pieprzem do smaku. Mieszam i wstawiam mizerię do lodówki; najlepiej smakuje na zimno. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟