O niebo lepsze niż zwykłe mielone. Kotlety sarmackie to nowy hit w moim domu

Przygotowanie kotletów sarmackich było dobrą decyzją. Dzisiaj to właśnie one są jedną z ulubionych potraw mojej rodziny. Można więc powiedzieć, że polska tradycja szlachecka na dobre zadomowiła się w moim mieszkaniu. I kto by pomyślał, że będzie to kwestia kotletów i jednego nietypowego składnika!

Kotlety sarmackie - pyszna alternatywa na obiad
Kotlety sarmackie - pyszna alternatywa na obiad
Źródło zdjęć: © Canva | MarynaVoronova

Prawdopodobnie nikt o zdrowych zmysłach nie wyobraża sobie polskiej kuchni bez różnego rodzaju kotletów. Odwieczny duet — schabowe i mielone — to jednak nie wszystko, na co było stać naszych przodków. W niektórych rejonach Polski popularne miały być także kotlety sarmackie. Prawda, że to brzmi... szlachetnie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekkie ciasto piankowe jak puszysta chmurka. Najlepszy deser na lato

Pewnie zastanawiasz się nad tym, co tak naprawdę stanowi o wyjątkowości kotletów sarmackich. Czy jest to mięso? Nie, używam do przepisu mielonej łopatki wieprzowej, tak samo jak w przypadku zwykłych mielonych. To może przyprawy? Znowu pudło: w recepturze uwzględniam klasykę gatunku, czyli sól, pieprz, czosnek granulowany i natkę pietruszki. Wyjątkowość sarmackiej potrawy stanowi więc coś innego, a mianowicie: ziemniaki. Czyżby nagle stało się to nieco mniej "szlachetne"? Być może, ale nadal pyszne!

Przepis jest bardzo prosty i jeśli kiedykolwiek przygotowywałeś zwykłe mielone, to nie będziesz miał problemu ze wcieleniem go w życie. Pamiętaj tylko o jednym: żeby dać mi znać, czy kotlety sarmackie przyjęły się również w twoim domu!

Kotlety sarmackie — przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • olej do smażenia.


Panierka:


  • bułka tarta,
  • mąka,
  • 1 jajko.
Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku. Takie są kotlety sarmackie
Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku. Takie są kotlety sarmackie © Canva | V P Praveen Kumar

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Następnie rozgniatam je na purée.
  2. Mięso przekładam do dużego naczynia. Dodaję startą marchewkę, posiekaną cebulę i rozgniecione kartofle. Dorzucam natkę pietruszki, bułkę tartą i jajka, doprawiam i formuję kotlety.
  3. Panieruję najpierw w mące, a następnie w jajku i bułce tartej. Smażę z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu i gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀