O niebo lepsze niż zwykłe mielone. Kotlety sarmackie to nowy hit w moim domu

Przygotowanie kotletów sarmackich było dobrą decyzją. Dzisiaj to właśnie one są jedną z ulubionych potraw mojej rodziny. Można więc powiedzieć, że polska tradycja szlachecka na dobre zadomowiła się w moim mieszkaniu. I kto by pomyślał, że będzie to kwestia kotletów i jednego nietypowego składnika!

Kotlety sarmackie - pyszna alternatywa na obiad
Kotlety sarmackie - pyszna alternatywa na obiad
Źródło zdjęć: © Canva | MarynaVoronova

08.07.2024 08:57

Prawdopodobnie nikt o zdrowych zmysłach nie wyobraża sobie polskiej kuchni bez różnego rodzaju kotletów. Odwieczny duet — schabowe i mielone — to jednak nie wszystko, na co było stać naszych przodków. W niektórych rejonach Polski popularne miały być także kotlety sarmackie. Prawda, że to brzmi... szlachetnie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pewnie zastanawiasz się nad tym, co tak naprawdę stanowi o wyjątkowości kotletów sarmackich. Czy jest to mięso? Nie, używam do przepisu mielonej łopatki wieprzowej, tak samo jak w przypadku zwykłych mielonych. To może przyprawy? Znowu pudło: w recepturze uwzględniam klasykę gatunku, czyli sól, pieprz, czosnek granulowany i natkę pietruszki. Wyjątkowość sarmackiej potrawy stanowi więc coś innego, a mianowicie: ziemniaki. Czyżby nagle stało się to nieco mniej "szlachetne"? Być może, ale nadal pyszne!

Przepis jest bardzo prosty i jeśli kiedykolwiek przygotowywałeś zwykłe mielone, to nie będziesz miał problemu ze wcieleniem go w życie. Pamiętaj tylko o jednym: żeby dać mi znać, czy kotlety sarmackie przyjęły się również w twoim domu!

Kotlety sarmackie — przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • olej do smażenia.


Panierka:


  • bułka tarta,
  • mąka,
  • 1 jajko.
Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku. Takie są kotlety sarmackie
Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku. Takie są kotlety sarmackie© Canva | V P Praveen Kumar

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Następnie rozgniatam je na purée.
  2. Mięso przekładam do dużego naczynia. Dodaję startą marchewkę, posiekaną cebulę i rozgniecione kartofle. Dorzucam natkę pietruszki, bułkę tartą i jajka, doprawiam i formuję kotlety.
  3. Panieruję najpierw w mące, a następnie w jajku i bułce tartej. Smażę z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu i gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie