Kiedy zobaczyła na półce w sklepie, od razu zrobiła zdjęcie. Specjalistka ostrzega

Bardzo łatwo dać się nabrać, kiedy w gąszczu prawdziwych produktów ukrywa się podróbka w bardzo dobrym kamuflażu. Najgorszy jest pośpiech. Na „kremową ukwaszoną emulsję tłuszczową” dała się nabrać jedna z internautek, a zdjęciem produktu podzieliła się ze specjalistką. Miała być śmietana, a wyszło, jak wyszło.

Chciała kupić śmietanę, kupiła ukwaszoną emulsjęChciała kupić śmietanę, kupiła ukwaszoną emulsję
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Znana w sieci Doktor Ania to dr n. farm. Anna Makowska. W swoich działaniach w internecie skupia się na promowaniu dobrej jakości produktów spożywczych, przestrzegając jednocześnie przed tymi, które dobre tylko udają. Pomaga również zmieniać nawyki żywieniowe Polaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijam makaron w roladki i zapiekam. Najada się cała rodzina

Czy to na pewno śmietana? Doktor Ania wyjaśnia

W poście opublikowanym na Facebooku przez Doktor Anię widnieje zdjęcie nadesłane przez czytelniczkę, która omyłkowo, w pośpiechu, sięgnęła po kubek - zdawałoby się - śmietany. W rzeczywistości kobieta kupiła produkt o nazwie „kremowa ukwaszona emulsja tłuszczowa". Słowo „kremowa” jest najbardziej widoczne, również opakowanie jest takie samo jak w przypadku większości śmietan. Czytelniczka zrobiła zdjęcie nietypowemu produktowi i wysłała je do analizy Doktor Ani.

Specjalista przypomniała, że terminy, takie jak „śmietana” czy „masło”, zarezerwowane są wyłącznie dla określonych składów produktów. Dlatego też nasza ukwaszona emulsja nie może nazywać się śmietaną. Co zatem nią jest?

"Śmietana, zwana także śmietaną kwaśną lub śmietaną ukwaszoną, to produkt otrzymywany ze śmietanki (śmietany słodkiej), pochodzącej z górnej warstwy odwirowanego mleka pełnego, który poddawany jest ukwaszeniu. W 2017 r., po wnikliwej analizie Trybunału Sprawiedliwości UE, zdefiniowano termin «śmietana» jako zarezerwowany wyłącznie dla przetworów mleka zwierzęcego" - podaje forummleczarskie.pl.
Jaki produkt może być nazywany śmietaną?
Jaki produkt może być nazywany śmietaną? © Pixabay

Czym jest ukwaszona emulsja?

Jak wynika z widocznego składu, „kremowa” to w większości... maślanka (a przypomnijmy, że udawać ma śmietanę) z dodatkiem oleju palmowego (!). I o ile sama maślanka to produkt, do którego nie sposób się przyczepić, tak olej palmowy, w postaci rafinowanej i utwardzonej, może niekorzystnie wpływać na zdrowie. Dodatkowo „kremowa” zawiera emulgatory, stabilizatory, barwniki. Skład najlepszej śmietany powinien ograniczać się do śmietanki i żywych kultur bakterii mlekowych.

"Jeśli na szybko potrzebujesz kupić śmietanę lub masło, szukaj tylko jednego: napisu «śmietana» lub «masło» na froncie opakowania" - podpowiada Doktor Ania. "Jeśli napisu nie ma, jest to inny produkt. Być może o podobnych walorach, być może lepszych, być może gorszych, w zależności od tego, co kto lubi, czego potrzebuje" - dodaje.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy