PoradyIle śmietana jest dobra po otwarciu? Ta jedna rzecz sprawia, że niemal od razu się psuje

Ile śmietana jest dobra po otwarciu? Ta jedna rzecz sprawia, że niemal od razu się psuje

"Po otwarciu, przechowywać w lodówce" - to zdanie znajdziesz na większości produktów spożywczych. Jest to o tyle ważne, że odpowiednie przechowywanie w lodówce, uchroni cię przed zatruciem. A czy wiesz, ile dobra jest śmietana po otwarciu? Okazuje się, że może ona bardzo szybko się zepsuć, nawet gdy przechowujesz ją w lodówce.

Ile dobra jest śmietana po otwarciu - Pyszności
Ile dobra jest śmietana po otwarciu - Pyszności

13.01.2023 | aktual.: 14.01.2023 14:45

Sprawdź, ile dobra jest śmietana po otwarciu

Oprócz wcześniej wspomnianego zdania, że po otwarciu należy dany produkt przechowywać w lodówce, należy zwrócić uwagę na jeszcze jeden istotny szczegół. Sprawdź, jaką datę ważności ma twoja śmietana. Im krótszy jest czas od otwarcia do końca terminu ważności, tym większe prawdopodobieństwo, że zdecydowanie szybciej się ona zepsuje. A co zrobić w sytuacji, gdy termin jest długi? Ile dobra jest śmietana po otwarciu w tym właśnie przypadku? Oczywiście, rzadko zdarza się sytuacja, że zużywasz całą śmietanę na raz. Jeśli robisz jedną odruchową rzecz, to może się ona bardzo szybko zepsuć.

Śmietana - Pyszności / Źródło: pixabay.com
Śmietana - Pyszności / Źródło: pixabay.com

Co to takiego? Wszystkiemu winna jest tu nasza ślina. Z pewnością zdarzyło ci się, że podczas przygotowania obiadu dodajesz łyżką śmietanę do zupy, czy sosów i następnie ją oblizujesz. Gdy śmietany będzie za mało, to tą samą, oblizaną łyżką sięgasz po kolejną porcję śmietany. I to właśnie ten trik powoduje, że śmietana zdecydowanie szybciej się psuje. W ludzkiej ślinie znajduje się nawet 700 gatunków mikroorganizmów i 600 gatunków bakterii. Gdy nawet ich mała ilość trafi do śmietany, to rozpocznie się proces jej psucia.

Jak zapobiec powyższej sytuacji?

Jeśli już wiesz, ile dobra jest śmietana po otwarciu, to warto żebyś wiedział, jak nie dopuścić do tego typu sytuacji, która została wyżej opisana. Najważniejsza będzie tu twoja higiena. Wystarczy, że nabierając śmietanę łyżką, nie obliżesz jej przed dodaniem kolejnej porcji. Jeśli już ci się to przydarzy, to wystarczy, że przepłuczesz ją pod bieżącą wodą lub weźmiesz czystą łyżkę. Podobna sytuacja obowiązuje w przypadku próbowania potraw. Najlepiej jest mieć pod ręką dwie łyżki. W tym przypadku będzie ci o wiele łatwiej.

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na kulki drobiowe w chrupiącym cieście francuskim:

Wybrane dla Ciebie