WAŻNE
TERAZ

Autostrada zablokowana po karambolu. Zginęła kobieta

Chcesz być zdrowy? Unikaj. Rocznie do Polski trafia ponad 400 tysięcy ton

Olej palmowy to jeden z najbardziej kontrowersyjnych produktów spożywczych ostatnich lat. Jego produkcja związana jest z niszczeniem lasów tropikalnych, a częste spożywanie może czynić spustoszenie w organizmie. Zobacz, co warto wiedzieć o oleju palmowym.

Owoce palmy oleistej Owoce palmy oleistej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Olejowiec gwinejski to drzewo o rozłożystej koronie, które jest powszechnie znane jako palma olejowa, i to właśnie z tego drzewa pozyskiwany jest olej palmowy. Roślina ta pochodzi z Afryki, ale obecnie jest uprawiana na masową skalę w wielu tropikalnych regionach świata, zwłaszcza w Malezji i Indonezji. Te dwa kraje są odpowiedzialne za 80 proc. globalnej produkcji oleju palmowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta kolorowa sałatka znika w mgnieniu oka. Zastąpi obiad w ciepłe dni

Olej palmowy – konsumpcja w Polsce

Jak wynika z raportu "Rynek oleju palmowego w Polsce", przeprowadzonego w 2021 roku przez firmę Frost & Sullivan, w 2020 roku do Polski sprowadzono 249 tysięcy ton oleju palmowego w postaci surowca. Kolejne 212 tysięcy oleju palmowego trafiło do Polski w postaci ukrytej, tzn. w produktach. Biorąc pod uwagę, że blisko 93 tysiące ton eksportowano w postaci produktów, w 2020 roku konsumpcja oleju palmowego w Polsce wynosiła ok. 370 tysięcy ton (w porównaniu do 398 tysięcy ton w roku 2019).

Co to znaczy, że olej palmowy jest w postaci ukrytej? Mowa o tym, że znaleźć go można w składzie wielu produktów, takich jak margaryny, lody, ciastka, wyroby piekarnicze i czekoladowe, słone przekąski, a także pasze dla zwierząt, biopaliwa, świeczki, smary oraz kosmetyki, np. mydła czy szampony. Na etykietach tych produktów olej palmowy często ukrywa się pod różnymi nazwami, takimi jak tłuszcze CBE i CBS, emulgator E471, mirystynian izopropylu, kwas palmitynowy, stearynian glicerolu, stearynian sorbitolu, alkohol cetylowy, stearynian sorbitolu czy palmitynian etyloheksylu.

Olej palmowy zawdzięcza swój sukces przede wszystkim temu, że jest relatywnie tani. Wynika to z wydajności upraw olejowca gwinejskiego, z których można wyprodukować znacznie więcej oleju niż z plantacji rzepaku albo słonecznika. Po rafinacji olej palmowy staje się bezzapachowy i bezsmakowy, co pomaga odpowiednio zbilansować pozostałe składniki produktów i uwypuklić ich smak. W porównaniu do innych tłuszczów roślinnych olej palmowy posiada większą stabilność w procesie utleniania, co jest bardzo ważne, szczególnie w przemyśle spożywczym.

Olej palmowy otrzymywany jest z nasion lub miąższu olejowca gwinejskiego
Olej palmowy otrzymywany jest z nasion lub miąższu olejowca gwinejskiego © Licencjodawca

Olej palmowy – zdrowy czy niezdrowy?

Olej palmowy może być pozyskiwany zarówno z miąższu (wówczas ma pomarańczowo-czerwony kolor), jak i z nasion palmy olejowej (jest wtedy żółty). W postaci surowej jest to produkt o dużych walorach odżywczych. Charakteryzuje się m.in. optymalnym dla naszego zdrowia stosunkiem zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych do nienasyconych, co jest korzystniejsze niż w większości olejów roślinnych.

Olej palmowy zawiera wiele cennych składników, m.in. karotenoidy, tokoferole, sterole, skwalen, koenzym Q10, fosfolipidy czy polifenole. Wszystkie te składniki wykazują silne właściwości przeciwutleniające, które wzmacniają odporność organizmu i chronią go przed szkodliwą aktywnością wolnych rodników. Wolne rodniki są odpowiedzialne za przyspieszanie procesów starzenia organizmu i sprzyjają rozwojowi nowotworów czy chorób układu krążenia. Obecność naturalnych antyoksydantów wydłuża okres przydatności samego oleju, jak również wyrobów produkowanych z jego zastosowaniem.

Olej palmowy pozyskiwany jest z olejowca gwinejskiego (Elaeis guineensis) zwanego popularnie palmą oleistą
Olej palmowy pozyskiwany jest z olejowca gwinejskiego (Elaeis guineensis) zwanego popularnie palmą oleistą © Pixabay

Jednak do Polski rzadko trafia surowy olej palmowy. Podobnie jak w całej Europie, w naszym kraju zazwyczaj wykorzystywany jest produkt rafinowany w postaci jasnożółtej, pozbawionej zapachu substancji o półstałej konsystencji. Nadaje on pożądaną konsystencję wielu produktom, ale jednocześnie podczas przeróbki traci wiele wartościowych składników odżywczych.

Przemysł spożywczy często korzysta również z utwardzonego oleju palmowego, który jest szczególnie przydatny przy produkcji słodyczy czy słonych przekąsek. Pełni on rolę taniego wypełniacza i przedłuża okres przydatności produktów. Jednak jednocześnie staje się bogatym źródłem tzw. tłuszczów trans, które znacząco zwiększają ryzyko schorzeń serca (choroby niedokrwiennej, miażdżycy). Ponadto obniżają stężenie "dobrego" cholesterolu HDL i podwyższają poziom "złego" LDL, sprzyjają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej na brzuchu, a także wywołują insulinooporność, a w konsekwencji – cukrzycę typu 2.

Kontrowersje wokół oleju palmowego

Olej palmowy budzi także kontrowersje ekologiczne. Powierzchnia upraw olejowca gwinejskiego przekroczyła już 27 mln hektarów, co jest równoznaczne z obszarem większym od Polski. Z powodu olbrzymiego i wciąż rosnącego popytu na olej lasy deszczowe są masowo wycinane i wypalane, aby zrobić miejsce dla plantacji palmy. Szczególnie dotyczy to Indonezji, która jeszcze niedawno była niemal w całości pokryta dżunglą, a dziś jej lesistość wynosi niespełna 50 proc.

Na Borneo i Sumatrze dewastacja przyrody przyjęła już rozmiar katastrofalny. Bezpowrotnie znikają kolejne gatunki roślin i zwierząt. W ciągu ostatnich 15 lat o połowę zmalała populacja żyjących na Borneo orangutanów. Zagrożone wyginięciem są sumatrzańskie słonie, nosorożce czy tygrysy, a także nosacze, pantery sundajskie i tapiry malajskie.

Ekolodzy przekonują, że najlepszym rozwiązaniem jest certyfikacja upraw palmy oleistej, co umożliwi nadzór procesu produkcji oleju. Coraz więcej firm deklaruje stosowanie tylko wyrobów legitymujących się atestem, chociażby RSPO (z ang. The Roundtable on Sustainable Palm Oil), czyli Stowarzyszenia Na Rzecz Zrównoważonego Przetwórstwa Oleju Palmowego. Daje on gwarancje, że produkcja oleju nie wiąże się z dewastacją lasów pierwotnych i stosowaniem pestycydów, a pracownicy plantacji są traktowani zgodnie z międzynarodowymi standardami.

Wybrane dla Ciebie
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇