Masło czy miks tłuszczowy? Te produkty są niemalże nie do odróżnienia
Ekstra, wyborowe, śmietankowe. O obniżonej zawartości tłuszczu czy półtłuste. Kiedy tak naprawdę masło jest masłem? Jak dużo tłuszczu musi się w nim znajdować i czy może być go mniej niż 80 proc.? Jak odróżnić masło od tłuszczowych miksów? Wyjaśniamy.
15.11.2023 11:56
Wybór jest tak szeroki, że trudno o faktycznie rozważny zakup. Jesteśmy poddawani sztuczkom marketingowym i zupełnie nieświadomie często sięgamy po tłuszczowe miksy. Opakowania i nazwy produktów wprowadzają w błąd, dlatego ważne jest, by wiedzieć, jak wybrać jakościowy produkt spośród wielu podróbek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy masło jest masłem?
Jak wynika z rozporządzenia Rady Unii Europejskiej z 22 października 2007 r. o wspólnej organizacji rynków rolnych, masło jest masłem, gdy spełnia ściśle określone kryteria: musi zawierać od 80 do 90 proc. tłuszczu mlecznego, nie więcej niż 16 proc. wody i nie więcej niż 2 proc. suchej masy beztłuszczowej mleka. Co ważne: do obrotu dopuszczone są również masła o mniejszej zawartości tego tłuszczu. Jest tylko jeden warunek — informacja ta musi zostać umieszczona w nazwie.
Tak więc produkt o nazwie "masło" (po prostu) musi składać się w 80-90 proc. z tłuszczu mlecznego, a w jego składzie nie mogą znaleźć się żadne domieszki tłuszczu roślinnego. "Masło o zawartości 3/4 tłuszczu" zawiera od 60 do 62 proc. tłuszczu mlecznego i tak jak w przypadku zwykłego masła, nie zawiera tłuszczu roślinnego. "Masło półtłuste" również nie zawiera tłuszczu roślinnego, a zawartość tłuszczu mlecznego waha się od 39 do 41 proc. Jest jeszcze "tłuszcz mleczny do smarowania", który zawierać może 62–80 proc. tłuszczu, 41–60 proc. tłuszczu lub poniżej 39 proc. tłuszczu mlecznego.
Masło a miks tłuszczowy
"Miks tłuszczowy" to produkt, który zawiera od 10 do 80 proc. tłuszczu mlecznego oraz tłuszcz roślinny. W zależności od ilości tłuszczu wyróżniamy różne rodzaje miksów tłuszczowych.
"Margaryna" to produkt, którego podstawowym składnikiem jest tłuszcz roślinny. Może zawierać do 3 proc. tłuszczu mlecznego, a także nie mniej niż 80 proc. i nie więcej niż 90 proc. tłuszczu. Wyróżniamy również margarynę o zawartości trzech czwartych tłuszczu i półtłustą. "Tłuszcz do smarowania" to produkt, który zawiera poniżej 39 proc. tłuszczu roślinnego lub zwierzęcego albo 42-59 proc. lub 63-79 proc. "Masło roślinne" to nazwa, która często myli konsumentów, ponieważ tak naprawdę jest to margaryna.
Podczas zakupów warto uważnie przyglądać się etykietom produktów, których nazwa nie sugeruje, czy chodzi o masło, czy miks tłuszczowy. Przykładowo, produkty takie jak: Familijny, Ekstra do smarowania, Osełka śmietankowa, Smaczny śmietankowy, Osełka śniadaniowa nie są masłem. Warto pamiętać, że prawdziwe masło będzie nazywało się po prostu "masło".
Prawdziwe masło możesz również rozpoznać po tym, że po wyjęciu z lodówki nie jest plastyczne i nie ugina się pod palcami, dlatego rozsmarowuje się dopiero po kilku minutach. Jeśli masło łatwo się rozsmarowuje (od razu po wyjęciu z lodówki), to prawdopodobnie zawiera dodatek tłuszczów roślinnych.