Co rano walczysz z zimnym masłem? W kilka minut rozwiążesz ten problem

Dziś pokażę ci, jak rozwiązać konkretny problem w kuchni. A, że potrafi być bardzo irytujący, nie ma co zwlekać. Co więcej, rozprawisz się z nim w kilka minut!

Patent na rozmiękczanie masłaPatent na rozmiękczanie masła
Źródło zdjęć: © Archiwum Prywatne | Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że nic nie wyprowadza skutecznie z równowagi tak, jak fakt, że coś nie idzie po naszej myśli. Nie inaczej jest również w kuchni. Nie znoszę, kiedy zapomnę wcześniej wyjąć masła, przez co nie sposób rozprowadzić go na kanapkach do szkoły dla dzieciaków. 

Nie inaczej jest w przypadku, kiedy pracuję nad przepisem, jestem już w połowie i nagle zdaję sobie sprawę, że potrzebuje "na już" masła w miękkiej formie. A jak prezentuje się moje masło w danej chwili? Oczywiście to jedna, twarda kostka. Co zrobić w takich sytuacjach?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie chce ci się zawijać gołąbków? Podaj je w formie zapiekanki

Twarde masło nie musi być największym koszmarem

Nie ma co się poddawać, albo rezygnować z dokończenia pracy. Na to na pewno nie pozwolimy, bo nie dość, że zmarnujemy produkty, to jeszcze zostaniemy bez gotowego posiłku i złość będzie się w nas się tylko kumulować. 

Zamiast tego proponuję coś zupełnie innego. Bierzemy trzy głębokie wdechy, mówimy sobie głośno: dam radę i wprowadzamy w życie szybki patent na zmiękczenie masła. Nie, to nie żarty. Już za moment przekonasz się, że nawet mega twarde masło można zmiękczyć w mgnieniu oka. I to przy pomocy dwóch gadżetów kuchennych. Łatwiej i szybciej się już nie da!

Masło w kuchni przydaje się na wiele sposobów
Masło w kuchni przydaje się na wiele sposobów © Adobe Stock | tashka2000

Jak zmiękczyć masło domowym sposobem?

Do dzisiejszego patentu potrzebujesz (oczywiście oprócz masła) talerzykamiseczki (może być też szklanka lub pucharek na lody). Ważne, aby wybrane naczynie było dość szerokie. 

Na początek wlej wrzątek do naczynia. Następnie podziel twarde masło na mniejsze kawałki i ułóż je na talerzyku. Kiedy szkło się już nagrzeje, wylej wrzątek i nałóż naczynie dnem do góry bezpośrednio na masło. W ten sposób zrobisz swego rodzaju podgrzewaną kopułę, w której ma znaleźć się problematyczny produkt spożywczy. 

Odstaw powstałą konstrukcję na pięć minut i zajmij się bieżącymi sprawami. Po kilku minutach pod wpływem ciepła wydzielanego przez szklankę, miseczkę lub pucharek, masło zmięknie w mgnieniu oka. I to wszystko, problem kuchenny właśnie został rozwiązany!

Ten patent nigdy cię nie zawiedzie
Ten patent nigdy cię nie zawiedzie © Archiwum Prywatne | Marzena Pęcak

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy znałeś wcześniej ten patent. A może słyszysz o nim po raz pierwszy?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku