Leniwe Ani Starmach rozpływają się w ustach. Najlepsze jakie jadłem w życiu

Leniwe Ani Starmach to prawdziwy kulinarny majstersztyk. Są delikatne, jedwabiste i rozpływają się w ustach. To idealny przepis na szybki i lekki obiad.

Facebook @AnnaStarmachOfficial / Adobe StockFacebook @AnnaStarmachOfficial
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Zapomnij o skomplikowanych daniach kulinarnych – kluski leniwe Ani Starmach to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Te miękkie i delikatne poduszeczki zaserwują ci wyjątkowy smak dzieciństwa. Ania Starmach, znana kulinarna ekspertka, podzieliła się z nami tym szybkim i prostym przepisem, który przyciąga uwagę smakoszy. Oto propozycja na danie, które doskonale sprawdzi się jako lekki obiad lub przekąska.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowa bagietka z jajecznicą zapiekana w boczku

Przepis na leniwe kluski Ani Starmach

Ania Starmach przekształca leniwe w prawdziwy kulinarny hit. To danie, które rozpływa się w ustach i zostawia niezapomniane wrażenia smakowe. A przygotowanie go jest tak proste, że nawet początkujący kucharze poradzą sobie bez problemu.

Składniki:

  • 250 g tłustego białego sera,
  • 125 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Do podania:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki bułki tartej.

Przygotowanie:

  1. Ser rozgnieć widelcem na gładką masę.
  2. Dodaj jajko, mąkę i sól. Wymieszaj dokładnie, a następnie zagnieć ciasto.
  3. Z ciasta uformuj wałki, a następnie pokrój je pod skosem na kawałki.
  4. W dużym garnku zagotuj wodę. Leniwe wrzucaj na wrzątek i gotuj do wypłynięcia.
  5. Na patelni rozpuść masło, dodaj bułkę tartą i cukier. Smaż, aż bułka nabierze złotego koloru.
  6. Dodaj leniwe i smaż przez kilka minut, aż się zarumienią.

Porady:

  • Aby kluski były jeszcze bardziej delikatne, możesz dodać do ciasta odrobinę śmietany lub jogurtu.
  • Jeśli chcesz, aby kluski były bardziej jędrne, włóż je na kilka sekund do zamrażarki przed gotowaniem.

Gotowe! Teraz możesz rozkoszować się leniwymi Ani Starmach, które przypomną ci smak beztroskich dni dzieciństwa. Ten przepis to doskonały sposób na szybki, pyszny i lekki obiad.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy