Takim deserem zajadaliśmy się za dzieciaka. Zrobisz go w 15 minut

Dziś zabieram cię w podróż kulinarną do szczęśliwych lat dzieciństwa. Dzięki takiej wyprawie jeszcze dziś przygotujesz niesamowitą niespodziankę dla swoich pociech. Będą zachwycone.

Jabłuszkowe oponki staną się hitem w każdym domuJabłuszkowe oponki staną się hitem w każdym domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | nadin333

Nie wiem, jak ty, ale ja uwielbiam wracać pamięcią do dawnych lat. Przeżyłam całą masę genialnych przygód z moją ekipą. Nic więc dziwnego, że nawet po kilku dekadach, stare historie ciągle wywołują uśmiech na mojej twarzy. Dzieciństwo kojarzy mi się też z pyszną kuchnią babci Zosi. 

Ukochana babcia zawsze witała wszystkich gości domowym obiadem, który był prawdziwą ucztą dla podniebienia. Co więcej, bardzo często potrafiła wyczarować naprawdę coś niesamowitego z kilku prostych składników. Najlepszym przykładem jest tutaj pomysł na szybki deser, który znikał z talerzy w mgnieniu oka. Dlatego też warto odtworzyć go w swojej kuchni jeszcze dziś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten chlebek z dodatkami znika w mgnieniu oka. Zrób go jeszcze dziś i sam się przekonaj

Domowy deser z jabłkiem w roli głównej

O genialnym deserze z dzieciństwa przypomniałam sobie zupełnie przypadkowo. Byłam w trakcie przygotowania obiadu dla moich maluchów. Z racji, że podobnie jak ja mają one słabość do słodkości, w naszym domu bardzo często gości obiad na słodko. I nie inaczej było ostatnio. Pracowałam nad naleśnikami ze smażonymi jabłkami, kiedy przypomniałam sobie o domowym deserze mojej babci.

Z racji, że do jego przygotowania potrzebowałam tak naprawdę kilku podstawowych produktów, od razu zabrałam się do pracy. I po 15 minutach pyszne słodkości były już gotowe. Domowe oponki na bazie jabłek skradły serce moich maluchów od pierwszego kęsa. Sama chętnie poczułam na nowo smak cudownej przekąski, która od razu przywołała wiele ciepłych wspomnień z dawnych lat. 

Na bazie jabłek można zrobić szybki i smaczny deser
Na bazie jabłek można zrobić szybki i smaczny deser © Adobe Stock | pilipphoto

Jak zrobić jabłuszkowe oponki krok po kroku?

Jeśli i ty chcesz przygotować genialną niespodziankę dla swoich maluchów, zapoznaj się z poniższym przepisem i zabieraj się do pracy. Sukces na pewno masz gwarantowany.

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szkl. mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¾ szkl. mleka,
  • 2 jajka,
  • 40 g cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Dodatki:

  • 3 jabłka,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania ciasta, w którym zanurzysz jabłkowe oponki.
  2. W tym celu połącz ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajka oraz mleko. W efekcie masz otrzymać gęste ciasto. Powstałą mieszankę odstaw na bok i zabierz się za przygotowanie owocowych oponek.
  3. Na blacie kuchennym umieść umyte i osuszone jabłka. Pokrój je w plastry, po czym wytnij gniazda nasienne. I jabłkowe oponki są już prawie gotowe.
  4. Następnie polej je delikatnie sokiem z cytryny, aby szybko nie ściemniały.
  5. Każde jabłko obtocz w gęstym cieście, po czym smaż przez chwilę na rozgrzanej i natłuszczonej patelni z obu stron. Smacznego!

Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby z prostych składników zrobić pyszny deser w jesiennym klimacie. Oczywiście gotowe oponki owocowe możesz podawać z cukrem pudrem, dodatkową porcją zwykłego cukru, polewą czekoladową, a nawet karmelem. Wybierz taką opcję, która sprawdzi się w twoim domu najlepiej. 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy