To najpiękniejsza sałatka jesienna. Każdy oblizuje się na jej widok

Nie masz pomysłu jak wykorzystać dynię w swojej kuchni? Przychodzę ze sprawdzonym patentem. To przepis na sałatkę, która jest nie tylko piękna i smaczna, ale również bardzo zdrowa.

Sałatka jesienna na bazie pieczonej dyniSałatka jesienna na bazie pieczonej dyni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | 5ph

Wiem, że przygotowywanie codziennie ciekawego, oryginalnego i przede wszystkim smacznego obiadu jest nie lada wyzwaniem. Czasami mamy ochotę na jakiś produkt, ale nie wiemy, jak go wykorzystać. I tak bywa z dynią, na którą trwa właśnie sezon.

Okazuje się, że z tego jesiennego warzywa można zrobić dużo więcej niż zupę krem. Poznaj więc przepis na piękną, pyszną i bardzo zdrową sałatkę. Z dodatkiem dyni, to prawdziwy raj dla podniebienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz śniadania na słodko? Dzisiejszy chlebek stanie się twoim ulubionym

Dynia w roli głównej

Jesień to pora roku, która obfituje w całą masę smacznych owoców oraz warzyw. Mi osobiście, kojarzy się przede wszystkim z dynią. Dlatego to ona wystąpi dziś w roli głównej. Świetnie sprawdzi się bowiem jako element smacznej sałatki. Oczywiście znajdziesz w niej również sporo zieleniny, orzechów, kremowe awokado, pestki granatu oraz kultową fetę.

Dynia świetnie sprawdzi się w każdej kuchni
Dynia świetnie sprawdzi się w każdej kuchni © Adobe Stock | lisa870

Jak zrobić sałatkę z pieczoną dynią krok po kroku?

Do przygotowania dzisiejszego przepisu potrzebujesz dyni w pieczonej wersji. Nie zrażaj się jednak na samym starcie, bo upieczenie jej to naprawdę proste i szybkie zadanie. A otrzymany efekt jest wart dodatkowej pracy.

Składniki

Pieczona dynia:

  • 1 mała dynia (albo pół średniej),
  • 1,5 łyżki tymianku,
  • ¼ oliwy z oliwek,
  • 1 szczypta soli.

Sałatka:

  • 250 g miksu sałat,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • ¼ czerwonej kapusty,
  • ½ awokado,
  • 3 garście orzechów włoskich,
  • 150 g fety,
  • 2-3 łyżki pestek granatu.

Dressing:

  • ¼ szkl. oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od upieczenia dyni. W tym celu podziel warzywo w kostkę lub półksiężyce. Usuń gniazda nasienneskórkę.
  2. Elementy dyni przenieś do formy do pieczenia, polej je oliwą i dopraw przyprawami. 
  3. Następnie piecz dynię przez 25 minut w temp. 200 stopni Celsjusza.
  4. W międzyczasie umyj i pokrój na mniejsze kawałki pozostałe warzywa. 
  5. Przygotuj również dressing, który dodasz na koniec do sałatki.
  6. Nie zapomnij też pokroić na mniejsze kawałki fety
  7. Na koniec połącz w misce wszystkie składniki i gotowe. 

Sałatkę możesz serwować zarówno solo, jak i z dodatkami. Świetnie spiszą się tu grzanki, jak i chrupiąca bagietka. Jeśli znasz inne sprawdzone receptury na jesienne sałatki, koniecznie mi o tym napisz. Z chęcią przetestuje nowe rozwiązania.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy