To najpiękniejsza sałatka jesienna. Każdy oblizuje się na jej widok
Nie masz pomysłu jak wykorzystać dynię w swojej kuchni? Przychodzę ze sprawdzonym patentem. To przepis na sałatkę, która jest nie tylko piękna i smaczna, ale również bardzo zdrowa.
04.10.2023 16:29
Wiem, że przygotowywanie codziennie ciekawego, oryginalnego i przede wszystkim smacznego obiadu jest nie lada wyzwaniem. Czasami mamy ochotę na jakiś produkt, ale nie wiemy, jak go wykorzystać. I tak bywa z dynią, na którą trwa właśnie sezon.
Okazuje się, że z tego jesiennego warzywa można zrobić dużo więcej niż zupę krem. Poznaj więc przepis na piękną, pyszną i bardzo zdrową sałatkę. Z dodatkiem dyni, to prawdziwy raj dla podniebienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dynia w roli głównej
Jesień to pora roku, która obfituje w całą masę smacznych owoców oraz warzyw. Mi osobiście, kojarzy się przede wszystkim z dynią. Dlatego to ona wystąpi dziś w roli głównej. Świetnie sprawdzi się bowiem jako element smacznej sałatki. Oczywiście znajdziesz w niej również sporo zieleniny, orzechów, kremowe awokado, pestki granatu oraz kultową fetę.
Jak zrobić sałatkę z pieczoną dynią krok po kroku?
Do przygotowania dzisiejszego przepisu potrzebujesz dyni w pieczonej wersji. Nie zrażaj się jednak na samym starcie, bo upieczenie jej to naprawdę proste i szybkie zadanie. A otrzymany efekt jest wart dodatkowej pracy.
Składniki
Pieczona dynia:
- 1 mała dynia (albo pół średniej),
- 1,5 łyżki tymianku,
- ¼ oliwy z oliwek,
- 1 szczypta soli.
Sałatka:
- 250 g miksu sałat,
- ½ czerwonej cebuli,
- ¼ czerwonej kapusty,
- ½ awokado,
- 3 garście orzechów włoskich,
- 150 g fety,
- 2-3 łyżki pestek granatu.
Dressing:
- ¼ szkl. oliwy z oliwek,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od upieczenia dyni. W tym celu podziel warzywo w kostkę lub półksiężyce. Usuń gniazda nasienne i skórkę.
- Elementy dyni przenieś do formy do pieczenia, polej je oliwą i dopraw przyprawami.
- Następnie piecz dynię przez 25 minut w temp. 200 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie umyj i pokrój na mniejsze kawałki pozostałe warzywa.
- Przygotuj również dressing, który dodasz na koniec do sałatki.
- Nie zapomnij też pokroić na mniejsze kawałki fety.
- Na koniec połącz w misce wszystkie składniki i gotowe.
Sałatkę możesz serwować zarówno solo, jak i z dodatkami. Świetnie spiszą się tu grzanki, jak i chrupiąca bagietka. Jeśli znasz inne sprawdzone receptury na jesienne sałatki, koniecznie mi o tym napisz. Z chęcią przetestuje nowe rozwiązania.