To najpiękniejsza sałatka jesienna. Każdy oblizuje się na jej widok

Nie masz pomysłu jak wykorzystać dynię w swojej kuchni? Przychodzę ze sprawdzonym patentem. To przepis na sałatkę, która jest nie tylko piękna i smaczna, ale również bardzo zdrowa.

Sałatka jesienna na bazie pieczonej dyniSałatka jesienna na bazie pieczonej dyni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | 5ph
Marzena Pęcak

Wiem, że przygotowywanie codziennie ciekawego, oryginalnego i przede wszystkim smacznego obiadu jest nie lada wyzwaniem. Czasami mamy ochotę na jakiś produkt, ale nie wiemy, jak go wykorzystać. I tak bywa z dynią, na którą trwa właśnie sezon.

Okazuje się, że z tego jesiennego warzywa można zrobić dużo więcej niż zupę krem. Poznaj więc przepis na piękną, pyszną i bardzo zdrową sałatkę. Z dodatkiem dyni, to prawdziwy raj dla podniebienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz śniadania na słodko? Dzisiejszy chlebek stanie się twoim ulubionym

Dynia w roli głównej

Jesień to pora roku, która obfituje w całą masę smacznych owoców oraz warzyw. Mi osobiście, kojarzy się przede wszystkim z dynią. Dlatego to ona wystąpi dziś w roli głównej. Świetnie sprawdzi się bowiem jako element smacznej sałatki. Oczywiście znajdziesz w niej również sporo zieleniny, orzechów, kremowe awokado, pestki granatu oraz kultową fetę.

Dynia świetnie sprawdzi się w każdej kuchni
Dynia świetnie sprawdzi się w każdej kuchni © Adobe Stock | lisa870

Jak zrobić sałatkę z pieczoną dynią krok po kroku?

Do przygotowania dzisiejszego przepisu potrzebujesz dyni w pieczonej wersji. Nie zrażaj się jednak na samym starcie, bo upieczenie jej to naprawdę proste i szybkie zadanie. A otrzymany efekt jest wart dodatkowej pracy.

Składniki

Pieczona dynia:

  • 1 mała dynia (albo pół średniej),
  • 1,5 łyżki tymianku,
  • ¼ oliwy z oliwek,
  • 1 szczypta soli.

Sałatka:

  • 250 g miksu sałat,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • ¼ czerwonej kapusty,
  • ½ awokado,
  • 3 garście orzechów włoskich,
  • 150 g fety,
  • 2-3 łyżki pestek granatu.

Dressing:

  • ¼ szkl. oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od upieczenia dyni. W tym celu podziel warzywo w kostkę lub półksiężyce. Usuń gniazda nasienneskórkę.
  2. Elementy dyni przenieś do formy do pieczenia, polej je oliwą i dopraw przyprawami. 
  3. Następnie piecz dynię przez 25 minut w temp. 200 stopni Celsjusza.
  4. W międzyczasie umyj i pokrój na mniejsze kawałki pozostałe warzywa. 
  5. Przygotuj również dressing, który dodasz na koniec do sałatki.
  6. Nie zapomnij też pokroić na mniejsze kawałki fety
  7. Na koniec połącz w misce wszystkie składniki i gotowe. 

Sałatkę możesz serwować zarówno solo, jak i z dodatkami. Świetnie spiszą się tu grzanki, jak i chrupiąca bagietka. Jeśli znasz inne sprawdzone receptury na jesienne sałatki, koniecznie mi o tym napisz. Z chęcią przetestuje nowe rozwiązania.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki