PrzepisSałatkiTo najpiękniejsza sałatka jesienna. Każdy oblizuje się na jej widok

To najpiękniejsza sałatka jesienna. Każdy oblizuje się na jej widok

Nie masz pomysłu jak wykorzystać dynię w swojej kuchni? Przychodzę ze sprawdzonym patentem. To przepis na sałatkę, która jest nie tylko piękna i smaczna, ale również bardzo zdrowa.

Sałatka jesienna na bazie pieczonej dyni
Sałatka jesienna na bazie pieczonej dyni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | 5ph

04.10.2023 16:29

Wiem, że przygotowywanie codziennie ciekawego, oryginalnego i przede wszystkim smacznego obiadu jest nie lada wyzwaniem. Czasami mamy ochotę na jakiś produkt, ale nie wiemy, jak go wykorzystać. I tak bywa z dynią, na którą trwa właśnie sezon.

Okazuje się, że z tego jesiennego warzywa można zrobić dużo więcej niż zupę krem. Poznaj więc przepis na piękną, pyszną i bardzo zdrową sałatkę. Z dodatkiem dyni, to prawdziwy raj dla podniebienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dynia w roli głównej

Jesień to pora roku, która obfituje w całą masę smacznych owoców oraz warzyw. Mi osobiście, kojarzy się przede wszystkim z dynią. Dlatego to ona wystąpi dziś w roli głównej. Świetnie sprawdzi się bowiem jako element smacznej sałatki. Oczywiście znajdziesz w niej również sporo zieleniny, orzechów, kremowe awokado, pestki granatu oraz kultową fetę.

Dynia świetnie sprawdzi się w każdej kuchni
Dynia świetnie sprawdzi się w każdej kuchni© Adobe Stock | lisa870

Jak zrobić sałatkę z pieczoną dynią krok po kroku?

Do przygotowania dzisiejszego przepisu potrzebujesz dyni w pieczonej wersji. Nie zrażaj się jednak na samym starcie, bo upieczenie jej to naprawdę proste i szybkie zadanie. A otrzymany efekt jest wart dodatkowej pracy.

Składniki

Pieczona dynia:

  • 1 mała dynia (albo pół średniej),
  • 1,5 łyżki tymianku,
  • ¼ oliwy z oliwek,
  • 1 szczypta soli.

Sałatka:

  • 250 g miksu sałat,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • ¼ czerwonej kapusty,
  • ½ awokado,
  • 3 garście orzechów włoskich,
  • 150 g fety,
  • 2-3 łyżki pestek granatu.

Dressing:

  • ¼ szkl. oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od upieczenia dyni. W tym celu podziel warzywo w kostkę lub półksiężyce. Usuń gniazda nasienneskórkę.
  2. Elementy dyni przenieś do formy do pieczenia, polej je oliwą i dopraw przyprawami. 
  3. Następnie piecz dynię przez 25 minut w temp. 200 stopni Celsjusza.
  4. W międzyczasie umyj i pokrój na mniejsze kawałki pozostałe warzywa. 
  5. Przygotuj również dressing, który dodasz na koniec do sałatki.
  6. Nie zapomnij też pokroić na mniejsze kawałki fety
  7. Na koniec połącz w misce wszystkie składniki i gotowe. 

Sałatkę możesz serwować zarówno solo, jak i z dodatkami. Świetnie spiszą się tu grzanki, jak i chrupiąca bagietka. Jeśli znasz inne sprawdzone receptury na jesienne sałatki, koniecznie mi o tym napisz. Z chęcią przetestuje nowe rozwiązania.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepissałatka warzywnapieczona dynia
Wybrane dla Ciebie