Zupa, która zastąpi cały obiad. Treściwa, sycąca i zaskakująco pyszna

A gdyby tak nie rozdzielać obiadu na danie pierwsze i drugie, tylko najeść się na zapas za jednym zamachem? Pewnie część dietetyków miałaby na ten temat niepochlebne zdanie, ale idziemy o zakład, że zmieniliby je, gdyby spróbowali tej zupy. Nie wierzysz? Przekonaj się sam.

Zupa jak drugie danie. Pyszna i sycącaZupa jak drugie danie. Pyszna i sycąca
Źródło zdjęć: © canva.com

Zupy, które w polskich domach serwuje się najczęściej, są ci doskonale znane: rosół, ogórkowa i pomidorowa. Ta święta trójca potrafi się jednak znudzić, a w ramach urozmaicenia przygotowujemy wtedy rarytasy takie jak barszcz, grochówka czy kapuśniak. Te dania to nasz kulinarny skarb narodowy i jak długo będziemy gotować, tak długo będą się one pojawiały w naszym jadłospisie. Jednak co jakiś czas uwzględniamy w nim jeszcze jedną, zupełnie inną zupę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Budyniowe kwiatuszki. Ich przygotowanie jest bajecznie proste

Potrawa, którą za chwile ci przedstawimy, to jedna z najsmaczniejszych zup, jakich kiedykolwiek próbowaliśmy. Treściwa? Tak, ale to mało powiedziane. Sycąca? Owszem, najesz się nią do syta i pozostaniesz "pełny" przez kilka godzin. Smaczna? Wręcz wyborna i w niczym nieustępująca wcześniej wymienionym klasykom. Oto zupa "dwudaniowa", bo samodzielnie stanowi pełnoprawny obiad!

Sycąca zupa na obiad

Składniki

  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • 300 g mięsa mielonego,
  • 2 duże pomidory,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 mały por,
  • 75 g mrożonego groszku,
  • 50 g kukurydzy z puszki,
  • 1 łyżka papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • sól, pieprz,
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • natka pietruszki.
Ta zupa jest równie treściwa, co smakowita
Ta zupa jest równie treściwa, co smakowita © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę. Cebule obierz z łupin, pokrój w piórka i zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, a także marchewkę, pietruszkę, pora i ziemniaki. Tę mieszankę dopraw solą, pieprzem, oregano i tymiankiem.
  2. Kiedy całość będzie już apetycznie podsmażona, przerzuć wszystko do dużego garnka i zalej bulionem. Gotuj dwadzieścia minut.
  3. W tym czasie podsmaż mięso mielone i dopraw je papryką. Następnie dorzuć do niego pokrojonego w kostkę pomidora, a także rozmrożony groszek i kukurydzę.
  4. Gotującą się zupę możesz teraz zblendować (ale nie musisz). Następnie dorzuć do niej zawartość patelni. Dopraw solą i pieprzem, a na koniec zabiel zahartowaną śmietaną. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość