Zupa, która zastąpi cały obiad. Treściwa, sycąca i zaskakująco pyszna
A gdyby tak nie rozdzielać obiadu na danie pierwsze i drugie, tylko najeść się na zapas za jednym zamachem? Pewnie część dietetyków miałaby na ten temat niepochlebne zdanie, ale idziemy o zakład, że zmieniliby je, gdyby spróbowali tej zupy. Nie wierzysz? Przekonaj się sam.
03.10.2023 10:32
Zupy, które w polskich domach serwuje się najczęściej, są ci doskonale znane: rosół, ogórkowa i pomidorowa. Ta święta trójca potrafi się jednak znudzić, a w ramach urozmaicenia przygotowujemy wtedy rarytasy takie jak barszcz, grochówka czy kapuśniak. Te dania to nasz kulinarny skarb narodowy i jak długo będziemy gotować, tak długo będą się one pojawiały w naszym jadłospisie. Jednak co jakiś czas uwzględniamy w nim jeszcze jedną, zupełnie inną zupę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Potrawa, którą za chwile ci przedstawimy, to jedna z najsmaczniejszych zup, jakich kiedykolwiek próbowaliśmy. Treściwa? Tak, ale to mało powiedziane. Sycąca? Owszem, najesz się nią do syta i pozostaniesz "pełny" przez kilka godzin. Smaczna? Wręcz wyborna i w niczym nieustępująca wcześniej wymienionym klasykom. Oto zupa "dwudaniowa", bo samodzielnie stanowi pełnoprawny obiad!
Sycąca zupa na obiad
Składniki
- 1,5 litra bulionu warzywnego,
- 300 g mięsa mielonego,
- 2 duże pomidory,
- 3 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1 mały por,
- 75 g mrożonego groszku,
- 50 g kukurydzy z puszki,
- 1 łyżka papryki w proszku,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka tymianku,
- sól, pieprz,
- 200 ml śmietany 18 proc.,
- olej rzepakowy do smażenia,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę. Cebule obierz z łupin, pokrój w piórka i zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, a także marchewkę, pietruszkę, pora i ziemniaki. Tę mieszankę dopraw solą, pieprzem, oregano i tymiankiem.
- Kiedy całość będzie już apetycznie podsmażona, przerzuć wszystko do dużego garnka i zalej bulionem. Gotuj dwadzieścia minut.
- W tym czasie podsmaż mięso mielone i dopraw je papryką. Następnie dorzuć do niego pokrojonego w kostkę pomidora, a także rozmrożony groszek i kukurydzę.
- Gotującą się zupę możesz teraz zblendować (ale nie musisz). Następnie dorzuć do niej zawartość patelni. Dopraw solą i pieprzem, a na koniec zabiel zahartowaną śmietaną. Smacznego!